le írom élményeimet-kudarcaimat-az esetleges sikereimet,és más egyebet. ígérem nem sűrűn untatom a látogatót.
2017. július 30., vasárnap
Erdőjárás,gombászás.
Erdőjárás,gombászás.
A gombákról,sokunknak csupán a gyerekkori mesekönyvek képei ugranak be elsőre.A mérgező,piros alapon fehér pettyes kalpagú légyölő galócánál és a fehér,termesztett csiperkénél megáll a tudományunk.
Pedig több száz ehető gombából válogathatunk kora nyártól késő őszig.Amikor kirándulni indulunk és gombászni támad kedvünk az őszi erdőben,legyünk nagyon óvatosak!Ha mi nem ismerjük a gombafajokat,semmiképpen ne kísérletezzünk!Hívjunk el valakit kísérőnek,aki a leggyakrabban előforduló,mérgező fajokat felismeri,és legalább a gyilkos galócát azonosítani tudja.Bár a gombák alig 3%-a mérgező,csak olyan gombát biztonságos felszedni,amelyet bizonyosan felismerünk.Vannak például olyan mérgező gombák,amelyek hasonlóságuk miatt könnyen összetéveszthetők ehető ,,párjukkal".Az eső a légyölő galócáról könnyen lemoshatja a pöttyöket,és máris eltűnt egy jellegzetesség.Éppen ezért a vadon termő,saját gyűjtésű gombát mindig vizsgáltassuk gomba szakellenőrrel!A gomba szakellenőr ök ingyenesen megvizsgálják a piacon. ( A NÉBIH honlapján megtalálhatók a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotói és a gombaszakellenőrt alkalmazó piacok listáját. )A saját biztonságunk mellett gondoljunk az erdőre,a többi kirándulóra is.Mi sem szeretnénk,ha az előttünk járók feltúrták,felforgatták volna az erdőt,hogy az összes ehető gombát ,,levadásszák".A környezet épségére is ügyeljünk,gondoljunk a következő szezonra!Amikor felszedjük a gombákat,takarjuk be a helyüket,így nem száradnak ki a földben a gombafonalak,és jövőre nagyobb eséllyel találunk ugyanitt újra gombát.
Tippek.
Soha ne vásároljunk gombát házalótól,és ne fogadjunk el gyűjtött gombát még ismerőstől se!
A gombás étel gyorsan romlik,ezért még a készítés napján fogyasszuk el.
6 év alatti gyermeknek nehéz emészthetősége miatt ne adjunk gombás ételt!
Tudta? 2015-ben az év gombája trombitagomba lett.Fűszeres illatú,különleges gomba,a szarvasgombáéhoz hasonló az aromája.Késő nyáron és ősszel terem.Nem lehet mással összetéveszteni,annyira jellegzetes a külseje.Termőteste lefelé tölcsérszerűen elkeskenyedik és a tövéig üreges.Csupán 4-12 cm hosszú,kalapjának átmérője 3-8 cm.Szárítva,levesnek elkészítve fogyasztják,de fűszereznek vele húsokat is.
Forrás: Konyhasziget 2015/4.
http://elelmiszer.hu/cikk/nebih_felhivas_a_biztonsagos_gomba_fogyasztasert
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése