2013. október 27., vasárnap

Vadon termő gomba árusításának buktatói.

Amikor beköszönt a harmatos csapadékos,langyos ősz,akkor éri el a gombaszezon a csúcspontját.Ősszel nem kell keresgélni,elég begyűjteni a vadon termő ehető gombát.Néhány szabályt szigorúan be kell tartanunk.Gyűjtéshez soha ne használjunk műanyag zacskót.Haza és a piacra is kizárólag kosárban vigyük.A gomba ( a termesztett is ) légmentesen zárt dobozban vagy tasakban egy óra alatt képes megromlani.A benne lévő fehérjék bomlásnak indulnak,és súlyos ételmérgezést okozhatnak ( mint a romlott hús ).Minden gombát kalapjával és teljes tönkjével együtt szedjük.Jegyezzük meg,milyen környezetben gyűjtöttük be.Ezek után feltétlenül mutassuk meg a kiránduláson szerzett zsákmányt a városi piacokon szinte mindenütt megtalálható gombaszakértőnek.Tapasztalt szakember sem tudja a töredékek alapján azonosítani az ehető gombafajt.Így nem csak a gyanús,esetleg mérgező,hanem az ízletes ehető gombát is kidobatja velünk.A saját érdekünkben pontosan mondjuk meg,milyen termőhelyen ( szikes rétföldön,homokos vagy erdei avarban,fűzfa vagy nyárfa,illetve fenyvesben ) gyűjtöttük az adott gombát.Soha ne szedjük le az összes gombát,hogy más korra is maradjon ugyanazon a lelőhelyen.Gyakori hiba a piacainkon,hogy a gombász jégakkuval bélelt zárt hűtőtáskában szállítja az előző nap gyűjtött gombát.Szedés után némely vadgomba ( például a kucsmagomba,a sárga gévagomba,az egyébként is nyálkás kalapú fenyőtinóru ) a párás meleg,zárt tárolóban felhevül,és bomlástermékei mérgezést okoznak.Gombát csak szellős,hűvös helyen tároljunk egy-két napig.Szétnyílt lemezes gombát a homoktól hideg vizes bemártással tisztíthatjuk meg.Állott  gombaételt ne együnk,ne melegítsünk fel.


                            Király László írása.
    Forrás: Tv újság 2013.október 28-november 3.
                                                   

                                                           http://www.gomba.b74.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése