le írom élményeimet-kudarcaimat-az esetleges sikereimet,és más egyebet. ígérem nem sűrűn untatom a látogatót.
2015. május 24., vasárnap
Fertőzésekre környezetbarát permetlevek.
Fertőzésekre környezetbarát permetlevek.
Bodzafőzet:Szedjünk egy jó marék friss bodzahajtást,majd tegyük fel főni 10 liter vízben fél órára.Ezután hagyjuk kihűlni,majd szűrjük le,és 10 liter vízzel hígítva permetezzük ki.
Hatása:Általános erősítő,a növényeket illatával védi,elűzi a káposztalepkét.
Csalán:Kesztyűvel vágjunk fel 10 kg friss csalánt,majd egy száz literes,csavaros fedelű műanyag esővizes hordóban áztassuk be két hétre.Bűzös erjedése akkor fejeződik be,amikor már nem habzik,és leülepedik.Ezután szűrjük le,és 1:20 arányú hígításban permetezzük ki a levelekre.Nagyon hatásos levéltetvek és más kártevők ellen,de általában erősítő hatása is van.
Fokhagymalé:3 kiló fokhagyma és vöröshagyma külső héját áztassuk be 10 liter vízbe.Érleljük 10 napig,majd szűrjük le,és 1:10 hígításban permetezzük ki.Baktériumos és gombás fertőzések ellen hatásos,de a bogarakat is távol tartja.
Gyermekláncfű:2 kiló friss gyermekláncfüvet áztassuk be 10 liter vízbe két hétre.Szűrjük le,és 1:5 hígításban permetezzük ki tavasszal és ősszel növényre és talajra.Serkenti a talajéletet,és a palánták növekedését.
Kamillalé:Szedjük le 0,5 kiló friss kamillát,áztassuk be 3 liter vízbe 3-4 napig.Szűrjük le és 1:10 hígításban permetezzük ki.Gombásodás ellen véd.
Zsurlólé:30 dkg szárított vagy friss mezei zsurlót főzzünk 3 liter vízben fél órán keresztül,majd ha kihűlt hígítsuk fel 1:5 arányban vízzel.A friss zsurlóból 1 kilót is felhasználhatunk,10 liter vízzel hígítsuk főzés után.Hatásos a gombabetegségek ellen ( kivéve lisztharmat ).
Tejes lé:4 liter forralt és főzött tejet keverjük el 2 liter vízben,és permetezzük ki hígítás nélkül.Permetezzük vele a fiatal paradicsompalántákat,megelőzhetjük a gombabetegségeket és vírusos kertőzéseket.
Forrás: TVR újság 2015.május 25-31. 22.hét
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése