Milyen gyümölcs a mangosztán?
A mangosztán Thaiföldről származik. Az ázsiai emberek a mai napig az egyik legszentebb és legértékesebb gyümölcsnek tekintik, mert egy ősi legenda szerint miután Buddha megízlelte és érezte jótékony hatását, megáldotta a mangosztánt és a menyország ajándékaként az embereknek adta.
A mangosztán egy rendkívül érzékeny gyümölcs, többször próbálták már az ősi lelőhelyéhez képest máshol termeszteni, de nem igazán jártak sikerrel. Érdekessége, hogy viszonylag lassan nő, a magok elvetése után akár 8-10 évet is kell várni az első termésre.
A mangosztán mérete alapján leginkább a mandarinra hasonlít. Vastag, sötét héja van, mely alatt kocsonyás állagú, fehér színű gerezdeket találhatsz. Ez tulajdonképpen a gyümölcs bő levű, édeskés ízű húsa.
Itthon elsősorban gyümölcsléként, illetve gyümölcspüréként találkozhatsz vele. Ilyen formában egész évben rendelkezésedre áll.
Miért ilyen értékes a mangosztán?
Ma már nem csupán az ázsiai emberek tudják, hogy a mangosztán valóban méltó a gyümölcsök királynője címre. Úgy tűnik, hogy Buddhának igaza volt, hiszen az elmúlt években számtalan kutatás bizonyította, hogy milyen kivételes gyümölcsről van szó.
Elsősorban a benne található polifenol vegyületek, köztük a xanton teszi igazán értékessé. A természetben kizárólag a mangosztánban található meg ilyen magas arányban a xanton, ami egy gyulladáscsökkentő és antibakteriális vegyület. Egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabb a C- és az E-vitaminnál.
A xantonon kívül a mangosztán tartalmaz még poliszacharidokat, amelyek baktérium- és gombaölő hatásúak, valamint káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, B1-, B2, B6- és C-vitamint.
Milyen betegségek megelőzéséhez ajánlott a mangosztán fogyasztása?
1. Gyulladásos megbetegedések
A mai modern korban a szervezeted rengeteg támadásnak van kitéve. A felgyorsult világ magával hozta a gyorsételeket, a rohanást, a stresszt, a kialvatlanságot és az elektronikai eszközök széles tárházát. Ezek mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szervezetedben különböző gyulladásos folyamatok induljanak el. Ha változtatsz az életmódodon, akkor ezeket a gyulladásokat könnyedén leküzdheted. Ha nem teszel semmit és a gyulladás hosszú távon jelen van a szervezetedben, akkor viszont jelentősen megnő a daganatos megbetegedések, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázata.
A mangosztán fogyasztásával olyan értékes tápanyagokat juttathatsz a
szervezetedbe, melyek segítségével csökkentheted a meglévő gyulladásokat, illetve sokat tehetsz a jövőben kialakuló gyulladások kockázatának csökkentésére.
2. Szív- és érrendszer védelmére
A mangosztán értékes összetevői pozitív hatással lehetnek a vörösvérsejtek termelődésére, illetve kitágíthatják az ereket, melynek következtében javíthatják a véráramlást. Ha vashiányos vagy, esetleg vérszegénységben szenvedsz, akkor érdemes beillesztened a mindennapjaidba a mangosztánlevet.
A mangosztán jelentős mennyiségű rezet, mangánt, magnéziumot és káliumot tartalmaz, melyekre mind szüksége van a szervezetednek ahhoz, hogy az ideális vérnyomást megtartsa. A mangosztán fogyasztásával sokat tehetsz a szívkoszorúérbetegség, valamint a stroke kockázatának csökkentéséért.
3. Elhízás, súlyproblémák
A daganatos megbetegedések, illetve a 2-es típusú cukorbetegség szorosan összefüggésbe hozhatók az elhízással. A túlsúly számos gyulladásos folyamatot idézhet elő a szervezetedben, ezért az ideális testsúly megőrzése és visszanyerése rendkívül fontos az egészséged szempontjából.
A mangosztán fogyasztása segíthet neked ebben, mert hatására a test kevesebb zsír vesz fel a bélrendszerből, így hozzájárulhat a túlsúly megelőzéséhez, valamint a lerakódott kilók leadásához.
Kutatók szerint a mangosztán gyulladáscsökkentő hatása miatt is fontos szerepet tölthet be az ideális testsúly elérésében, ugyanis elősegítheti a zsíranyagcserét, valamint segíthet megakadályozni a testsúlygyarapodást.
4. Allergia
Az allergiák kialakulásában, illetve a súlyosságuk mértében kiemelt szerepe van az emésztőrendszerednek. Ha nem működik megfelelően, akkor ez a zavar okozhat ételintoleranciát, illetve egyéb allergiás reakciókat.
A mangosztán nagyon sok rostot, illetve gyulladáscsökkentő összetevőt tartalmaz, melyek jótékony hatással lehetnek az emésztőrendszerre, így fogyasztásával hozzájárulhatsz az allergia tüneteinek enyhítéséhez.
5. Bőrbetegségek, bőrproblémák, öregedés
A napsugárzás mindennapjainkban számos veszélyforrást rejt magába. Nem véletlenül hívják fel a szakemberek a figyelmedet arra, hogy a nyári időszakban ne tartózkodj délelőtt 10 és délután 3 óra között a tűző napon. A napsugárzás okozta bőrkárosodás ugyanis rendkívül veszélyes, hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához, illetve a bőr idő előtti öregedéshez.
Bár a kutatók további vizsgálatokat várnak, mégis úgy gondolják, hogy a mangosztán magas antioxidánstartalma, illetve gyulladáscsökkentő hatása miatt bőrvédő hatású lehet.
Mikor nem ajánlott a mangosztán fogyasztása?
Kutatók úgy látják, hogy magának a mangosztán gyümölcsnek a kis mértékű fogyasztása minden ember számára biztonságos. Kevés olyan visszajelzés érkezett, melyek káros mellékhatásokról számoltak volna be.
Ennek ellenére a gyümölcskoncentrátumokkal kapcsolatosan óvatosságra intenek a szakemberek.
A mangosztán egyik fő összetevője gyorsítja a véráramlást, ezért a véralvadási folyamatokra károsan hathat. Ha vérhígítót szedsz, vagy véralvadási problémákkal küzdesz, esetleg műtét előtt állsz, akkor kerüld a mangosztán tartalmú gyümölcselveket, illetve készítményeket.
Ma még nem áll rendelkezésre elegendő vizsgálat ahhoz, hogy nyugodtan ki lehessen mondani, hogy a mangosztánt a kismamák is fogyaszthatják. Ezért, ha felmerül a terhesség lehetősége, akkor ne fogyassz mangosztánt, illetve azt tartalmazó készítményeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése