le írom élményeimet-kudarcaimat-az esetleges sikereimet,és más egyebet. ígérem nem sűrűn untatom a látogatót.
2016. január 20., szerda
Citrom és társai az egészségéért.
Citrom és társai az egészségéért.
Bár szinte egész évben kaphatók,szezonjuk mégis télen van a csúcson.Amellett,hogy finomak,roppant egészségesek is a citrusok.Már egy közepes nagyságú narancs vagy grépfrút is fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükségletét,így védőpajzs lehet a téli megfázással,influenzával szemben.A citrusfélék sokféle B-vitamint-B1-et,B6-ot,pantoténsavat,folsavat-,illetve ásványi anyagokat-káliumot,magnéziumot,kalciumot és vasat-tartalmaznak.
A narancsnak két fajtája van:a narancssárga színű és a vérnarancs,mindkettő lehet édes vagy savanykás ízű.Önmagában is kitűnő,de remekül illik salátákba,reszelt héja finom ízt ad a süteményeknek és a desszerteknek.A keserű narancs lekvár készítéséhez tökéletes.A pomeló úgy néz ki,mint egy túlméretezett grépfrút.Íze enyhébb és kevésbé kesernyés.
A mandarin a narancs rokona,de íze enyhébb,kevésbé savas,a héja vékony és könnyen lehúzható.Különösen sok A-vitamint és béta-karotint tartalmaz.Jó kompótnak,dzsemnek.
Együnk keserűk!
A grépfrútnak különböző fajtái léteznek,színük lehet világossárga,rózsaszín vagy akár piros is.
A világos húsú kissé kesernyés és fanyar.Piros és rózsaszínű aromásabb és kellemesebb ízű.
Étvágygerjesztő,frissítő gyümölcs például reggelire:általában félbevágva,kevés cukorral megszórva vagy mézzel meglocsolva,kiskanállal fogyasztják.Frissen préselt leve rendkívül sok C-vitamint tartalmaz.Gyümölcssalátába keverve is finom,de dzsem szintén készülhet belőle.
A grépfrút keserű ízével érdemes megbarátkozni.Bár a természet okosan rendelte,hogy a gyerekek ellenállnak a keserűnek:ami keserű,gyakran mérgező is.Ugyanakkor kísérletben bizonyították,hogy a keserű ízű ételeket fogyasztók nem kívánják az édeset.A keserű ízek az étvágycsökkentő hatásukon túl segíti az immunrendszer munkáját,ellenállnak a baktériumoknak.Sokan állítják,hogy a rák megelőzésében is szerepet játszanak.Bizonyosan serkentik a gyomor és a máj emésztést végző folyadékainak termelődését.
Túrós tiramisu.
Hozzávalók:2 konzerv mandarin,1 teáskanál zselatinpor,25 dkg túró,25 dkg mascarpone,2 evőkanál cukor,2 citrom,1 csomag vaníliás cukor,16 db babapiskóta.
A mandarinok levét felfogjuk,beletesszük a zselatinport,majd egyet forralunk rajta.Kihűtjük,és hozzáadjuk a túrós-mascarponés-cukros keverékhez.A citromok levét összekeverjük a vaníliás cukorral.A babapiskóták felét megforgatjuk benne,és lerakjuk egy formába.A krémbe keverjük a citromhéját,a krém felét a babapiskótákra kenjük,megrakjuk a mandarinok felével,majd jön a következő réteg.
Marcipános golyók.
Hozzávalók:1/2 dl tejszín,5 dkg marcipán,20 dkg darált keksz,10 dkg porcukor,5 dkg narancslekvár,kandírozott narancshéj,10 dkg csokoládé.
A tejszínt felmelegítjük,és belereszeljük a marcipánt.Összekeverjük a darált keksszel,a cukorral,a lekvárral és a narancshéjjal,majd golyókat formálunk.Ha szükséges,kevés lekvárt vagy tejszínt még adhatunk a masszához.Körülbelül 25 golyó lesz belőle,nagyságtól függően.A golyókat rövid időre hűtőbe tesszük dermedni,majd a felolvasztott csokival beborítjuk,narancshéjjal díszíthetjük.
Citromos álom.
Hozzávalók:0,5 l tejszín,0,5 l tejföl,12 evőkanál cukor,25 dkg babapiskóta,2 db citrom,1 csomag zselatin,1 joghurt.
Felverjük a tejszínt,közben a tejfölt kikavarjuk a cukorral,citrommal ( leve,héja ).A zselatint felforraljuk a joghurttal,lehűtjük,és az egészet összekavarjuk.Egy jénai tál alját kirakjuk a babapiskótával,a fele krémet rákenjük,újra egy sor babapiskóta következik,majd megint krém.A tetejére egy pár citromkarikát teszünk díszítésnek.Egy éjszakára hűtőbe tesszük,hogy a babapiskóta megpuhuljon.
Forrás: TVR Újság 2016.január 18.-24. 3. Hét.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése