2016. október 30., vasárnap

Gyünölcsből,zöldségből naponta 5 x !.


Gyümölcsből,zöldségből naponta 5 x !



Lehet,hogy az ősz nem a kedvenc évszaka,ám az ősszel beérő gyümölcsök és zöldségek minden bizonnyal kedvencei ilyentájt szokásos étrendjének.Legalábbis így kellene lennie!
Érdemes minél többféle zöldséget-gyümölcsöt kipróbálni,megkóstolni és megszeretni,mert szinte mindegyik jelentősen segíti a szervezet működését.
Az ősz lenne az az időszak,amikor alaposan feltölthetjük szervezetünk tartalékait-akár a régiek,ahogy minden ősszel telerakták kamráikat.
Hagyományosan a legalkalmasabb időszak arra,hogy a sok friss zöldség és gyümölcs révén fel-és megerősítsük immunrendszerünket a téli viszontagságokra,a várható náthákra,esetleg influenzára,netán a szervezetünket még erősebben igénybevevő  járványokra felkészülve.
A zöldségek-gyümölcsök vitaminban,ásványi anyagokban rendkívül gazdagok.Az orvosok egyre gyakrabban mondják,hogy például a természetes módon,az az a táplálékkal a szervezetbe juttatott vitaminok sokkal jobban hasznosulnak,mint a mindenféle vitamintabletták és étrend-kiegészítők.

                         Az őszi klasszikusok:szőlő,alma,dió.

A szőlő valóságos antioxidánsbombának tartják a benne lévő 
              rengeteg vitamin és antioxidáns miatt.Nem véletlenül
              nyitottak Franciaországban szőlőklinikát,ahol a kezelések
              során a szőlő különböző kivonatait használják anti-aginre,
              az az öregedés megelőzésére,regenerálásra és fiatalító
              kezelésekre.Biggyesszük azért ide:a finom szőlőt megenni
              is lehet!Magjának olaja pedig telítetlen zsírsavakban
              gazdag és az agy működését segíti.

Az alma vitaminokban és ásványi anyagokban ugyancsak gazdag.
               Víz oldékony rostja,a pektin jó hatással van a 
               bélrendszerre,rendezi a székletet.A bélrendszer 
               szempontjából az alma univerzális ,,gyógyszer":
               párolva hasmenésre,nyersen székrekedésre jó.Az 
               almában lévő kálium vérnyomáscsökkentő hatású.
               Gyümölcssavtartalma miatt jó méregtelenítő,és képes
               meggátolni a vesekőképződést,illetve a 
               húgysavképződést.Utóbbi miatt a köszvényeseknek
               nagyon ajánlott!.

A dió bele,mert nátriumot szinte nem is tartalmaz,jó hatású a
          magas vérnyomásra.Telítetlen zsírsavai az agy számára
          fontos.A benne lévő kalcium miatt fog-és csonterősítő
          hatású.Fehérjetartalma magas,így fogyókúra,zsírszegény 
          diéta esetén jól kiváltja a húst.Rendszeres fogyasztása
          normalizálja a belek működését.

              Éljenek a káposzta félék!Éljen velük.

A brokkoli még a rákos megbetegedések megelőzésében is
                   hatásosnak tartják.Hatóanyagai az áttétképződés
                   esélyét is csökkentheti.Kimutatták,hogy a brokkoli
                   szulforafan vevű hatóanyaga-az előzőek mellett-
                   a gyomorfekély kialakulásának szerepet játszó 
                   Helicobacter pylori baktériumot is segíti vissza-
                   szorítani.Ha párolva készíti,megmaradnak értékes 
                   anyagai.

A kelkáposzta a rengeteg rostos anyag mellett sok,a bőr és az 
                        immunrendszer számára fontos A-és C-vitamint
                        tartalmaz.Sok benne a vörösvértestek 
                        termelődéséhez fontos vas is.Kalciumtartalma a 
                        csontok egészségéhez járul hozzá.Levének
                        rendszeres fogyasztása a hajhagymákat erősíti.
                        Semmiképp se főzze hosszú ideig,különben elvész
                        jótékony hatása!.
A fehér káposzta  sajnos főzés közben elveszíti 
                             vitamintartalmának jó részét.A 
                             savanyított változat igazi vitaminbomba!
                             Értékes és olcsó téli C-vitamin-forrás.
                             Étvágygerjesztő,kedvezően hat a bélmozgásra,
                             segít megelőzni a székrekedést.Leve gyorsítja a
                             gyomor-és nyombélfekély gyógyulását,segíti  az
                             egészséges gyomornyálkahártya fenntartását.
                             Legelőnyösebb a savanyú káposztát nyersen
                             elfogyasztani-és a levét is meginni!

      Erdők-mezők csodás kincsei.
Az őszi erdőkben igen sok különleges gyümölcs érik be,amelyeknek szinte mindegyike remek immunerősítő!Gyűjtsünk belőlük minél többet!.
A madárberkenye kiváló immunerősítő,és C-vitamintartalma is
                              magas.Értágító hatásának köszönhetően 
                              csökkenti a trombózis veszélyét és a magas 
                              vérnyomást.
                              Így tegye el.Az összezúzott,át passzírozott
                              bogyókat két napig pihentesse,majd szűrje le,
                              öntse sterilizált üvegbe és 80 fokon dunsztolja.
                              Napi félcsészényit elég meginni belőle a 
                              maximális hatás kedvéért.
A csipkebogyó is mindenki által ismert immunerősítő.Ritkán
                         emlegetik,de-holyaggyulladás esetén is kiváló.
                         Így készítsen teát.
                         A nyers bogyókat darálja le ( például húsdarálóval).
                         A masszát öntse le langyos vízzel és hagyja állni
                          pár órát,majd szűrje le.A maradékot forralja fel,
                         hogy kinyerje az ásványi anyagokat is.Hűtse le a 
                         felforralt részt és szűrje hozzá a korábban kinyert
                         kivonathoz.Mézzel ízesítve fogyassza!
A galagonya piros bogyóit a régiek is ajánlották mint a szív
                      gyógyszerét.Flavonoidjai alapvetően értágító
                      hatásúak,nyugtatják a szívet,erősítik a szívizmot,
                      normalizálják a szívritmust,a vérnyomást.
                      Így készítsen teát.
                      Egy evőkanál galagonyát forrázzon le 2 deci vízzel,
                      hagyja állni 5 percig,majd leszűrve fogyassza.
A vadgesztenye a vénák természetes doktora.Házilag is készíthető
                           vadgesztenye-tinktúra,amivel naponta többször
                           ajánlott fáradt,duzzadt,visszérre hajlamos lábakat
                           bedörzsölni.Nem szárítja ki a lábbőrét,ha naponta
                           körömvirágkrémmel is ápolja a lábát.
                           Így készítse el.
                           Szedje le a burkán kívül a barna héját is,és vágja 
                           apróra a húsát.Töltse egy nagy befőttesüvegbe és
                           öntse fel alkohollal.Sötét,hűvös helyen 3 hétig
                           hagyja állni,de naponta rázza fel.Szűrje le,
                           töltse csírátlanított üvegbe,és a tinktúrát
                           vattakorong segítségével vigye fel lábára naponta 
                           kétszer.

Így könnyen teljesítheti.Ha követi az alábbi ajánlást,mely szerint naponta 5 x kell gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani,máris sokat tett az egészsége érdekében.Sokaknak ez kivihetetlennek tűnik,pedig nem az,és nem is kell kilószámra magunkba tömni a körtét,almát.Egy példával illusztráljuk,hogyan lehetne gond nélkül teljesíteni a feladatot.



  
                         Reggelire pár szem bogyós gyümölcs,például áfonya.
Tízóraira 1 alma.
Ebéd után ne krémes édességet,inkább valamilyen gyümölcsöset válasszon,például étcsokiba mártott vagy banánt.
Uzsonnára fogyasszon el pár szem olajos magot ( mogyoró,mandula,dió)
Vacsorára legyen friss zöldségből készült saláta is.

                                Miből mennyit?
Nem olyan nehéz napi 3-5 adag gyümölcsöt,zöldséget elfogyasztani.Segítünk kiszámolni,hogy miből mennyi számít 1 adagnak.
Alma/narancs  1 db.
Bébirépa          6-7 db
Banán               1 db
Bogyósok         3 csésze
Főtt zöldségek 1 csésze
Szőlő                17-18 szem
Aszalt gyümölcs   1 csésze
Dinnye felkockázva 1 csésze
Leves zöldség ( vágott )  1 csésze.

Forrás: TVR Újság 2016.október 10-16.       41. Hét.




                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése