le írom élményeimet-kudarcaimat-az esetleges sikereimet,és más egyebet. ígérem nem sűrűn untatom a látogatót.
2015. szeptember 29., kedd
Rizs - a legjobb másodhegedűs.
A rizs-a legjobb másodhegedűs.
Kevés olyan sokoldalú ételünk van mint a rizs.Étel,ital készíthető belőle,nem tartalmaz zsiradékot,cukrot,sót,viszont annál több értékes ásványi anyagot és vitamint.A világ népességének több mint fele rizsen él,de nem hiányozhat az ínyencek konyhájából sem,hiszen a rizs nagyon sokféle lehet,1-1 fajta a származási helyéről vagy az alakjáról kapta a nevét.A rizs 76 százaléka keményítő formájában jelenlévő a szénhidrátot,7-8 százalék fehérje és 1,3 százalék zsírt tartalmaz,továbbá 0,6 százaléka ásványi anyagokból és nyomelemekből áll.Főként foszfort,magnéziumot tartalmaz.Kevés benne a nátrium,kalcium és a kálium.Csekély nátrium-tartalmánál fogva magas vérnyomás,túlsúly,szívelégtelenség,ödémás láb,vizenyőképződés esetén különösen hasznos a fogyasztása.A főzéshez szükséges víz mennyisége fajtánként és minőségenként változó,általában a hosszú szemű rizs kevesebb,a gömbölyű több vizet igényel.A rizs főzésközben eredeti térfogatának-háromszorosára megduzzad.
Melyik rizs mihez?
Gömbölyű barna rizs.Egészségesebb,mint a fehér rizs,de lassabban puhul meg.Rizottóhoz,desszerthez,levesbe,pástétomba,töltelékbe ajánlják.
Hosszú szemű barna rizs.Egészségesebb mint a fehér rizs,salátába,süteménybe,piláfhoz,pástétomba,illetve hirtelen sült,pörkölt köreteként ajánlott.
Hosszú szemű fehér rizs.Ha a házi asszony 1-2 kiskanál citromlét tesz a főzővízhez,még fehérebb rizst kap.
Arborio.Először vajon meg kell párolni,majd apránként forró vízzel feltölteni.Az eredmény:krémes mártás.
Basmati.Kellemesen illatos,hosszú szemű.Rizottóhoz és indiai ételekhez kitűnő.
Vad rizs.Felhasználás előtt alaposan meg kell mosni.Barna rizzsel keverve nagyon dekoratív.
Jázmin rizs.Hosszú szemű,illatos rizs,amit többnyire gőzölnek.A thai ételek elmaradhatatlan kiegészítője.
Fekete és fehér sikér rizs.Sok keményítőt tartalmaz.Főzés előtt érdemes beáztatni.Ázsiai desszerthez és vendég váró falatkákhoz használják.A fehér változat fűszeres ételek mellé ajánlott.
Rizottó:
Hozzávalók:50 dkg csirkemáj,25 dkg rizs,1 csomag fagyasztott mexikói zöldségkeverék,10 dkg reszelt sajt,vöröshagyma,olaj,bors.
A csirkemájat csíkokra vágjuk.A vöröshagymát olajon üvegesre fonnyasztjuk,majd hozzáadjuk a májat.Sózzuk,borsozzuk,fedő alatt megpároljuk.Közben a rizst olajon üvegesre pirítjuk,5 dl vízzel felöntjük,sózzuk,és fedő alatt megpároljuk.A zöldségkeveréket pár perc alatt megfőzzük.A májat a reszelt sajttal összeforgatjuk ráöntjük a rizst és a zöldségeket.Sütőben néhány percig összesütjük.
Avokádós szusi:
Hozzávalók:1 pohár szusirizs,1 dl rizs ecet,3 evőkanál ,cukor,só,1 csomag tengeri alga,1 db avokádó,1 db zöld kaliforniai paprika,1 db piros kaliforniai paprika.
Elkészítjük a rizst.A rizs ecetben föloldjuk a cukrot és a sót,a meleg rizshez adjuk.Az avokádó húsát fölcsíkozzuk,csak úgy mint a paprikát.Az algán kiterítünk 1 kupac rizst,elhelyezzük rajta az avokádót és a paprikát,és 1 bambuszlap segítségével szorosan feltekerjük.A hengereket 1,5-2 centis darabokra vágjuk,és felfordítjuk.W
Tejberizs sütőben elkészítve.
Hozzávalók: 1 liter tej,10 dkg rizs,fahéj,cukor.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük.Egy nagy jénai tálba beleöntjük a tejet,beletesszük a rizst,ízlés szerint cukrot és sok fahéjat,majd jól összekeverjük.Ezután nincs is más dolgunk,csak betenni,és közel 1 órán keresztül sütni.A fahéj az étel tetején kemény réteget képez majd.Ha kellő ideig sülni hagyjuk,a rizs megpuhul,és megdagad,akár a gázon készült tejberizs.
Forrás: TVR Újság 2015.szeptember 21.-27. 39.Hét.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése