2019. november 9., szombat

Szezonja van a gránátalmának – Magokba rejtett egészség


          Szezonja van a gránátalmának-Magokban rejtett egészség.


A gránátalma egy bordó színű gyümölcs, melynek belsejében rengeteg bogyó található. Ezek nemcsak finomak, de sok vitamint is tartalmaznak. Számos jótékony hatása miatt a gránátalmát a gyümölcsök királyának is nevezik.
A gránátalma egy kisebb fa termetű növény, amely nagyjából öt méteres magasságot érhet el. A több száz évet is megélő növény nyár elején virágzik, színe a világossárgától a narancsos vörösig terjed. Gyümölcse rengeteg apró magot tartalmaz. A gránátalma legelterjedtebb fajtája a sötétpiros és a sárgászöld, a magok húsa általában vörös.

Hasznos társ a súlycsökkentésben

A gránátalma magjai rostokban gazdagok, ellenben alacsony kalóriatartalmúak, ezért használhatjuk akkor is, ha pár plusz kilótól szeretnénk megszabadulni, vagy méregtelenítünk. A gránátalma 100 grammjában 83 kalória van, viszont több mint 4 gramm élelmi rost. A rostok jótékony hatással vannak az emésztésre, emellett fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.
A gránátalmát salátában is fogyaszthatjuk (Fotó: Pixabay)

Segítség a daganatos betegségek ellen

A gránátalma magjai fitokemikáliákat tartalmaznak, melyek jótékony hatással vannak szervezetünkre. Leggyakoribb ilyen anyagaik a polifenolok. A gránátalmában főként tanninokat, kvercetineket és antociánokat találunk, melyeknek bizonyítottan rákmegelőző hatásaik vannak. A polifenolok olyan antioxidánsok, melyek javíthatják az egészséges sejtek túlélését, és a rákos sejtek halálát is képesek előidézni. Mindezek mellett megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését.

Hogyan fogyaszthatjuk a gránátalmát?

A gránátalmát tálaláshoz vágjuk félbe, majd kanál segítségével szedjük ki a magokat. De vigyázat! a gránátalma fröcskölésre hajlamos. Vannak, akik a magokat víz alatt szedik ki, ennek előnye, hogy nem kerül ruhánkra a gyümölcs piros levéből. Bár a gránátalma viszonylag drága, hűtőben tárolva hetekig használhatjuk. A gránátalmát salátákhoz vagy turmix formájában is fogyaszthatjuk, de joghurttal és zabpehellyel tápláló reggelit is készíthetünk belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése