2018. április 14., szombat

Gyógyító elixír:a mustár.


         Gyógyító elixír:a mustár.



7 ok,amiért érdemes kipróbálni.
Minden konyhában fellelhető hétköznapi fűszer,amiről talán nem is gondolnánk,hogy milyen fantasztikus hatással van az egészségünkre.
1- Fiatalon tart:A mustár szeléntartalma lassítja a rákos sejtek fejlődését,antioxidánsai segítik a sejtjeink lassabb öregedését.Étkezés előtt együnk meg napi 1 mokkáskanál magot mézzel elkeverve.
2- Gyógyít,amikor megfázunk:A mustár nagyon jól oldja a légutakban lerakodott váladékot.Továbbá fokozhatjuk a hatását,ha nem csak megesszük,hanem kenőcsöt készítünk belőle.
Két evőkanál mustárport keverjünk el 10 dkg liszttel,majd adjunk hozzá annyi vizet,hogy egy jól kenhető állagú pépet kapjunk.Ha érzékeny a bőrünk,akkor előbb kenjük be krémmel a mellkasunkat,majd erre vigyük fel a mustárporos kencénket,20 percig hagyjuk magunkon,lélegezzünk mélyeket,majd alaposan mossuk le.Ennek köszönhetően javul a vérkeringésünk,és az eldugult orrunk is kitisztul.
3- Segít a változókorban:A mustármagban található ásványi anyagok,mint a réz,a vas,a magnézium és a szelén enyhítik a változókor kellemetlen tüneteit,emellett a vérnyomásunkat is kordában tartja.Ugyanezek az anyagok csökkentik az asztmaroham kialakulásának esélyét.
4- Javítja a vérkeringést:A mustár a bőrünkön enyhe irritációt okoz,ami serkenti a vérellátást,meleg,bizsergő érzést idéz elő,így csökkenti a panaszainkat,ha rossz vérkeringés miatt zsibbad a lábunk vagy kezünk.
Keverjünk össze 10 dkg mustárport forró,de nem forrásban lévő vízzel,amíg sűrű krémet nem kapunk.Kanállal tegyünk gézdarabra belőle,és  helyezzük fel ezt a kötést a zsibbadó végtagunkra.Ha kipirulna a bőrünk,kenjünk rá olívaolajat vagy kókuszzsírt a bőrpírra.
5- Fokozza az étvágyat:Ha étvágytalansággal küzdünk,akkor keverjünk az ételünkbe mustárt.Tehetjük főzelékekbe,levesekbe,kenhetjük húsra vagy akár szendvicsre.Nemcsak jó ízt ad az ennivalónak,de serkenti az emésztőnedvek működését,így fokozza az étvágyunkat.A mustármagot magában is ehetjük,az élelmi rostok nagyszerű forrása,javítja az emésztésünket,megkönnyíti a belek mozgását,csökkenti a puffadást.
6- Csillapítja az ízületi fájdalmakat:Ha estére megfájdul a hátunk,vagy sajognak az ízületeink,akkor enyhítést hozhat a mustáros borogatás.
Egy lábosba forraljunk fel egy liter vizet,tegyünk hozzá 3 evőkanál mustárport,majd húzzuk le a tűzről.Várjuk,amíg kissé kihűl,addig is ázzon benne a mustárpor.
Ezzel a borogassuk a fájdalmas területet.Ezt a módszert alkalmazhatjuk fejfájás esetén is,akkor a homlokunkra,halántékunkra tegyük a kendőt.
7- Jó a lábgombára:Egy lavór meleg vízbe keverjünk 4 kanál durvára zúzott mustármagot vagy mustárt,és abba áztassuk a lábunkat legalább 20 percig,ismételjük meg hetente kétszer,amíg el nem múlik a láb-vagy körömgombánk.Megelőzésképpen is érdemes alkalmaznunk.


                                  Tudta?

A mustármagot egy gyomnövényből,a vadmustárból nemesítették.Az apró szemek őrlésével kapjuk a mustárport,amit szárazon gyógynövényként használhatunk,ecettel,cukorral és fűszerekkel kikeverve pedig a boltokban megvásárolható mustárt kapunk.

Forrás: Meglepetés 2015.December 3.  XX. évfolyam  49.szám





HÁZI MUSTÁR 


HOZZÁVALÓK

  • 10 dkg mustármag
  • 1,5 dl fehérborecet (6%-os)
  • 1 tk őrölt fehér bors
  • 2 tk őrölt koriander
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk barna cukor
  • 1 mk só

ELKÉSZÍTÉS

    1. A mustármagot kávédarálóban vagy késes aprítógépben megőröljük, majd egy tálban elvegyítjük a borecettel. Lefedjük, és a hűtőbe tesszük 24 órára, hogy jól megszívja magát. 
    2. Másnap a pépet alaposan összekeverjük az őrölt fűszerekkel, a cukorral, a sóval és 1 dl vízzel, majd lefedve a hűtőben pihentetjük néhány napot, amíg összeérnek az ízek. Végül átkeverjük, és csavaros tetejű befőttesüvegbe vagy légmentesen zárható tégelybe kanalazzuk. A hűtőben tartósítószer nélkül is eláll kb. 2 hónapig.
    3. MEGJEGYZÉS

      Mindegy, hogy fehér (valójában sárga) vagy fekete (valójában vörösesbarna) mustármagot használsz. A kettőt keverheted is.

      Ha töményebb eceted van, hígítsd fel vízzel.

      Szemcsés mustárhoz a magokat őröld durvára vagy zúzd szét mozsárban.

      Kínáld hot doghoz, grillezett húsokhoz, használd pácoláshoz vagy keverd salátaöntetekbe, szószokba.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése