A disznótor télvíz idején az igazi.
Az év első két hónapja még mindig a disznótor szezonja.Egykor a pogány isteneknek mutattak be ilyenkor áldozatot.A városiak inkább csak a hentesnél vásárolt hozzávalókból vagy rokoni kóstolókból jutnak hozzá egy-egy lakomához,de a hagyományos magyaros konyha ezekben a zsíros-húsos téli ételekben érthető tetten leginkább.A disznóöléshez nagy társaság,meg persze jóféle kisüsti kell.
A legtöbb háziasszony( még inkább böllér ) féltve őrzi a hurkához és kolbászhoz való fűszerkeverék-recepteket.Megfelelő minőségű húsból odahaza is összegyúrható a véres,májas,hajdina-vagy köleskásás hurkaváltozat vagy kolbász,és megülhető a hajdani lakomák hangulatát idéző tor.
A valódi toros lakoma bevezető fogása az aranyló orjaleves,amelyet májgombóccal vagy csigatésztával dúsítanak.
Az orjaleves után következik a friss húsból való toros káposzta,majd a bélbe töltött hurkák-kolbászok sora.
Téli hidegben gyorsan megköt a jóféle bőrös húsból főtt leves leve.
A kocsonyát tányérba porciózzák.
Malacságok.
Számos babona köthető szilveszter és újév,napjához.A hagyományok szerint nagy jelentősége van annak,hogy mit eszünk az év utolsó és az év első napján.
Az emberek többsége sajnos helytelenül ismeri a konyhai mítoszokat.Közismert,hogy,,szilveszterkor malacot kell enni",de ez rosszul maradt meg a köztudatban.A régi magyar hagyományok szerint a malac ugyanis az orrával előre túrja a szerencsét,ezért aki újév napján malacot fogyasztott,nagy eséllyel néz szerencsés év elé.Ha azonban szilveszter napján fogyasztunk malacot,akkora nem a szerencsét,hanem óév minden gondját-baját túrja előre,amely végigkíséri az új évünket!Ügyeljünk tehát arra,hogy szilveszter napján tilos malacot fogyasztani!
A szilveszteri babonák szerint a malacot sütve szokás fogyasztani.A legszerencsésebb testrészek közé a köröm,a csülök,a farok és a fül tartozik,ezért célszerű olyan ételeket választanunk,amelyek együttesen tartalmazzák azokat.Aki malacot fogyasztott,biztosan egész évben malaca lesz!
Forrás:TVR Újság 2016.január 11-17. 2.Hét.
Néhány recept.
Disznótoros:
Hozzávalók:3 fej vöröshagyma,4 gerezd fokhagyma,3 evőkanál fűszerpaprika,30-30 dkg tarja és oldalas,1,5 kg savanyú káposzta,20-20 dkg köröm,farok,húsos csont,lapocka;bors,köménymag,2 evőkanál zsír,só,babérlevél,csombor.
A felkockázott hagymát üvegesre pároljuk.A feldarabolt húsokat a párolt hagymához adjuk,sóval,borssal,köménymaggal ízesítjük,és fehéredésig pirítjuk.Megszórjuk fűszerpaprikával,összekeverjük,majd annyi vízzel öntjük fel,hogy ellepje.Ha a hús félig megpuhult,hozzáadjuk a káposztát.Kis lángon készre főzzük.
Orja leves.
Hozzávalók:2 kg húsos csont,só,kakukkfű,bors,leveszöldség,paradicsom,zöldpaprika.
A húsos csontot vízben feltesszük főni.Az első forrás után a tetejéről a habot leszedjük.Fűszerezzük,és hozzáadjuk az egészben hagyott leveszöldségeket ( sárgarépa,fehérrépa,zeller,karalábé,kelkáposzta,gomba,vöröshagyma ),a paradicsomot és a zöldpaprikát.Lassú tűzön főzzük.Ha kész,10 percig állni hagyjuk,majd leszűrjük.Finom metélttel,húsos csonttal és a zöldségekkel együtt,ecetes tormával tálaljuk.
Egészben sütve.
Hozzávalók:1 kisebb konyhakész malac egészben,1 üveg világos sör,10-15 dkg szalonna,só,,majoranna,,olaj.
A malacnak bárddal hasítsuk be a gerinc-csontját,a térd hajlatnál vágjuk le a körmeit.A malac belsejét sózzuk meg,és szórjuk meg majorannával,és egy órára tegyük hűtőbe.A malacot rázzuk egy tisztára mosott üvegpalackra,hogy kifeszüljön.Egy tepsire fém rácsot teszünk,erre helyezzük a malacot.A füleit és a farkát olajjal megkent alufóliába tekerjük.Két és fél órán keresztül sütjük,sörbe mártott szalonnával kenegetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése