2015. május 24., vasárnap

Fertőzésekre környezetbarát permetlevek.


 Fertőzésekre környezetbarát permetlevek.



Bodzafőzet:Szedjünk egy jó marék friss bodzahajtást,majd tegyük fel főni 10 liter vízben fél órára.Ezután hagyjuk kihűlni,majd szűrjük le,és 10 liter vízzel hígítva permetezzük ki.
Hatása:Általános erősítő,a növényeket illatával védi,elűzi a káposztalepkét.

Csalán:Kesztyűvel vágjunk fel 10 kg friss csalánt,majd egy száz literes,csavaros fedelű műanyag esővizes hordóban áztassuk be két hétre.Bűzös erjedése akkor fejeződik be,amikor már nem habzik,és leülepedik.Ezután szűrjük le,és 1:20 arányú hígításban permetezzük ki a levelekre.Nagyon hatásos levéltetvek és más kártevők ellen,de általában erősítő hatása is van.

Fokhagymalé:3 kiló fokhagyma és vöröshagyma külső héját áztassuk be 10 liter vízbe.Érleljük 10 napig,majd szűrjük le,és 1:10 hígításban permetezzük ki.Baktériumos és gombás fertőzések ellen hatásos,de a bogarakat is távol tartja.

Gyermekláncfű:2 kiló friss gyermekláncfüvet áztassuk be 10 liter vízbe két hétre.Szűrjük le,és 1:5 hígításban permetezzük ki tavasszal és ősszel növényre és talajra.Serkenti a talajéletet,és a palánták növekedését.

Kamillalé:Szedjük le 0,5 kiló friss kamillát,áztassuk be 3 liter vízbe 3-4 napig.Szűrjük le és 1:10 hígításban permetezzük ki.Gombásodás ellen véd.

Zsurlólé:30 dkg  szárított vagy friss mezei zsurlót főzzünk 3 liter vízben fél órán keresztül,majd ha kihűlt hígítsuk fel 1:5 arányban vízzel.A friss zsurlóból 1 kilót is felhasználhatunk,10 liter vízzel hígítsuk főzés után.Hatásos a gombabetegségek ellen ( kivéve lisztharmat ).

Tejes lé:4 liter forralt és főzött tejet keverjük el 2 liter vízben,és permetezzük ki hígítás nélkül.Permetezzük vele a fiatal paradicsompalántákat,megelőzhetjük a gombabetegségeket és vírusos kertőzéseket.

Forrás: TVR újság 2015.május 25-31.   22.hét





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése