2019. augusztus 6., kedd

Háziasszonyok titkos trükkjei.


                 Háziasszonyok titkos trükkjei.




Minden háziasszonynak vannak titkos konyhai praktikái,amelyekkel időt és energiát lehet megtakarítani.Ha valakik,hát ők valóban tudják,milyen hasznos lehet 1-1 bevált mesterfogás.



1.Nem tudja,friss-e a tojás:
Helyezze vízbe a tojásokat,és ha elmerülnek,biztos lehet benne,hogy még frissek.Ez azért van,mert a tojáshéj porózus,és ahogy telik az idő,egyre több levegő jut be a tojáshéjon keresztül.Ez a magyarázat annak,hogy 13 napnál idősebb tojás már gyakorlatilag lebeg a víz felszínén.


Kevesen tudják, pedig így tudhatod meg a leggyorsabban, hogy friss-e még a tojás

Nem kell hozzá feltörnöd!

Ha elbizonytalanodtál abban, hogy frissek-e még a hűtődben vagy kamrádban tárolt tojások, bizonyosodj meg róla egy tál víz segítségével. Ha a tojás a tál aljára süllyed, úgy biztos, hogy még friss. Ha megáll félúton vagy esetleg függőleges helyzetbe kerül, az azt jelenti, hogy már csak félig jó és érdemes mielőbb elfogyasztani. Ha teljesen fent marad és lebeg a víz tetején, akkor azt már nem érdemes feltörni, biztos, hogy záptojás - írja aFemcafe.
Ez azért működik, mert a tojáshéjak lehetővé teszik a levegő átjutását. A tojás, ha megfelelően vannak tárolva a hűtőszekrényben, akár négy-öt hétig is friss maradhat.





2.Nem minden hozzávalót vagy fűszert szerte?

A recepteket tekintsük csupán vázlatnak,ne szent írásnak.

Nyugodtan variáljuk az ételeket úgy főzés közben,ahogyan

a mi ízlésünk diktálja.

3.Nehéz kezelni a hideg vajat?

Reszelje le!A reszelt vaj tökéletes állagú ahhoz,hogy sütés 

előtt a liszthez adagolja.Ehhez persze majdnem fagyottnak

kell lennie,és gyorsan kell dolgozni,hogy ne olvadjon el.

Pirítóshoz is kiváló ez a praktika,mivel a vaj így sokkal 

könnyebben szétkenhető.

4.Odaragadnak a zöld fűszerek a vágódeszkához?

A megoldás egyszerű:mielőtt a vágódeszkára tesszük a 

friss,zöld leveleket és szárakat,szórjuk be sóval a 

deszka felületét.

5.Mi a tökéletes tészta titka?

Főzzük 1 perccel kevesebb ideig,mint azt a csomagoláson

feltüntetik,majd forgassuk bele a forró szószba,ahol még 1

percig puhul.Így tökéletesen magába szívja az aromákat,és

az állaga is megfelelő marad.A főzővízbe viszont soha ne 

tegyen olajat,mert akkor nem tapad rá a szósz.

6.Igazán jó minőségű alapanyagokat akar?

Nem érdemes bevásárló listával menni a piacra vagy a 

boltba.Inkább azt nézze,melyik alapanyag a legfrissebb,

legszebb,és ezekből alkosson valami finomat.

7.Nem akarja,hogy kés és a vágódeszka foghagyma szagú 
  
   legyen?

Tegye a fokhagymát 1nejlonzacskóba,majd a kés nyelével 

zúzza apróra.Így semmi sem lesz fokhagymaszagú.

8.Miért kell mindig éles kést használni?

Nem csak biztonságosabb,hanem hatékonyabb és 

gyorsabb vele a munka.Több kés helyett érdemes egy

minőségi darabot beszerezni.

9.Hogyan lesz tökéletes a grill csirke?

Amikor egyben sütjük a csirkét,a mell könnyen kiszárad,

mert a lábaknak több sütési időre van szükségük.

A megoldás:a lábakat vágjuk le,így a mellet tartalmazó részt

még kiszáradás előtt kivehetjük a sütőből.

10.Tökéletesen fehér karfiolt szeretne tálalni?

Tegyen a főző vízbe kevés tejet és sót,a főzővízből kiemelve

pedig tartsa hideg víz alá a zöldséget.

11.Túl sok szósz vagy leves maradt?

A legtöbb háziasszony sajnálja kidobni a maradék ételt,

viszont egyben nem szeretné lefagyasztani.A megoldás

pofonegyszerű:öntse jégkocka tartóba a felesleges mártást

vagy levest.Így ha később kevesebbre van szüksége,nem 

kell az egész adagot felolvasztani.

12.Nem egyenletesen melegszik a mikróban a tészta?

Mikrohullámú sütőben tésztát melegíteni általában macerás,

mivel utána hosszú ideig kavargatni kell,hogy egyenletesen

eloszoljon a hő.Ám könnyen megelőzheti,ha a tányéron a 

tésztahalom közepébe egy lyukat formáz.Így a tészta 

tökéletesen egyenletesen fog felmelegedni!

13.Keményre fagyott a jégkrém a mélyhűtőbe?

Tegye a fagyisdobozt egy  műanyag zacskóba,nyomja ki a 

levegőt,majd zárja le!A zárható műanyag zacskó 

megakadályozza,hogy a  hideg levegő bejusson a dobozba,

és a jégkrém így puha marad,nem törik bele a kanál,amikor

tálalni szeretné.

14.Veszélyesen csúszkál a vágódeszka?

Tegyen alája nedvesített papírtörlőt.Ezzel az egyszerű

trükkel megakadályozhatja a deszka elmozdulását,ami

bizony fontos szempont,ha éles késsel dolgozunk.

15.Olcsó hideg finomságot szeretne?

Készítsen joghurtból jégkrémet!Bármilyen dobozos joghurt jó 

lehet,csak szúrjon a tetejébe egy pálcikát,és fagyassza le.

Ez a fajta édesség nemcsak egyszerűen elkészíthető,de

lelki ismeret-furdalás nélkül is fogyasztható,mivel sokkal

kevesebb kalóriát tartalmaz,mint a hagyományos jégkrémek.

16.Megbarnulnak a saláta levelek a hűtőben?

Tegyen a salátalevelekre egy papírtörlőkendő-darabot,

amely így magába szívja a nedvességet.Ezután takarja le

alufóliával vagy áttetsző fóliával,és már mehet is a hűtőbe.

Az így tárolt salátalevelek garantáltan tovább megőrzik a

frissességüket.

17.Nehézkesen megy a cseresznye-vagy meggy magozása?

Tegye a meggyet szárral lefelé egy sörösüveg tetejére,és

szúrja át egy hurkapálcikával.A mag és a meggy szára le fog 

esni az üveg aljába,és így a rendetlenség is kisebb lesz.

18.Puha ételből nem tud szép szeletet vágni?

Szeleteljen fogselyemmel.Ha piskótalapot vagy puha sajtot

kell vágnia,jó szolgálatot tesz a feszesre kihúzott,ízesítetlen 

fogselyem.Ezzel az egyszerű és praktikus vágóeszközzel

bármilyen puha ételt fel tud szeletelni.

19.Kevés lé jön a citromból?

Mielőtt kifacsarná a citromot,gyengéden nyomva görgesse 

meg párszor a konyhapulton.Így sokkal több levet tud belőle

kifacsarni lényegesen könnyebben.Ugyanez a trükk 

természetesen naranccsal és grépfrúttal is működik.

20.A jégkocka felvizezi az italt?

Használjon jégkocka helyett fagyasztott szőlőszemeket.

Tökéletes trükk ez bármilyen ital lehűtéséhez anélkül,hogy

felvizezné.A szőlőszemes praktika akkor is jól jön,ha a 

szobahőmérsékleten hagyott vörösbor túlságosan 

felmelegszik.

21.Nehéz meghámozni a gyömbért?

Kés helyett próbálkozzon kanállal.A gyömbér héja nem 

olyan kemény,mint amilyennek látszik.Egy kanállal 

sokkal könnyebben lehet megtisztítani az apró göröngyöket

és a dombocskákat.

22.A mérőpohárba tapad a vaj vagy a méz?

Kenje ki a mérőedényt vékonyan olajjal.Az alapanyagok így 

nem ragadnak bele a bögrébe,és a mosogatás is sokkal 

egyszerűbb.

23.Kifut az étel az edényből?

Tegyen a forrásban lévő étel fölé keresztbe egy fakanalat,így

az nem fog kifutni.Meglepő,de egyszerű a magyarázat:a 

fakanál középen kipukkaszt egy csomó buborékot,míg a fa 

némi nedvességet is magába zár.A fémkanállal azért nem 

működik,mert az túl gyorsan felmelegszik.

24.Kristályos lett a méz?

Melegítsen vizet,és állítsa bele a mézet tartalmazó üveget.

A méz azért ,,ikrásodik",mert kicsapódik benne a cukor,ám 

ez egy teljesen természetes folyamat,óvatos melegítéssel 

vissza fordítható.

25.Megszáradt a felvágott torta széle?

Tegyen egy-egy szelet toast kenyeret a levágott tortaszeletek 

helyére.Ezzel az egyszerű trükkel sem kiszáradni,sem 

pedig morzsálódni nem fog a sütemény széle.


http://babette-babettefz.blogspot.com/2013/10/toast-kenyer.html

26.Nem nyílik a befőttes üveg?

Húzzon gumikesztyűt,vagy tegyen a fedél köré vastagabb 

befőttes gumit.Máris megvan a fogás,és könnyen ki tudja 

nyitni az üveget.

27.Nem elég érett a banán?

Érlelje meg a zöld banánt sütőben.Jól jöhet ez a trükk,ha a 

recept érett banánt ír elő,vagy turmixot szeretnénk készíteni 

a gyümölcs héja ugyan megfeketedik,de látni fogja,hogy 

hámozás után tökéletesen érett banánokat kap.

28.Szétesnek a halszeletek a grillen vagy a sütőben?

Tegye a nyers halszeleteket egymás mellé helyezett 

citromkarikákra,így a hal felszívja a citrom levét,és nem 

esik szét.Egyszerű,finom,és a takarítás is könnyebb.

29.Mi a tökéletes sózás titka?

Ha úgy érzi,elég sót tett az ételbe,szórjon még bele ugyan 

annyit.

30.Hogy lesz tökéletes a sütemény?

Míg az ételeknél nyugodtan improvizálhatunk,a tökéletes 

süteményhez grammra pontosan tartsuk be az előírt 

mennyiséget,és kövessük a leírásokat.





Forrás: Story 2016.Augusztus 4. XIX. évfolyam,31. szám








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése