2019. április 28., vasárnap

Tegyük ell a nyarat!


                        Tegyük el a nyarat!


A befőzés,a kamra polcainak színes üvegekkel való megtöltése az elmúlt években trendi lett a fiatalabb háziasszonyok körében is.Nem csak a nagymamák figyelik már,mikor olcsóbb az eper,vajon elég érett-e a meggy,egyre többen fedezik fel,hogy a télire eltett házi finomságoknak egészen más az íze és  az értéke,mint a készen vásárolt termékeknek.
A házi befőzés előnye,hogy ki-ki eldöntheti a maga ízlése szerint,hogy mennyire édesre,esetleg fűszeresre,különlegesre készíti a nyalánkságokat,hogy cukrot használ-e vagy édesítőt,hogy keveri-e a gyümölcsöket,esetleg fűszerekkel,likőrökkel,csokival ad pikáns ízt a lekvároknak,vagy ragaszkodik a gyümölcs tiszta ízéhez.A befőzés térhódításában nagy szerepe van annak,hogy a nők felismerték,néhány kilogramm gyümölcsöt egy kisebb konyhában is villámgyorsan be lehet főzni,és nincs szükség üstre,a nyári konyha kimeszelésére,sem,különleges eszközökre.Az igazán jó minőségű házilag eltett finomságok a legegyszerűbb ételeket is elvarázsolják,és egy kis napsütést csempésznek majd a téli szürkeségbe.

5+1 tipp,hogy jól sikerüljön:
Ha befőzéskor néhány szabályt betartunk,akkor megkönnyítjük a magunk munkáját,a végeredménynek pedig egy egész évig örülhetünk,
1-.Jó minőségű gyümölcsöt vásároljunk,mert abból lesz igazán finom a befőtt,a szörp,a lekvár.Érdemes kivárni azt az időszakot,amikor már igazán édes az eper,a meggy,a barack vagy a málna,így nemcsak ízletesebb lesz a végeredmény,de kevesebb cukrot is kell hozzáadni.
2-.A gyümölcsöket alaposan mossuk meg,és odafigyelve távolítsuk el a magokat,szárakat,és a nem tökéletes részeket.
3-.Ha zselésítő anyagot,befőző cukrot használunk,figyelmesen olvassuk végig a használati utasítást,és tartsuk be az előírásokat.
4-.Mielőtt hozzákezdünk a megtisztított gyümölcsök befőzéséhez,pakoljunk el a konyhában,és készítsünk mindent a kezünk ügyébe a merőkanáltól a tölcséren át a dunsztoláshoz szükséges takarókig.Számoljuk ki,hogy mennyi üvegre lesz szükség,és ellenőrizzük a tetőket is.
5-.Az üvegeket érdemes mosogatógépben,a legmagasabb hőfokon elmosni,és a még forró üvegekbe tölteni a kész szörpöt vagy lekvárt.
+1-.Legyen móka a befőzés!Maga a főzés és a finomságok üvegekbe való betöltése nem túl bonyolult,és nem is fárasztó,feltéve,hogy a háziasszony előtte nem egyedül tisztított meg több kiló epret,vagy nem magába roskadva magozott ki egy láda meggyet.A munka sokkal gyorsabban halad,és érezhetően szórakoztatóbb,ha a családtagok,gyerekek is  beszállnak a feldolgozásba.

https://magyarmegmaradasert.hu/kiletunk/hagyomanyunk/item/3451-h%C5%B1t%C5%91-n%C3%A9lk%C3%BCl-az-%C3%A9let


Forrás:Nők lapja 2016.Június 8.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése