2024. augusztus 18., vasárnap

A glutén érzékenység.különös jelei.

 A glutén érzékenység különös jelei.

A gluténérzékenység rengeteg kellemetlenséget okozhat,,olykor olyan tünetek is felléphetnek,amelyről álmunkban sem gondolnánk,hogy egy elmajszolt péksüti tette ezt velünk.

-Nem ugyanaz!-, ,,Fontos,hogy elkülönítsük a gluténallergiát és a gluténérzékenységet,vagyis más néven cöliákiát. A gluténallergia épp olyan tüneteket produkál,mint bármely más ételallergia - tehát puffadás,hígabb széklet,bőrkiütés,kipirosodás -, és 3 - 6 hónapos gluténmentes étrenddel akár meg is szabadulhatunk tőle.Ilyenkor nem kell arra odafigyelni,hogy a termék,amit fogyasztunk még nyomokban se tartalmazzon glutént.A cöliákia esetében viszont egy autoimmun betegdégről van szó,amikor a szervezetünk a saját bélnyálkahártyáját támadja,és ezzel krónikus gyulladást idéz elő.Ebben az esetben szigorúan oda kell figyelnünk,hogy még csak véletlenül se kerüljön glutén a szervezetünkbe,tehát nem ehetünk olyan élelmiszert,ami olyan üzemben készült,ahol fellelhető glutén. A cöliákiából nem tudunk kigyógyulni,tehát a szigorú diétát egy életen át be kell tartani. Ennek a betegségnek viszont nagyon furcsa tünetei lehetnek.A súlyos bőrgyulladás mellett felléphet  1 - es típusú cukorbetegség vagy akár pajzsmirigy betegség is " - mondta  Dr  Heringh Zsanett belgyógyász.

Ki gondolta volna?! - , ,,Jó ha tudjuk,hogy nem csak a lelki eredetű problémák okozhatnak fizikai tüneteket,hanem ez bizony fordítva is igaz.Így elképzelhető,hogy a depresszió hátterében cöliákia áll,de okozhat glutén ataxiát is,ami akár imbolygással,szédelgéssel jár"- figyelmeztetett a doktornő.

Depresszió -, Kutatók megállapították,hogy a gluténérzékenyeknél gyakrabban fordul elő hangulatingadozás és depresszió.Ezek a tünetek már az egészen fiataloknál is jelentkezhetnek,ilyenkor fordul elő,hogy legyintünk , ,,nincs baj,csak kamaszodik,és hát a hormonok..." Pedig lehet,hogy csak az étrendet kellene megreformálni,és mindjárt életvidámabb lenne a csemeténk.Az arra érzékenyeknél ugyanis a glutén fogyasztása miatt a triptofán - vagyis az az esszenciális aminosav,amely hozzájárul a mentális egészség és a pozitív kedélyállapot fenntartáséhoz - szintje csökken a szervezetben.

Szorongás-, Egy másik kutatás eredménye azt igazolta,hogy a szorongás bizonyos formái csökkentek azoknál a pácienseknél,akiknél a glutént elhagyták az étrendjükből.A gluténmentes étrend érdekes módon elsősorban a szociális fóbia és a pánikbetegség tüneteiben hozott látványos javulást.

Ködös agyműködés-, Szinte különös tünet az  agyblokk vagy ködös agy.Persze mindannyiunkkal előfordul,hogy képtelenek vagyunk koncentrálni,vagy sehogy sem tudunk visszaemlékezni valamire,ami talán nem is volt túl régen.Ilyenkor olyan érzésünk van,mintha az agyunk kissé elszunyókált volna.A Royal Hallamshire Hospital in Sheffield kutatói szerint ennek akár a glutén fogyasztása is lehet az oka,mely serkenti a szervezetben bizonyos gyulladást okozó antitestek termelődését,és ez okozza a mentális elmosódottságot.

Fertőzések-, Ha visszatérő fertőzések jelentkeznek,és egyik betegség követi a másikat,akkor érdemes gluténérzékenységre is gyanakodnunk.Az elfogyasztott glutén az immunrendszer megfelelő működését  biztosító antitestekre is hat,ha  pedig az immunrendszer működése nem megfelelő,akkor a betegségekre is fogékonyabb a szervezetünk.

Migrén-, Az intenzív,rendszeresen visszatérő,lüktető fájdalmat nem csak a frontok,a stressz,az egészségtelen életmód vagy hormonális változás válthatja ki,hanem akár a glutén is.Éppen ezért,mielőtt orvoshoz fordulunk,figyeljük meg magunkat alaposan! jegyezzük fel,hogy mikor fáj a fejünk,mennyire erős,görcsös,vagy inkább tompa nyomásra hasonlít az érzés,mennyi ideig tart,milyen gyógyszer vagy más megoldás hoz enyhülést.Ez azért fontos,mert a betegség pontos  diagnózisának ismerete alapfeltétele annak,hogy a doktor megállapítsa,mi váltja ki a migrént,és mi a hatékony kezelése rá.

Hajhullás-, Főleg a nőknél egyik legnagyobb mumusa a hajhullás,amit nagyon nehéz megszüntetni vagy akár csökkenteni,és kicsi az esélye,hogy a megritkult tincseink újra megtelnek életerővel,és  ismét büszkén dobálhatjuk dús és egészséges fürtjeinket.Ezért fontos,hogy minél előbb kiderítsük,hogy miért hagynak cserben minket hajszálaink.Kísérletek alátámasztják,hogy a hajhullás okai közé  felírhatjuk a gluténérzékenységet is,panasz esetén érdemes ennek is utána  járnunk.

Csak ha indokolt!

,, Közleményben adtak  ki egy amerikai felmérést,ami igazolta,hogy az indokolatlan gluténdiéta komoly károkat okozhat,mivel a szervezetnek normál esetében szüksége van gluténra.Megállapították,hogy akik minden ok nélkül száműzik a glutént az étrendjéből,azoknál jóval nagyobb az esélye a szív - és érrendszeri megbetegedéseknek ".

https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/12041/glutenintolerancia

Forrás: Meglepetés 2017.November 30. XXII.évfolyam ,48.szám.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése