2019. április 18., csütörtök

Vörös gumók.


                      Vörös gumók.



Háziorvos helyett ajánljuk a vörös gumót,mert valódi csodaszer a hidegben.
Érdemes kipróbálni a céklát több formában is!

-Sült sajt párolt céklával:
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg kemény feta sajt,5 evőkanál olívaolaj,1 teáskanál currypor,40 dkg cékla,2 evőkanál balzsamecet,20 dkg brokkoli,1 evőkanál vaj,12 szem apró paradicsom,1 teáskanál finomra vágott bazsalikom,5 dkg zúzott,pörkölt dióbél.
1.-A sajtot vágja 4 szeletre.Keverjen össze 4 evőkanál olajat a curryvel,majd kenje a sajtszeletekre.Csomagolja be,és a hűtőben egy éjszakán át pihentesse.
2.-Másnap a céklát mossa meg,ne  hámozza meg,és főzze puhára.Ha megfőtt,akkor hámozza meg,és vágja vékony cikkekre.Forrósítsa fel a maradék olajat,tegye bele a céklát,öntse rá a balzsamecetet,sózza,és pár percig párolja.
3.-A brokkolit tisztítsa meg,és kevés sós vízben párolja roppanósra,szűrje le.A felforrósított vajon forgassa át,sóval,borssal ízesítse.A paradicsomokat vágja félbe,és a brokkoli után 3-4 percet pirítsa.Sóval,borssal,a bazsalikommal ízesítse.
4.-Tálalás előtt a sajtszeletek mindkét oldalát pirítsa meg felforrósított,bevonatos serpenyőben.A brokkolival,paradicsommal,és a céklával tálaljuk,amit szórjon meg a pörkölt dióval.

Vérképző.
A cékla,más néven vörös répa gyökérzöldség.Különösen gazdag B-vitaminokban (B1,B2, niacin,B6,B12 ) vasban,de C-vitamin-tartalma is  számottevő,emellett jelentős mennyiségű cukrot és kalciumot tartalmaz.
Fogyasztása kedvezően hat a  vérképzés,valamint a máj,és az epe működésére.Különösen sokat használ azoknak az iskoláskorú gyerekeknek és serdülőknek,akik vashiány miatt tanulási,emlékezési nehézségekkel küzdenek.Havivérzés idején segítség a nőknek is.A gumón kívül a levele is hasznosítható,bár igen nehéz hozzájutni.10 dekája mindössze 43 kcal-t tartalmaz.


Almás krumplisaláta hallal.
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagyobb burgonya,30 dkg cékla,4 szál zöldhagyma,2 alma,2 dl tejföl,1 csipet őrölt köménymag,3 evőkanál olaj,3 evőkanál balzsamecet,20 dkg olajos hal,tetszőleges zöldsaláta a tálaláshoz.
1.-A burgonyát mossa meg,héjában főzze meg (ne főzze túl,mert akkor nem tudja szépen szeletelni ),ha kicsit kihűlt,hámozza meg.A céklát is tisztítsa meg,főzze meg,vagy alufóliába csomagolva süsse meg a sütőben.A hagymát tisztítsa meg,karikázza fel,enyhén sózza meg.A zöldsalátát mossa meg.
3.-A céklát,a főtt burgonyát hámozza meg,vágja vékony csíkokra.Az almát mossa meg,húsát vágja szintén vékony csíkokra.
3.-Keverje össze a tejfölt egy csipet sóval,a köménnyel,az olajjal és a balzsamecettel.Ebbe a  mártásba kíméletesen keverje bele a csíkokra összevágott céklát,az almát,a burgonyát és a hagymát.
4.-A halat csepegtesse le,vagdalja össze,keverje bele a salátába,de kínálhatja mellé is.A kész salátát a zöldsalátára kanalazva tálalja.

Hűsíti a vért.
A céklalé  a régi görögök kedvelt itala volt,azt tartották róla,hogy hűsíti a vért.Hasonló célból használták a rómaiak is,lázas megbetegedés esetén.Természetes színezőanyag,ételszínezékként az E-162 nevet viseli (céklavörös vagy betanin ),fogyasztása ártalmatlan.


Diós hús céklás salátával.

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg pulykamellfilé,1 tojás,1 púpozott evőkanál liszt,10 dkg gorombára tört dióbél,bő olaj a sütéshez.
A cékla salátához:
20 dkg cékla,10 dkg zellergumó,10 dkg alma,10 dkg koktélparadicsom,1 dl majonéz,1/2 dl tejföl,1 evőkanál citromlé,1 fej ízlés szerinti saláta.
1.-A céklát mossa meg,és héjában főzze puhára.Szűrje le,hámozza meg,és vágja vékony csíkokra.A zellert tisztítsa meg,mossa meg,ezt is vágja vékony metéltre,és forró sós vízben 3 percig főzze,majd szűrje le.Amíg kihűlnek,az almát mossa meg,húsát vágja a céklához hasonló vékony csíkokra.A paradicsomot mossa meg,vágja cikkekre.A majonézt keverje össze a tejföllel,a citromlevével,borsozza meg,majd keverje bele-a paradicsom kivételével-a zöldségeket és az almát.
2.-A húst tisztítsa,és mossa meg,szárítgassa le,vágja 4-8 szeletre,sózza ,borsozza,tegye félre.A húst forgassa meg lisztben,a felvert tojásban és a dióban.A nem túl forró,bő olajban süsse meg,szedje konyhai  papírtőrlőre,hogy  felszívja a felesleges olajat.
3.-Tálaláskor szedje leveleire a salátát,öblítse le,tépkedje tányérra.Tegye rá a bekevert salátát és a paradicsomgerezdeket,mellé a diós bundájú hússzeleteket.Melegen is,hidegen is kínálhatja.

Szakállal.
Vásárláskor,ha tehetjük,a kisebb céklákat ép ,,szakállal" válasszuk,és mindenképpen legyen pár  centiméternyi szára,így a főzés során nem fog levet engedni,és így megtartja színét,aromáját.

Főzve-sütve.
Főzés előtt a gumót mossuk le hideg vízben,de ne sértsük meg a héját,különben kiereszti pompás levét.Héjának eltávolításához (főzés után ) használjunk zöldséghámozót.Ha a sütőben készítjük,csomagoljuk a céklát duplán alufóliába,és 200 fokon körülbelül 1 órát süssük.Kötőtűt beleszúrva ellenőrizhetjük,hogy  megpuhult-e már.A cékla íze,míg meg nem fűszerezzük,jellegtelennek mondható,de ezen egy kis citromlé,torma,őrölt bors könnyen segít.Készíthetjük sütve,főzve,párolva,de reszelhetjük salátába is.


Forrás: Kiskegyed 2012.November 20.  21.évfolyam 47.szám (1064.)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése