Háziasszonyok titkos trükkjei.
Minden háziasszonynak vannak titkos konyhai praktikái,amelyekkel időt és energiát lehet megtakarítani.Ha valakik,hát ők valóban tudják,milyen hasznos lehet 1-1 bevált mesterfogás.
1.Nem tudja,friss-e a tojás:
Helyezze vízbe a tojásokat,és ha elmerülnek,biztos lehet benne,hogy még frissek.Ez azért van,mert a tojáshéj porózus,és ahogy telik az idő,egyre több levegő jut be a tojáshéjon keresztül.Ez a magyarázat annak,hogy 13 napnál idősebb tojás már gyakorlatilag lebeg a víz felszínén.
Kevesen tudják, pedig így tudhatod meg a leggyorsabban, hogy friss-e még a tojás
Nem kell hozzá feltörnöd!
Ha elbizonytalanodtál abban, hogy frissek-e még a hűtődben vagy kamrádban tárolt tojások, bizonyosodj meg róla egy tál víz segítségével. Ha a tojás a tál aljára süllyed, úgy biztos, hogy még friss. Ha megáll félúton vagy esetleg függőleges helyzetbe kerül, az azt jelenti, hogy már csak félig jó és érdemes mielőbb elfogyasztani. Ha teljesen fent marad és lebeg a víz tetején, akkor azt már nem érdemes feltörni, biztos, hogy záptojás - írja aFemcafe.
Ez azért működik, mert a tojáshéjak lehetővé teszik a levegő átjutását. A tojás, ha megfelelően vannak tárolva a hűtőszekrényben, akár négy-öt hétig is friss maradhat.
(Femcafe)
2.Nem minden hozzávalót vagy fűszert szerte?
A recepteket tekintsük csupán vázlatnak,ne szent írásnak.
Nyugodtan variáljuk az ételeket úgy főzés közben,ahogyan
a mi ízlésünk diktálja.
3.Nehéz kezelni a hideg vajat?
Reszelje le!A reszelt vaj tökéletes állagú ahhoz,hogy sütés
előtt a liszthez adagolja.Ehhez persze majdnem fagyottnak
kell lennie,és gyorsan kell dolgozni,hogy ne olvadjon el.
Pirítóshoz is kiváló ez a praktika,mivel a vaj így sokkal
könnyebben szétkenhető.
4.Odaragadnak a zöld fűszerek a vágódeszkához?
A megoldás egyszerű:mielőtt a vágódeszkára tesszük a
friss,zöld leveleket és szárakat,szórjuk be sóval a
deszka felületét.
5.Mi a tökéletes tészta titka?
Főzzük 1 perccel kevesebb ideig,mint azt a csomagoláson
feltüntetik,majd forgassuk bele a forró szószba,ahol még 1
percig puhul.Így tökéletesen magába szívja az aromákat,és
az állaga is megfelelő marad.A főzővízbe viszont soha ne
tegyen olajat,mert akkor nem tapad rá a szósz.
6.Igazán jó minőségű alapanyagokat akar?
Nem érdemes bevásárló listával menni a piacra vagy a
boltba.Inkább azt nézze,melyik alapanyag a legfrissebb,
legszebb,és ezekből alkosson valami finomat.
7.Nem akarja,hogy kés és a vágódeszka foghagyma szagú
legyen?
Tegye a fokhagymát 1nejlonzacskóba,majd a kés nyelével
zúzza apróra.Így semmi sem lesz fokhagymaszagú.
8.Miért kell mindig éles kést használni?
Nem csak biztonságosabb,hanem hatékonyabb és
gyorsabb vele a munka.Több kés helyett érdemes egy
minőségi darabot beszerezni.
9.Hogyan lesz tökéletes a grill csirke?
Amikor egyben sütjük a csirkét,a mell könnyen kiszárad,
mert a lábaknak több sütési időre van szükségük.
A megoldás:a lábakat vágjuk le,így a mellet tartalmazó részt
még kiszáradás előtt kivehetjük a sütőből.
10.Tökéletesen fehér karfiolt szeretne tálalni?
Tegyen a főző vízbe kevés tejet és sót,a főzővízből kiemelve
pedig tartsa hideg víz alá a zöldséget.
11.Túl sok szósz vagy leves maradt?
A legtöbb háziasszony sajnálja kidobni a maradék ételt,
viszont egyben nem szeretné lefagyasztani.A megoldás
pofonegyszerű:öntse jégkocka tartóba a felesleges mártást
vagy levest.Így ha később kevesebbre van szüksége,nem
kell az egész adagot felolvasztani.
12.Nem egyenletesen melegszik a mikróban a tészta?
Mikrohullámú sütőben tésztát melegíteni általában macerás,
mivel utána hosszú ideig kavargatni kell,hogy egyenletesen
eloszoljon a hő.Ám könnyen megelőzheti,ha a tányéron a
tésztahalom közepébe egy lyukat formáz.Így a tészta
tökéletesen egyenletesen fog felmelegedni!
13.Keményre fagyott a jégkrém a mélyhűtőbe?
Tegye a fagyisdobozt egy műanyag zacskóba,nyomja ki a
levegőt,majd zárja le!A zárható műanyag zacskó
megakadályozza,hogy a hideg levegő bejusson a dobozba,
és a jégkrém így puha marad,nem törik bele a kanál,amikor
tálalni szeretné.
14.Veszélyesen csúszkál a vágódeszka?
Tegyen alája nedvesített papírtörlőt.Ezzel az egyszerű
trükkel megakadályozhatja a deszka elmozdulását,ami
bizony fontos szempont,ha éles késsel dolgozunk.
15.Olcsó hideg finomságot szeretne?
Készítsen joghurtból jégkrémet!Bármilyen dobozos joghurt jó
lehet,csak szúrjon a tetejébe egy pálcikát,és fagyassza le.
Ez a fajta édesség nemcsak egyszerűen elkészíthető,de
lelki ismeret-furdalás nélkül is fogyasztható,mivel sokkal
kevesebb kalóriát tartalmaz,mint a hagyományos jégkrémek.
16.Megbarnulnak a saláta levelek a hűtőben?
Tegyen a salátalevelekre egy papírtörlőkendő-darabot,
amely így magába szívja a nedvességet.Ezután takarja le
alufóliával vagy áttetsző fóliával,és már mehet is a hűtőbe.
Az így tárolt salátalevelek garantáltan tovább megőrzik a
frissességüket.
17.Nehézkesen megy a cseresznye-vagy meggy magozása?
Tegye a meggyet szárral lefelé egy sörösüveg tetejére,és
szúrja át egy hurkapálcikával.A mag és a meggy szára le fog
esni az üveg aljába,és így a rendetlenség is kisebb lesz.
18.Puha ételből nem tud szép szeletet vágni?
Szeleteljen fogselyemmel.Ha piskótalapot vagy puha sajtot
kell vágnia,jó szolgálatot tesz a feszesre kihúzott,ízesítetlen
fogselyem.Ezzel az egyszerű és praktikus vágóeszközzel
bármilyen puha ételt fel tud szeletelni.
19.Kevés lé jön a citromból?
Mielőtt kifacsarná a citromot,gyengéden nyomva görgesse
meg párszor a konyhapulton.Így sokkal több levet tud belőle
kifacsarni lényegesen könnyebben.Ugyanez a trükk
természetesen naranccsal és grépfrúttal is működik.
20.A jégkocka felvizezi az italt?
Használjon jégkocka helyett fagyasztott szőlőszemeket.
Tökéletes trükk ez bármilyen ital lehűtéséhez anélkül,hogy
felvizezné.A szőlőszemes praktika akkor is jól jön,ha a
szobahőmérsékleten hagyott vörösbor túlságosan
felmelegszik.
21.Nehéz meghámozni a gyömbért?
Kés helyett próbálkozzon kanállal.A gyömbér héja nem
olyan kemény,mint amilyennek látszik.Egy kanállal
sokkal könnyebben lehet megtisztítani az apró göröngyöket
és a dombocskákat.
22.A mérőpohárba tapad a vaj vagy a méz?
Kenje ki a mérőedényt vékonyan olajjal.Az alapanyagok így
nem ragadnak bele a bögrébe,és a mosogatás is sokkal
egyszerűbb.
23.Kifut az étel az edényből?
Tegyen a forrásban lévő étel fölé keresztbe egy fakanalat,így
az nem fog kifutni.Meglepő,de egyszerű a magyarázat:a
fakanál középen kipukkaszt egy csomó buborékot,míg a fa
némi nedvességet is magába zár.A fémkanállal azért nem
működik,mert az túl gyorsan felmelegszik.
24.Kristályos lett a méz?
Melegítsen vizet,és állítsa bele a mézet tartalmazó üveget.
A méz azért ,,ikrásodik",mert kicsapódik benne a cukor,ám
ez egy teljesen természetes folyamat,óvatos melegítéssel
vissza fordítható.
25.Megszáradt a felvágott torta széle?
Tegyen egy-egy szelet toast kenyeret a levágott tortaszeletek
helyére.Ezzel az egyszerű trükkel sem kiszáradni,sem
pedig morzsálódni nem fog a sütemény széle.
http://babette-babettefz.blogspot.com/2013/10/toast-kenyer.html
http://babette-babettefz.blogspot.com/2013/10/toast-kenyer.html
26.Nem nyílik a befőttes üveg?
Húzzon gumikesztyűt,vagy tegyen a fedél köré vastagabb
befőttes gumit.Máris megvan a fogás,és könnyen ki tudja
nyitni az üveget.
27.Nem elég érett a banán?
Érlelje meg a zöld banánt sütőben.Jól jöhet ez a trükk,ha a
recept érett banánt ír elő,vagy turmixot szeretnénk készíteni
a gyümölcs héja ugyan megfeketedik,de látni fogja,hogy
hámozás után tökéletesen érett banánokat kap.
28.Szétesnek a halszeletek a grillen vagy a sütőben?
Tegye a nyers halszeleteket egymás mellé helyezett
citromkarikákra,így a hal felszívja a citrom levét,és nem
esik szét.Egyszerű,finom,és a takarítás is könnyebb.
29.Mi a tökéletes sózás titka?
Ha úgy érzi,elég sót tett az ételbe,szórjon még bele ugyan
annyit.
30.Hogy lesz tökéletes a sütemény?
Míg az ételeknél nyugodtan improvizálhatunk,a tökéletes
süteményhez grammra pontosan tartsuk be az előírt
Forrás: Story 2016.Augusztus 4. XIX. évfolyam,31. szám
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése