2024. május 7., kedd

Mangosztán, a gyümölcsök királynője

 

      

Milyen gyümölcs a mangosztán?

A mangosztán Thaiföldről származik. Az ázsiai emberek a mai napig az egyik legszentebb és legértékesebb gyümölcsnek tekintik, mert egy ősi legenda szerint miután Buddha megízlelte és érezte jótékony hatását, megáldotta a mangosztánt és a menyország ajándékaként az embereknek adta.

A mangosztán egy rendkívül érzékeny gyümölcs, többször próbálták már az ősi lelőhelyéhez képest máshol termeszteni, de nem igazán jártak sikerrel. Érdekessége, hogy viszonylag lassan nő, a magok elvetése után akár 8-10 évet is kell várni az első termésre.

A mangosztán mérete alapján leginkább a mandarinra hasonlít. Vastag, sötét héja van, mely alatt kocsonyás állagú, fehér színű gerezdeket találhatsz. Ez tulajdonképpen a gyümölcs bő levű, édeskés ízű húsa.

Itthon elsősorban gyümölcsléként, illetve gyümölcspüréként találkozhatsz vele. Ilyen formában egész évben rendelkezésedre áll.

Miért ilyen értékes a mangosztán?

Ma már nem csupán az ázsiai emberek tudják, hogy a mangosztán valóban méltó a gyümölcsök királynője címre. Úgy tűnik, hogy Buddhának igaza volt, hiszen az elmúlt években számtalan kutatás bizonyította, hogy milyen kivételes gyümölcsről van szó.

Elsősorban a benne található polifenol vegyületek, köztük a xanton teszi igazán értékessé. A természetben kizárólag a mangosztánban található meg ilyen magas arányban a xanton, ami egy gyulladáscsökkentő és antibakteriális vegyület. Egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabb a C- és az E-vitaminnál.

A xantonon kívül a mangosztán tartalmaz még poliszacharidokat, amelyek baktérium- és gombaölő hatásúak, valamint káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, B1-, B2, B6- és C-vitamint.

Milyen betegségek megelőzéséhez ajánlott a mangosztán fogyasztása?

1. Gyulladásos megbetegedések

A mai modern korban a szervezeted rengeteg támadásnak van kitéve. A felgyorsult világ magával hozta a gyorsételeket, a rohanást, a stresszt, a kialvatlanságot és az elektronikai eszközök széles tárházát. Ezek mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szervezetedben különböző gyulladásos folyamatok induljanak el. Ha változtatsz az életmódodon, akkor ezeket a gyulladásokat könnyedén leküzdheted. Ha nem teszel semmit és a gyulladás hosszú távon jelen van a szervezetedben, akkor viszont jelentősen megnő a daganatos megbetegedések, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

mangosztán fogyasztásával olyan értékes tápanyagokat juttathatsz a

szervezetedbe, melyek segítségével csökkentheted a meglévő gyulladásokat, illetve sokat tehetsz a jövőben kialakuló gyulladások kockázatának csökkentésére.

2. Szív- és érrendszer védelmére

A mangosztán értékes összetevői pozitív hatással lehetnek a vörösvérsejtek termelődésére, illetve kitágíthatják az ereket, melynek következtében javíthatják a véráramlást. Ha vashiányos vagy, esetleg vérszegénységben szenvedsz, akkor érdemes beillesztened a mindennapjaidba a mangosztánlevet.

A mangosztán jelentős mennyiségű rezet, mangánt, magnéziumot és káliumot tartalmaz, melyekre mind szüksége van a szervezetednek ahhoz, hogy az ideális vérnyomást megtartsa. A mangosztán fogyasztásával sokat tehetsz a szívkoszorúérbetegség, valamint a stroke kockázatának csökkentéséért.

3. Elhízás, súlyproblémák

daganatos megbetegedések, illetve a 2-es típusú cukorbetegség szorosan összefüggésbe hozhatók az elhízással. A túlsúly számos gyulladásos folyamatot idézhet elő a szervezetedben, ezért az ideális testsúly megőrzése és visszanyerése rendkívül fontos az egészséged szempontjából.

mangosztán fogyasztása segíthet neked ebben, mert hatására a test kevesebb zsír vesz fel a bélrendszerből, így hozzájárulhat a túlsúly megelőzéséhez, valamint a lerakódott kilók leadásához.

Kutatók szerint a mangosztán gyulladáscsökkentő hatása miatt is fontos szerepet tölthet be az ideális testsúly elérésében, ugyanis elősegítheti a zsíranyagcserét, valamint segíthet megakadályozni a testsúlygyarapodást.

4. Allergia

Az allergiák kialakulásában, illetve a súlyosságuk mértében kiemelt szerepe van az emésztőrendszerednek. Ha nem működik megfelelően, akkor ez a zavar okozhat ételintoleranciát, illetve egyéb allergiás reakciókat.

A mangosztán nagyon sok rostot, illetve gyulladáscsökkentő összetevőt tartalmaz, melyek jótékony hatással lehetnek az emésztőrendszerre, így fogyasztásával hozzájárulhatsz az allergia tüneteinek enyhítéséhez.

5. Bőrbetegségek, bőrproblémák, öregedés

napsugárzás mindennapjainkban számos veszélyforrást rejt magába. Nem véletlenül hívják fel a szakemberek a figyelmedet arra, hogy a nyári időszakban ne tartózkodj délelőtt 10 és délután 3 óra között a tűző napon. A napsugárzás okozta bőrkárosodás ugyanis rendkívül veszélyes, hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához, illetve a bőr idő előtti öregedéshez.

Bár a kutatók további vizsgálatokat várnak, mégis úgy gondolják, hogy a mangosztán magas antioxidánstartalma, illetve gyulladáscsökkentő hatása miatt bőrvédő hatású lehet.

Mikor nem ajánlott a mangosztán fogyasztása?

Kutatók úgy látják, hogy magának a mangosztán gyümölcsnek a kis mértékű fogyasztása minden ember számára biztonságos. Kevés olyan visszajelzés érkezett, melyek káros mellékhatásokról számoltak volna be.

Ennek ellenére a gyümölcskoncentrátumokkal kapcsolatosan óvatosságra intenek a szakemberek.

A mangosztán egyik fő összetevője gyorsítja a véráramlást, ezért a véralvadási folyamatokra károsan hathat. Ha vérhígítót szedsz, vagy véralvadási problémákkal küzdesz, esetleg műtét előtt állsz, akkor kerüld a mangosztán tartalmú gyümölcselveket, illetve készítményeket.

Ma még nem áll rendelkezésre elegendő vizsgálat ahhoz, hogy nyugodtan ki lehessen mondani, hogy a mangosztánt a kismamák is fogyaszthatják. Ezért, ha felmerül a terhesség lehetősége, akkor ne fogyassz mangosztánt, illetve azt tartalmazó készítményeket.

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Forrás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése