le írom élményeimet-kudarcaimat-az esetleges sikereimet,és más egyebet. ígérem nem sűrűn untatom a látogatót.
2017. augusztus 2., szerda
Becsöngettek az uzsonnás doboznak is.
Becsöngettek az uzsonnás doboznak is.
A mai világban a tízórai és uzsonna már szinte teljes étkezésnek számít.
A gyermekeknek gyakori és változatos táplálkozásra van szükségük:szendvicset,gyümölcsöt,desszertet és innivalót is kell,hogy tartalmazzanak.A fő étkezések közötti étkezéseik.
Mit adjunk?
Egy gyereknek szüksége van gabonafélékre,de lehetőleg a magasabb rosttartalmúak közül válogassunk:teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt,vagy kenyérből készült szendvicset.Nassolnivalónak pedig remek választás a zabkeksz vagy kölesgolyó.
Elengedhetetlen a zöldség és a gyümölcs:jól bírja a szállítást például az alma,a banán és a körte,illetve a répa és a karalábé.Tartós felvágottat,jól átsütött hússzeletet tegyünk a szendvicsbe.Kerüljük a gyorsan romló pástétomot,halas krémek,halszeletek elcsomagolását,hiszen,nem tudhatjuk,hogy mikor ( melyik szünetben )lesz lehetősége a gyereknek elfogyasztani az uzsonnát.Kiemelten fontosak a kalciumdús tejtermékek is.Adjunk nekik például natúr joghurtot,gyümölcsjoghurtot vagy túrókrémet.
Mivel a gyerekek rengeteget mozognak,fokozottan kell ügyelni a folyadékbevitelükre,úgyhogy mindig csomagoljunk italt is az étel mellé.Ez lehetőleg ásványvíz,tej,kakaó,gyümölcstea vagy ivólé legyen,semmiképp sem cukros,szénsavas üdítők.
Mindezt hogyan tároljuk?
Az angolszász vidékről egyre jobban terjed a több rekeszes hűtőtáska,amelybe egy italos palack és az uzsonnás doboz is belefér.Jégakku vagy a lehűtött palack tartja a hidegen a csomagolt élelmiszereket.
Ilyen táska vagy hűtőtáska hiányában csak olyan élelmiszert csomagoljunk a gyereknek,amely nem tartalmaz romlandó alapanyagokat.Alufóliába vagy nejlon zacskóba csomagoljuk az uzsonnát.
A gyermeket szoktassuk rá,hogy étkezés után dobja ki az összes ételmaradékot és a használt élelmiszer csomagolást.Ezeket a csomagoló anyagokat semmiképpen ne használjuk újra,mert beszennyezhetjük vele a friss élelmiszert,ami szintén fertőzéshez vezethet.
Forrás: Konyhasziget 2015/4.
https://www.okoskonyha.hu/blog
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése