Habarás,rántás-egészségesen!
Érzékeny gyomrú,cukorbetegek vagy fogyókúrázó családtagjaink kedvéért is váltsunk újszerű,egészséges rántásra,habarásra.
A régen tanult sűrítéseket akár el is felejthetjük,mert az újabb módokon készültek nagyon jók az emésztésnek,miközben ételeinek íze is pont olyan finom lesz,mint a régi módszerekkel.
Habarás:
Váltsunk alapanyagot!Már az is remek,ha tejfül és a tejszín helyett kefirt vagy joghurtot,búzaliszt helyett pedig rozs-esetleg rizslisztet használunk.Sőt,pár kanál joghurtot vízzel összekeverve,óvatosan a zöldséglevesbe csorgatva fogyókúránk leghatásosabb ételét kapjuk.
Sűrítse az ételt önmagával!
Levesből,főzelékből vegyük ki a majdnem puhára főtt hozzávalók harmadát,és turmixoljuk meg őket pár kanál főzővízzel.Állandó kevergetés közben engedjük bele a sűrítőanyagot az ételbe,és 2-3 perc után tálalhatjuk is.A gyümölcsleves is készülhet úgy,hogy leturmixoljuk a félpuhára főzött almát,körtét a levével,és ebbe tesszük a fagyasztott vagy friss meggyet,barackot.Csak pár percig kell főzni ez után.Fahéjon és szegfűszegen kívül se cukor,se tejszín,se puding nem kell ebbe a kalóriaszegény gyümölcslevesbe.
Könnyű rántás.
Érzékeny gyomrúaknak a rántáshoz pirítsunk lisztet,vegyük le a tűzről és így adjunk hozzá kevés olajat és vizet.Így nem hevül fel az olaj,és nem kerülnek az ételbe a gyomrot irritáló anyagok.De a rántást helyettesíthetjük burgonyával is.Például a kelkáposzta-főzelékből még sűrítés előtt vegyünk ki pár kocka burgonyát és némi levet.Törjük össze villával és keverjük vissza.Így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Főzés közben besűrűsödik.
Sokan szeretik így a lencselevest és a sárgaborsó-főzeléket.A hüvelyesek egy része szétfő és pürésedik a főzés során,így semmi másra nem kell figyelni,csak,hogy akkor vegyük le a tűzről,amikor megfelelően sűrű az étel.A krumplifőzelék trükkje az,hogy egészen kicsire és közepes méretűre is daraboljuk a burgonyát.Az aprók szétfőnek,így rántja be saját magát a burgonya főzelék.
Megérnek egy próbát!
A zabkorpás vagy rizslisztes sűrítés egészen különleges ízt hoz.Sima vízzel,de egy kis joghurttal is keverhetjük,és úgy adjuk a főzelékhez.A két alapanyagból kisebb mennyiség is elég a jó habaráshoz,mint amikor hagyományosan,búzalisztes módszerrel sűrítünk.
Forrás: Kiskegyed 2018.Május 15. 27.évfolyam,20.szám (1343)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése