2016. január 30., szombat

Káposzta és társai a tél slágere.



                                     Káposzta és társai a tél slágere.





A káposzta háziasítása és nemesítése viszonylag hamar megkezdődött,nagyjából a Krisztus előtt 1. évezredben.Így válhatott a laza levelekből álló növény a ma ismert sűrű,tömött fejjel rendelkező zöldséggé.Bár a középkorban már Európa-szerte elterjedt a savanyú káposzta,Magyarországon csak a 16.században jelent meg,valószínűleg török közvetítéssel.
A káposzta nagyon egészséges.Nyersen sok C-vitamint tartalmaz,valamint magas a vas-,kálium-és kalcium tartalma.Ezenkívül még A-,B6-,B12-,D-,E-és K-vitamin található benne,az ásványi anyagok közül pedig mangán,réz,cink,foszfor és magnézium.Van benne kén is,ennek köszönheti jellegzetes illatát.A kén a káposztát azonosító illatért felelős,és acélozza a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását is.
A káposztát adhatjuk frissen salátába,de leveseket is gazdagíthatunk vele.A zsenge fejekből egytálételt főzhetünk,dinsztelve remek köret,készíthetünk rakott,csőben sült káposztát,tölthetünk vele tésztát is.

                                         Éljen a kelbimbó!
A téli zöldségkínálat egyik mostohagyereke a kelbimbó-sokan idegenkednek tőle.Pedig amellett,hogy nagyon egészséges,finom is.Klasszikusan köretként szokták tálalni,de önmagában vagy egy-két alapanyaggal társítva igazán jó főétel,és remek levesbetét.Nem véletlenül lehet vele helyettesíteni a kelkáposztát a húslevesben.Jóformán minden olyan ételt elkészíthetünk vele,ahol a recept eredetileg kelkáposztát ír.Fűszerei a szerecsendió,a borsikafű,a frissen őrölt fekete bors,a mustár és a kakukkfű,
10 dkg kelbimbó C-vitamin-tartalma fedezi egy felnőtt napi szükségletét.A zöldség igen gazdag K-vitaminban,folsavban,A-vitaminban,mangánban,élelmi rostokban.Továbbá található benne kálium,B1-,B2-,és B6-vitamin,E-vitamin,réz,vas és kalcium.
Sok benne a szénhidrát és a fehérje.A tápanyagtartalmát leginkább úgy őrzi meg,ha kevés vízben,fedő alatt pároljuk.Így azonkívül,hogy egészségesebb lesz a vacsoránk,még a lakásban is kevésbé fog terjengeni az átható kelbimbószag.

                                    Tejszínes leves.
Hozzávalók:40 dkg kelbimbó,10 dkg bacon,1 fél hagyma,2 gerezd fokhagyma,petrezselyemzöld,1 kávéskanál őrölt kömény,2-2 evőkanál vaj és liszt,1 dl tejszín.
A felkockázott szalonnát megpirítjuk,hozzáadjuk az aprított hagymát,a kelbimbót,megszórjuk a zúzott fokhagymával,az  őrölt köménnyel és borssal.Pár percig pirítjuk,felöntjük egy liter vízzel,sózzuk,és lefedve puhára főzzük.
A vajjal és liszttel világos rántást készítünk,felöntjük 1 dl hideg vízzel,és a leveshez keverjük.Még egyszer felforraljuk,levesszük a tűzről,és belekeverjük a tejszínt.

                                       Kelbimbós comb.
Hozzávalók:50 dkg pulyka felső comb,10 dkg húsos szalonna,1 fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,40 dkg kelbimbó,5 dkg hántolt árpagyöngy.
A kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk,megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát.Rátesszük a húst,fehéredésig pirítjuk,sózzuk,borsozzuk és kevés víz hozzáadásával párolni kezdjük.A kelbimbót forró vízbe tesszük három percre,leszűrjük.
Amikor a hús félig puha,rászórjuk a gerslit,a fokhagymát,a kelbimbót,2 dl vizet,és lefedjük.A tűzhelyen vagy sütőben megpároljuk.

                                  Lucskos káposzta.
Hozzávalók:50 dkg sertésfejhús,farok,dagadó vagy köröm,de lehet csülök is,80 dkg édes káposzta,1 fej vöröshagyma,paradicsom,paprika.
ízlés szerint piros paprika,só,bors,kömény.,étolaj,
2 dl tejföl.
A káposztát szeletekre vágjuk,gyengén megsózzuk,félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk.Megszórjuk a pirospaprikával,rádobjuk a  felszeletelt húst,hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát,sózzuk,borsozzuk,meghintjük a köménymaggal és lefedve puhára főzzük.
Ha félig megfőtt,hozzáadjuk a felszeletelt káposztát és készre főzzük.
Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.
A lucskos káposztát savanyú káposztából is szokták készíteni.Ekkor így készül:A húst a káposztával,köménnyel,borssal,kevés sóval annyi vízben,hogy ellepje puhára főzzük.Ha megpuhult,hagymás,pirospaprikás világos rántással berántjuk,hozzáadjuk a tejfölt és felforraljuk.

Forrás: TVR ÚJSÁG 2016.január 25-31.   4.Hét.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése