HOKKAIDO KENYÉR TANGZHONG - EGY ALTERNATÍV KENYÉRSÜTÉSI MÓDSZER
Hogy micsoda mivel? :) Jogos a kérdés, és hidd el érdemes megismerned a választ is, majd pedig lelkesen kipróbálni! Hidd el, nem fogod megbánni, sőt, ezentúl csak ilyen kenyeret akarsz majd enni. Ilyen vajpuha kenyeret még biztosan nem ettél!
Hokkaido kenyér | gizi-receptjei.blogspot.com
Tangzhong hozzávalói:
2 dkg liszt 1 dl tej
A hideg tejjel keverjük simára a lisztet, majd állandó keverés mellett, főzzük olyan sűrűre mintha puding lenne.
Ezután hűtsük ki teljesen, mielőtt felhasználnánk.
Tipp:
Az elkészült Tangzhong-ot pl. jól zárható dobozba 2-3 napig a hűtőben tárolhatjuk mielőtt felhasználnánk kenyér, vagy kalács sütésnél. Felhasználás előtt, szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni.
A Tangzhong egy régi ázsiai módszer "tésztadoktornak" is nevezik, de akár vizes rántásnak is hívják. Nagyon puha állaga lesz tőle a kenyérnek, és a kalácsnak. A kalács sokkal foszlósabb lesz. Eredetileg liszt és víz keveréke, de a víz helyett tejjel is készülhet.
Hozzávalók a Hokkaido kenyérhez:
(Én 25x10x7 cm-es teflonos sütőformában sütöttem.)
- 30 dkg liszt (Nagyi titka búzaliszt)
- 1,5 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő (v. 7 gramm szárított)
- 1 tk só
- 1 db tojás (nagy)
- 2,5 dkg puha vaj
- Tangzhong kihűtve
- 1 kisebb tojás a lekenéshez
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A keverőtálba tegyük bele a felfuttatott élesztőt, a kissé felvert tojás, szitáljuk rá a sóval összekevert lisztet, majd adjuk hozzá a teljesen kihűlt Tangzhongot is.
Ezután a robotgép dagasztó karjával, közepes fordulaton kb. 5 percig dagasszuk a tésztát.
Ezután csipkedjük hozzá a puha vajat, és dagasszuk tovább pár percig, hogy szép sima állagú tésztát kapjunk. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.
A kelesztőtálat vékonyan kenjük ki olajjal, helyezzük bele a megdagasztott tésztát, majd meleg helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd osszuk el 4 részre.
Ezután egyesével nyújtsuk ki a tésztát olyan szélesre mint amekkora a forma amiben majd sütjük, és kb. 20 cm hosszúra.
Ezután tekerjük fel, majd helyezzük bele az előzőleg kivajazott, és lisztezett sütőformába. (a formát pl. sütőpapírral is kibélelhetjük, majd a papírt kenjük meg vékonyan puha vajjal)
Amikor mind a négy tésztát a formába helyeztük, takarjuk le konyharuhával, és 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le felvert egész tojással.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A tésztája a Tangzhong-nak köszönhetően légiesen könnyű, és nagyon finom. Több napig friss és olyan puha marad, mintha akkor sütöttük volna.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése