le írom élményeimet-kudarcaimat-az esetleges sikereimet,és más egyebet. ígérem nem sűrűn untatom a látogatót.
2019. október 28., hétfő
Az immunrendszer három fő tápanyaga.
Az immunrendszer három fő tápanyaga.
Szervezetünket az immunrendszer háromszintű rendszere védi a kórokozók ellen,de mi óvja meg magát az immunrendszert?Van 3 fontos tápanyag,amelynek bevitelére télen kifejezetten érdemes odafigyelni.Mutatjuk,melyek ezek!
Naponta sok ezernyi támadást hiúsít meg teljesen észrevétlenül az immunrendszerünk,nélküle akár egy közönséges nátha is végzetes lehetne ránk nézve.Leegyszerűsítve működését,3 fontos védelmi vonalból áll:az első a bőr és a nyálkahártyák jelentik,amelyek fizikailag akadályozzák meg a kórokozók bejutását szervezetünkbe.A második szinten az úgynevezett falósejtek végzik a mégis bejutott baktériumok,vírusok elpusztítását,a harmadik,utolsó védvonalat pedig a limfociták és az antitestek jelentik.
A bőr és a nyálkahártyák épségének fenntartásában két tápanyagnak jut nagyon fontos szerep:a cinknek és a C-vitaminnak.Előbbi a sejtosztódást befolyásolja,és nélkülözhetetlen a bőr épségéért felelős kollagénhez szükséges fehérjék termelődéséhez.
A C-vitamin pedig a kollagén képződéséhez szükséges,így hozzájárul a bőr és a nyálkahártyák egészségéhez.
Ha a bőrön vagy a nyálkahártyákon át mégis a szervezetbe kerül néhány kórokozó,a falósejtek népes családja várja.Ezeknek először a fertőzés helyére kell jutnia,majd ott bekebelezik és elpusztítja a baktériumokat és vírusokat.A C-vitamin ilyenkor elsősorban a sejtek mozgását segíti,míg a cink a már elpusztított kórokozókból felszabaduló szabad gyökök semlegesítésében jut szerephez.
Itt kap szerepet a harmadik fontos tápanyag,a D-vitamin.Jelenléte serkenti az antibakteriális anyagok termelődését,fokozza a károkozók bekebelezésének hatékonyságát.A D-vitamint ugyan a szervezetünk is képes élőanyagaiból napfény hatására előállítani,de a téli időszakban,amikor immunrendszerünk szempontjából a legfontosabb lenne,kevés napfény éri a bőrünket.Táplálkozásunkkal a szükséges mennyiség (1500-2000 nemzetközi egység,NE ) töredéke,mindössze körülbelül 80 NE jut be a szervezetünkbe,ezért kora tavasszal a magyar lakosság szinte teljes egészét érinti a D-vitamin-hiány,ahogy ezt néhány évvel ezelőtt a Semmelweis Egyetem kutatói is igazolták.Az immunrendszer utolsó,harmadik bástyáját alkotó különleges fehérvérsejtek akkor kerülnek a csontvelőből a vérkeringésbe,ha a kórokozók legyűrik az első két védelmi vonalat.
A cink és C-vitamin a sejtosztódást támogató hatása miatt lehet fontos ebben az esetben.Jó tudni,hogy amikor ez a vonal lép működésbe,akkor a betegség tünetei már megjelentek rajtunk,de a megfelelő tápanyag-bevitellel még ekkor is segíthetjük a gyorsabb gyógyulást.
Cinkben gazdag élelmiszerek:
-Tojás,
-Tej,
-Máj,
-Olajos magvak.
C-vitaminban gazdag élelmiszerek:
-Citrusfélék,
-Savanyú káposzta,
-Zöldpaprika,
-Brokkoli.
D-vitaminban gazdag élelmiszerek:
-Zsírosabb halak,
-Tojássárgája,
-Halmáj és-olaj.
https://www.hazipatika.com/tudastar/citrusfelek/17043
Forrás: Gyöngy patikák magazin.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése