Szedd vagy ne szedd – Figyeld milyen a bodza
Amikor virágzik a bodza májusban, máris gondolkodunk, milyen finomságot készítsünk belőle, hiszen a bodzaszörp, a fagyi, a tea és a különböző édességek sokunk kedvencei. Azonban kevesen tudják, nem mindegy, honnan szedjük és milyen fajtáé a virág.
A bodza nem csak egészséges, de finom is. Nem véletlenül szól sok recept és fortély a növény virágának felhasználására, már nagyanyáink is készítettek belőle gyógyszereket és ételeket. Ám, nem mindegy, hogy melyik bodzának a virágát tesszük a befőttes üvegbe vagy az asztalra.
Ehető bodza
A bodzafélék családjába tartozik a fekete vagyis az ehető bodza, amely a Kárpát-medencében elterjedt fajta. Május végétől júliusig virágzik, színe fehér és sárga, három-tíz méter magasra növő bokor vagy fa. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok az egész bokron megtalálhatók, termései lefelé csüngenek. A növény virága és termése ehető. Fontos, hogy csak a szirmokat vagy a bogyókat fogyasszuk, hiszen a növény gyökerei és megvastagodott szára súlyos gyomorproblémát is okozhat.
Ne szedd, ha piros
A mérgező gyalogbodza vagy földi bodza ezzel szemben lágyszárú, és sokkal kisebb növény. Ágai felfelé állnak, a virágok az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el, a portokok pirosak, a növény termése is felfelé áll. Virágzata és termése nagyon hasonlít a fekete bodzáéra: virágai lapos ernyőkbe tömörülnek. Lényeges, hogy az ehető bodza virágában nincs piros szín. Enyhén mérgező terméseinek fogyasztása hányást, hasmenést, látászavarokat, ritkán halált is okozhat.
Mielőtt belekezdenénk tehát a bodzából készült megannyi édesség elkészítésébe, nagy hangsúlyt kell fektetni tehát arra, hogy ismerjük a bodza származási helyét. Kiemelten fontos az is, hogy ne a mérgező fajtáját szakítsuk le, illetve, hogy a virág ne olyan helyről származzon, ahol ki volt téve az autók kipufogógázának vagy különböző permetszerekkel kezelték.
Miután pedig ellenőriztük ezeket a fontos szempontokat, már készíthetjük is a hűsítőket és a desszertcsodákat. Segítségül kiválasztottuk a bodzaszörp receptjét, amit imádni fog a család.
Hagyományos bodzaszörp
Hozzávalók:
- 25 nagy fejű bodzavirág
- 5 liter víz
- 3 citrom
- 2,5 kg cukor
- 3 gramm citromsav
- 1 késhegynyi tartósítószer
Elkészítése:
Forraljuk fel a vizet, majd keverjük bele a cukrot és kis lángon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg teljesen fel nem oldódik. Ezután, töltsük át egy tiszta, fertőtlenített üvegbe. A virágokat mossuk át jó alaposan, majd tegyük az edénybe a citromsavval együtt a sziruphoz. A citromokat is tisztítsuk meg, a legjobb, ha egy vékony réteget eltávolítunk róluk, így biztos, hogy ha vegyszerrel permetezték a citromokat, az nem kerül a szörpbe. Ezután karikázzuk fel őket és rakjuk az üvegbe a többi hozzávaló mellé. Minimum négy napig hagyjuk állni a keveréket, naponta egyszer jól keverjük át az egészet. Ha letelt a várakozási idő, akkor szűrjük le a keveréket és adagoljuk ki az üvegekbe, jól zárjuk le és a szavatosságát egy kis tartósítószerrel biztosítsuk!
Forrás: http://oroscafe.hu/2018/05/09/szedd-vagy-ne-szedd-figyeld-milyen-a-bodza/cikk/kozelet/diana-babett
Bodza virág receptek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése