le írom élményeimet-kudarcaimat-az esetleges sikereimet,és más egyebet. ígérem nem sűrűn untatom a látogatót.
2019. március 26., kedd
Műhúst a laborból?
Műhúst a laborból?
Az állatok életének kioltása nélkül kerülhetne hús a tányérunkra.Ugye furcsán hangzik?Pedig minden esély megvan arra,hogy hamarosan laboratóriumi körülmények között előállított húsból falatozhassunk kedvünkre.
Kell valamilyen megoldás!
A laboratóriumban előállított hússal kapcsolatos problémákat,lehetőségeket és megoldásra váró feladatokat sokféle szemszögből megközelíthetjük.Tény,hogy a nagyüzemi állattartás körüli mérhetetlenül sok problémát valahogy kezelni kell a közeljövőben.A mesterségesen előállított hús elméleti síkon jó megoldást jelentene,főként az állatok kínzásával és az ökológiai problémákkal kapcsolatban.Ha pedig egy problémára már létezik könnyen elérhető megoldás,akkor érdemes azt választani.Létezik számos nagy fehérjetartalmú,olcsó fenntarthatóan termeszthető növényi nyersanyag,amiket egymással kombinálva,esetleg vitaminokkal,ásványi anyagokkal kiegészítve tökéletes húshelyettesítő élelmiszerek gyárthatók.Ehhez már minden technológia és erőforrás rendelkezésre áll,csupán az embereket kellene megfelelően informálni,és meggyőzni arról,hogy a jelenlegi út fenntarthatatlan.Hiszen a laborban előállított hús esetében is elmondható,hogy csak akkor érne bármit,ha tömegekhez jutna el,és ha a hatalmas húsipari vállalatok is abbahagynák a tevékenységüket-amit nyilvánvalóan nem szeretnének.Mindennek a kulcsa az,hogy mit választ a fogyasztó-mondta Vági Zsolt dietetikus,táplálkozástudományi szakértő.é
Az íze még nem az igazi.
A különböző erőszakmentesen előállított húsok egyenlőre még nem képesek ugyanazt az ízélményt biztosítani,mint a valódi húsok.Egyelőre az ára is viszonylag magas,így a kutatóknak van még min finomítaniuk,mielőtt a húspultok jelenlegi kínálatát felváltják az általuk kreált készítmények.Elemzők szerint az árak nagyjából 2020-ra realizálódhat,és attól kezdve a sikerük megállíthatatlan lesz.Tudósok szerint belátható időn belül egyértelműen ezek a módszerek fogják lefedni az emberiség fehérje-és húsfogyasztását.
Versengenek a gyártók.
A San Franciscó-i Hampton Creek labor munkatársai is nagy erőkkel dolgoznak azon,hogy tökélyre fejlesszék az úgynevezett növesztett húsokat.Ennek lényege,hogy a tenyésztett állati sejtekből hoznak létre hústermékeket.Az,hogy miként lehetne az állatok leölése és kínzása nélkül húshoz jutniuk,már a 70 - es években komolyan foglalkoztatta a tudósokat,akkor többé-kevésbé sikerült állati izomsejteket előállítaniuk.Nagyjából 10 évvel ezelőtt pedig Vladimir Mironov,a Dél-Karolinai Egyetem kutatója kidolgozta egy kávéfőzőre hasonlító készülék terveit,amelyben sejtkultúrákból akár otthon is lehetne növeszteni az ebédhez szükséges húst.Sajnos az elképzelését nem sikerült megvalósítania,de a kutatókat azóta is hihetetlenül izgatta ez a projekt.Az első laborban kreált hamburgerhúst Mark Postnak,a Maasttrichti Egyetem kutatójának sikerült létrehoznia,amelyet 5 évvel ezelőtt mutatott be Londonban.A husi előállításának ára azonban igencsak borsosra sikeredett,nem úgy,mint az íze,ami elég jellegtelen lett.Post azóta a technológia finomításán dolgozik,hogy jóval olcsóbbá váljon a gyártás.Emellett más cégek is belefogtak hasonló ötletekbe:A Memphis Meatst 2015-ben alapította a kardiológus Uma Valeti és Nicholas Genovese őssejt kutató.Ők is azt a célt tűzték ki,hogy csökkentsék a hústenyésztéssel járó,környezetre rótt terheket.Reményeik szerint az elkövetkező 5-6 évben tudnak majd piacra dobni laborban tenyésztett hústerméket.Saját csirkehúsukat 2017 elején mutatták meg.Létjogosultságukban többek között Bill Gates is hisz,ezért beállt az állatmentes hús előállításával foglalkozó cég mögé:De nem csak pénzemberek és a környezetvédők bíznak az új húsban:A világhírű színász,Leonardó DICaprio is befektetőként vesz részt a Beyond Meat cég munkálataiban.Ennek a cégnek sikerült a növényi proteinek struktúráját olyanná alakítani,amely megtévesztően hasonlít az igazi húsra.Olyannyira,hogy az Egyesült Államok-ban már több étteremláncnak szállítanak mesterséges húsokat,jövőre pedig Angliában is terjeszkedni akar a cég.
Miért és kinek jó?
Állatokért és a környezetért:
Az állatok kínzása,és leölése nélküli húsgyártásnak számtalan előnye,így követője lehet.Nemcsak óriási üzleti lehetőség van benne,amelyből sokan hihetetlen gazdagságra tehetnek szert,de a bolygónk is meghálálná az effajta kezdeményezést.A legelésző tehenek például egyenként több száz liter metángázt bocsátanak ki,így járulva hozzá a bolygónk felmelegedéséhez,hiszen a metán a szén-dioxidnál több mint hússzor nagyobb mértékben melegíti a földet.Nem beszélve a vízfogyasztásról,amely a legelők,a takarmány biztosításához szükséges.Az összes édesvízfogyasztásuk 70 %-a megy el az állatok gondozása,táplálása és feldolgozása során.Ez akkora terhet ró a bolygónkra,amely pár év múlva már nem lesz fenntartható.Tudósok számításai szerint a lombikhús előállításához 70 százalékkal kevesebb energiára és 90 százalékkal kevesebb mezőgazdasági földre van szükség.
Az egészségért:
Alaposan megvizsgálva a kérdés,a tudósok arra jutottak,hogy a ,,műhúsnak" nevezett különböző készítmények vagy akár a szintetikus hús egyelőre egészségesebbnek tűnik,mint a hagyományos.,,Bár állatvédők igyekeznek új törvényeket elfogadtatni világszerte,és jelenleg az uniós tagállamokban hivatalosan már tilos növekedési hormonokat adni az állatoknak,ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen az antibiotikumok és a tartási körülmények miatt .Amerikában például az összes kiadott antibiotikum 70 %-a az állatiparban kerül felhasználásra.Ezek a szerek pedig mind-mind a mi szervezetünkben landolnak a husival együtt.A szintetikus hús mellett szól az is,hogy kizárhatóak vele a különféle fertőző betegségek,mint a sertéspestis vagy a madárinfluenza"-mondta a szakértő.
Vegetáriánusoknak:
Sokan vannak,akik nem azért mellőzik az étrendjükből a húst,mert nem szeretik az ízét,hanem azért,mert tisztelik az állatok élethez való jogát,és nem szeretnének még közvetve sem részt venni azok kínzásában és leölésében.Nekik a ,,műhús" minden formájába tökéletes megoldás lehetne.
Forrás: Meglepetés 2018.Január 11. XXIII.évfolyam,2.szám
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése