2018. szeptember 20., csütörtök

Melegedjünk gazdag leveskekel!


          Melegedjünk gazdag levesekkel!
A hideg napok beköszöntével egyre jobban vágyunk a tartalmasabb,melengető fogásokra-húzódjunk be a lakásba,főzzünk forró levest,és máris szép lesz az élet!



Zsályás csicsókakrémleves sonkás tekerccsel.
Hozzávalók: 4 személyre;60 dkg csicsóka,1 fej vöröshagyma,1 közepes krumpli,1 gerezd fokhagyma,5 dkg vaj,8-10 szál friss vagy 1 evőkanál szárított zsálya,só,bors,1 dl főzőtejszín,25 dkg leveles tészta,liszt a nyújtáshoz,10 dkg szeletelt  szárított sonka.
A zöldségeket megpucoljuk,felkockázzuk,és egy kis fazékban a vajon a zsályával és a zúzott fokhagymával együtt puhára pároljuk.Felöntjük 8 dl vízzel,15 perc alatt készre főzzük.Sózzuk,enyhén borsozzuk,hozzáadjuk a tejszínt,összemelegítjük,majd botmixerrel simára turmixoljuk.A tekercshez a leves tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk 3 mm vékonyra,3 cm vastag csíkokat vágunk belőle.Minden csíkra sonkaszeletet helyezünk,majd a csík két végét ellenkező irányba tekerve megcsavarjuk.A tekercseket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük majd 220 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.


Kukoricakrémes parmezánchipsszel.
Hozzávalók:4 személyre;1 fej vöröshagyma,3 evőkanál olaj,60 dkg kukorica(mirelit),1 gerezd fokhagyma,1 dl főzőtejszín,só,frissen őrölt bors,fél citrom leve,15 dkg parmezán,reszelve,1 db kápia paprika,apróra kockázva.
A vöröshagymát megtisztítjuk,majd az olajon lábosban megfonnyasztjuk.Hozzáadjuk a kukoricát,felöntjük 1,2 liter vízzel vagy zöldségalaplével.A fokhagymát megtisztítjuk,majd a levesbe reszeljük 10 percig főzzük,majd hozzáadjuk a tejszínt,és ezzel is összeforraljuk.Leturmixoljuk,sóval,őrölt borssal és citromlével ízesítjük.Szitán  át passzírozhatjuk,úgy eltávolíthatjuk a kukorica héját,és még simább,krémesebb levest kapunk.A reszelt sajtból kis halmokat rakunk egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre,és 200 fokon pirosra sütjük.Tálaláskor frissen vágott kápia paprikával és a parmezánchipsszel kínáljuk.

Kolbászos,babos burgonyaleves.
Hozzávalók:4 személyre;40 dkg burgonya,3 szál sárgarépa,2 szál fehérrépa,1 nagy fej vöröshagyma,5 evőkanál olívaolaj,2 gerezd fokhagyma,35 dkg vörös  bab (konzerv),1 szál kolbász,só,frissen őrölt bors,10 dkg bébispenót.
A zöldségeket megtisztítjuk,megmossuk,a répákat karikákra,a burgonyát kockákra vágjuk.A hagymát finomra vágjuk,az olajon üvegesre pároljuk.Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát,a répákat,a krumplit,majd felöntjük 2 liter vízzel.Félpuhára főzzük a zöldségeket,ekkor hozzádjuk a leszűrt babot is.A kolbászt felkarikázzuk,majd zsiradék nélkül száraz serpenyőben megsütjük.A levest sózzuk,borsozzuk,hozzáadjuk a kolbászt és a lecsepegtetettet bébispenótot is,összemelegítjük.


Gombás-tejszínes csirkeleves.
Hozzávalók:4 személyre;1 fej vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma,2 evőkanál olívaolaj,3 szál sárgarépa,1 db zellergumó,30 dkg gomba(például csiperke,shitake),40 dkg csirkemell filé,só,bors,2 dl főzőtejszín,2 szál újhagyma,felkarikázva.
A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk az olívaolajon megpirítjuk.Hozzáadjuk a tisztított felkarikázott sárgarépát és a felkockázott zellert,mikor lepirult,beleszórjuk a felcikkezett gombát.Ha a gomba elfőtte a levét,hozzáadjuk a megtisztított,kicsire felkockázott csirkemellet és egy kávés kanál sót.Két perc után felengedjük 1,3 liter vízzel,majd 5 perc után a tejszínnel.Egyszer felforraljuk majd újra megsózzuk,borsozzuk.Végül az újhagymával megszórva tálaljuk.

Libaleves lencsével.
Hozzávalók:4 személyre;1 db libacomb(50 dkg),1 fej vöröshagyma,olaj,1 teáskanál mustár,borsikafű,só,cukor,2 db babérlevél,20 dkg lencse,1 dl tejföl,1 evőkanál liszt,1 db citrom.
A libacombot kifilézzük,bőrét eltávolítjuk,a húst 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk.A vöröshagymát finomra vágjuk,kevés olajon lepirítjuk,majd hozzáadjuk a libát.Amikor a hús elvesztette nyers színét,hozzáadjuk a mustárt,sót,borsikafüvet.Lepirítjuk a mustárt,majd felöntjük annyi vízzel,hogy a húst épp ne lepje el.Nagy lángon pároljuk,hogy a víz elpárologjon (körülbelül 20 perc ).Amikor elforrt a víz,hozzáadjuk a babérlevelet,majd a megmosott lencsét,és felöntjük annyi vízzel,hogy leves legyen belőle.Közepes lángon addig főzzük,amíg a hús és a lencse is megpuhul (körülbelül 40 perc ).Ekkor a tejfölt a liszttel elkeverjük és behabarjuk vele a levest.Ízlés szerint cukorral és citrommal ízesítjük.

Forrás: Nők Lapja 2016.Október 19.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése