Pitébe zárt sós és édes finomságok.
A középkori lakomák zárt pitéiben a szigetelő burokként szolgáló tésztában megfőttek a hozzávalók.
A tűzhely megjelenésével a készítési technikák kifinomultabbá váltak.
A konyhában az édes piték csak később bukkantak föl.A cukornádból nyert cukor ugyanis luxuscikknek számított a kora újkori kontinensen.Mézzel ugyan sok mindent édesítettek,de az édes töltelékkel készült piték,tészták és egyáltalán a desszertek megjelenésében 1 német kémikus találmánya jelentett fordulatot.
Anreas Sigismund Marggraf berlini laboratóriumában a 18.század közepén kikísérletezte,hogyan lehet cukrot előállítani a takarmányrépából.Ezzel kezdetét vette az európai cukorgyártás.Mind szélesebb néprétegek számára váltak elérhetővé az édes finomság,és megkezdődött az édes piték diadalútja.Nagyjából ekkortól különböztették meg a piték tetejét is aszerint,hogy édes vagy sós fogást rejt-eleinte csak a sósakat díszítették ráccsal,különféle tésztából kivágott mintázattal.
Megunhatatlan.
A piték variációinak,kombinációinak sora szinte végeláthatatlan és megunhatatlan:lehet főétel vagy desszert,melegen,langyosan egyaránt kitűnő,hidegen pedig jól jön piknikre éppúgy,mint uzsonnára.Szinte minden országnak megvannak a már-már nemzeti eledelnek számító pitéi,amelyek döntően európai országokból indultak világhódító útra.
Magyarországon piteként elsősorban azok az édes és ritkábban sós töltelékkel készülő sütemények vagy ebédtészták ismertek,amelyeket két omlós tésztaréteg határól-ezek közül a felső lehet rácsos vagy egyenletesen simára nyújtott tésztalap.A gyümölcsökkel szórt,kevert tésztából álló finomságok egy része is a pite kategóriájába sorolható.
Világszerte kedvelt,a jobbára húsos töltelékkel,kerek,lapos piteformában készült,tartalmas piték,amelyeknek a tetején ropogósra sül az omlós vagy leveles tésztaréteg,alul pedig a gazdag raguvá teljesedő finomságok illatoznak a tálalás során.
Egy biztos:pitét egész évben és minden alkalomra jó tálalni!
Forrás: TVR Újság 2016.november 14.-20. 46.Hét.
Almás-diós pite recept
Hozzávalók
A tésztához:
A tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 40 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 1 cs sütőpor
- 3 db tojás sárgája
- 2 evőkanál tejföl
- csipet só
A tészta lekenéséhez:
- 1 db tojás
- A töltelékhez:
- 3 kg alma
- őrölt fahéj ízlés szerint
- 10-20 dkg cukor almától függően
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg mazsola
A díszítéshez:
- porcukor
SÜTŐTÖKÖS PITE
Egy pitéhez:
2 lágyan felvert tojás
2 csésze sütőtök püré (megsütött, kihűtött, héj nélkül összetört sütőtök hús)
3/4 csésze cukor
fél teáskanál só
fél teáskanál gyömbér
egy teáskanál fahéj
1 és 2/3 csésze habtejszín (állati, 30%-os)
2 csésze sütőtök püré (megsütött, kihűtött, héj nélkül összetört sütőtök hús)
3/4 csésze cukor
fél teáskanál só
fél teáskanál gyömbér
egy teáskanál fahéj
1 és 2/3 csésze habtejszín (állati, 30%-os)
pite tészta (Pate Brisee, a krémek, piskóták alatt)
A tészta kivételével keverjük össze a hozzávalókat.
Egy pite formát kibélelünk a tésztával, a felesleget levágjuk körben.
Én elősütöttem pitesúlyokkal 15 percet.
Ezután ráöntjük a tökös keveréket, és 220 fokon 10 percig sütjük.
10 perc után a hőfokot 180 fokra mérsékeljük és még 45 percig sütjük a pitét.
hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy pite formát kibélelünk a tésztával, a felesleget levágjuk körben.
Én elősütöttem pitesúlyokkal 15 percet.
Ezután ráöntjük a tökös keveréket, és 220 fokon 10 percig sütjük.
10 perc után a hőfokot 180 fokra mérsékeljük és még 45 percig sütjük a pitét.
hagyjuk teljesen kihűlni.
Finom, finom, bár aki édesebben szereti szerintem nyugodtan tehet bele több cukrot.
Ti hogyan szeretitek leginkább a sütőtököt?
Ti hogyan szeretitek leginkább a sütőtököt?
Meggyes pite recept
Hozzávalók:
- 30 dkg vaj
- 3 cs vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 6 tojás
- reszelt citromhéj
- 15 dkg kristálycukor
- 30 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 70 dkg meggy
Elkészítése:
Magozzuk ki a meggyet, majd tegyük egy szűrőbe, hogy teljesen lecsepegjen mielőtt a tésztára szórjuk.
A tojások sárgáját tegyük bele egy keverőtálba, adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a porcukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra. A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és addig verjük, hogy jó kemény habot kapjunk. Ezután fakanállal apránként óvatosan keverjük a tojás sárgás-vajas masszához a keményre felvert habot. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a habos masszához, és szintén fakanállal, óvatosan keverjük össze.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a fele mennyiségű tésztát. Ezután szórjuk meg a meggynek a felével, majd öntsük rá a maradék tésztát. A tetejét egyenletesen simítsuk el, majd szórjuk meg a maradék meggyel.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon kb 35-40 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem), és amikor a teteje már szépen megbarnult, egy sütőpapírral letakartam nehogy túlbarnuljon.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt a sütemény tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd éles késsel szeleteljük fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése