2024. szeptember 11., szerda

Puha bőr hóban,fagyban.

 


A téli hidegben könnyen kiszáradhat,reszelőssé válhat,esetleg ki is repedhet a bőrünk.Ráadásul egyes kellemetlen bőrtünetek is rosszabbodhatnak a zimankós napokon.De vajon mit tehetünk,hogy ilyenkor is szép,puha legyen a bőrünk,nem utolsó sorban pedig megőrizze védő funkcióját?

A téli hónapokban nemcsak a hideg bőrkárosító hatásával kell megküzdenünk,hanem a kinti és a benti hőmérséklet közötti különbséggel,valamint a fűtött lakások száraz levegőjével is.Ettől a bőr külső rétege kiszárad,érdessé válhat,sőt esetleg apró sérülések,repedések is keletkezhetnek rajta.Különösen az arc,és a kéz van kitéve a hidegnek,így ezekre fokozottan ügyelnünk kell - különösen az olyan érzékeny területeken,amilyen például az ajak.

Pótoljuk a nedvességet és a zsiradékot:

A hideg okozta kellemetlen tünetek kivédéséhez kerüljünk mindent,ami túlságosan igénybe venné a bőrünket.A forró zuhany,kádfürdő nagyon jó érzés,ha egy szabadtéri program után átfagyva hazajutunk,de lehetőleg minél ritkábban alkalmazzuk,mivel nagyon szárítja a bőrt.A hétköznapokon sokkal jobb,ha langyos vízzel,rövid ideig zuhanyozunk,és olyan tisztálkodószereket választunk,amelyek kímélik a bőrt.A bőrradírozást,ha teljesen elfelejteni nem is kell,szintén ritkábban vessük be.Jó hatásúak viszont a tápláló arcmaszkok,arcpakolások.A fényvédő,vagy fényvédőt tartalmazó nappali krém azonban nem csak nyáron,hanem ilyenkor is fontos,különösen ha síelünk.

Az arclemosónkat és krémünket érdemesebb ilyenkor tartalmasabb,zsírosabb állagúra cserélni,természetesen bőrtípusunkhoz,és a bőrünk esetleges érzékenységéhez alkalmazkodva.A testápolónk is jobb,ha közelebb áll a zsíros testvajhoz,mint a nagyon könnyű állagú lotionokhoz.Mivel a napunk nagy részét száraz levegőjű szobában töltjük,a hidratálás továbbra is fontos,így a legjobb az a krém,amelyik egyszerre gondoskodik a nedvesség és a zsiradék pótlásáról.Még jobb,ha a nedves bőrre kenjük fel a krémet,mivel így a felületi nedvesség egy részét is képesek vagyunk a bőrbe zárni.

A bőrápolás önmagában nem elég:

Ha a bőrünk kirepedezik,keressünk olyan ápolószert,amelyik vitaminokat,vagy olyan sebgyógyító hatású  anyagokat tartalmaz,amilyen például az Aloe Vera. A repedések miatti apró sérüléséken ugyanis könnyebben bejutnak a kórokozók.Az érdes bőr leginkább a kezünkön jellemző ebben az időszakban.A kézmosást persze nem hanyagolhatjuk el - különösen az influenzajárványok idején -,de ha lehet,langyos vízzel és kímélő szappannal tegyük ezt. A táskánkban pedig mindig legyen egy kis kézkrém,hogy kézmosás után használhassuk. Esténként tartalmasabb,zsírosabb krémmel kenjük be a kezünket. Ha erre érzékenyek vagyunk,akkor  napjában többször is használhatunk ajakápolót,hogy megelőzzük a kicserepesedést.

A testápolás azonban sokaknak önmagában még nem elég.A száraz levegőjű szobákban érdemes párásítani,és télen is fogyasszunk minél több folyadékot! Amennyire lehet,védjük a bőrünket a hidegtől,ha a szabadba megyünk,viseljünk sálat,sapkát,kesztyűt.

Súlyosabb tünetek:

A kiszáradás,sőt maga a hideginger is ebben az időszakban több bőrbetegségnek súlyosbíthatja a tüneteit.A pikkelysömörrel,atópiás ekcémával,seb orr hámlás,dermatitisszel élők a gyulladásos foltok állapotának rosszabodását és új gyulladások megjelenését tapasztalhatják ilyenkor.A rozáceás,érzékeny bőr sem szereti a hideget:pirosló értágulatokkal reagál rá.A problémás bőr is különleges ápolást igényel a téli minuszok idején.Ha a megszokott ápoló krémeink ilyenkor nem elegendőek a tüneteink mérsékléséhez,akkor kérdezzük meg a patikust,mit ajánl,vagy érdemes bőrgyógyászhoz fordulni,aki recepköteles készítményeket ír fel.

Vigyázzunk a fagyási sérüléssekkel!

A hideg okozta szövetroncsolódás sok tekintetben hasonlít az égési sérülésekhez.Tünetei között szerepel,hogy a bőr az érintett területen érzéketlen lesz,megduzzad,felhólyagosodik,kipirul.Ilyenkor a sérültet melegbe kell vinni,de semmiképp ne dörzsöljük a fagyott bőrfelületet,viszont minél hamarabb forduljunk orvoshoz!

Csiki Judit írása.


Forrás:Patika Tükör 2020/1


  https://hu.avon-brochure.com/c05_hu_2024/?rep_id=rep2920277891792&page=1&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2rMRwXGVq5_ugmZXNc6XqZD8otm6QgU-so8r3TdfaH9xbUT1mJp8h7mQE_aem_AbVF1EXfm2clUkASxP4-8usheG1u-FXy8_dp4wzEz9SrkttQ3CHbFcxG1o4JU8Kr9q8XMaMNim4pPd7E6rjX9WJo


https://www.betterstyle.hu/dokumentumok/folder_bluenature/


https://www.betterstyle.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése