ZÖLD DIÓ? KÉSZÍTS LEKVÁRT, BEFŐTTET!
Akinek van diófája, általában több diója terem, mint amennyit egy szezon alatt el tud fogyasztani, vagy akár meg tud pucolni. Ha nem akarod vagy nincs időd a fölösleg árusításával foglalkozni ősszel, télen, akkor gondolkodj előre és egy részét már most, amíg zöld szedd le és hasznosítsd!
A dió rendkívüli kincs, nagyon jót tesz az egészségünknek. Káliumban, mangánban, rézben és más ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, így az egyik legjobb feltöltő és immunerősítő táplálék. Segíti a vérképzést, Omega3 tartalma miatt pedig a szívizom gyengeség és más szív-, és érrendszeri betegség gyógyulását is segíti. Arról már nem is beszélve, hogy nagyon finom. Ha tehát megterem otthon, nem érdemes veszni hagyni!
Szedd le zölden egy részét! Több terem, mint amire időd van ősszel, akkor szedd le már most zölden. Készíts belőle befőttet, diólekvárt. A zöld diólekvár annyira különleges, hogy aki egyszerre ette, el sem felejti soha és ő maga is szeretne készíteni. Ettől a minőségtől pedig a dióbefőtt sem marad el!
Zöld dió befőtt
Az alábbi összetevőkből:
- 1 kg zöld dió
- víz
- 1 kg kristálycukor
- fahéj, szegfűszeg
Mint a receptből is látszik, nagyon sok összetevő nem kell hozzá, a felsoroltakon túl még szükség lesz egy nagy tűre és tiszta befőttesüvegekre is. Először is mossuk meg a diókat, ezt követően pedig szurkáljuk meg őket a tűvel. Amin könnyen átmegy a tű, az a jó. Áztassuk be 8 napra, de figyeljünk rá, hogy az áztatóvizet naponta kétszer cseréljük frissre. Amikor a nyolc nap letelt, a diókat vegyük ki a vízből és főzzük félig puhára cukorszirupban. A cukorszirup elkészítéséhez fél liter vizet és 1 kg kristálycukrot használjunk. Ha elértük a kívánt állagot, hagyjuk egy fél napig még a szirupban pihenni a diót. Másnap szűrjük le, a cukorsziruphoz adjunk hozzá egy darab fahéjat és némi szegfűszeget, majd főzzük össze. A diókat pakoljuk előre sterilizált befőttesüvegekbe, majd öntsük rá a fűszeres cukros lét még forrón.
Száraz dunsztban hűtve sokáig eláll.
Dió lekvár, zöld dióból
**Hozzávalók: **
- 1 kg zöld dió
- víz
- 3 db közepes alma
- 2 citrom leve és héja (étkezésre alkalmasnak minősített, kezeletlen citromok)
- 1 teáskanál citromsav
- 1 tasak vaníliás cukor
- ½ kg kristálycukor
- fahéj, szegfűszeg
A diót szedés után mossuk meg alaposan, majd távolítsuk el a végeit, burkát pedig szurkáljuk meg villával. Tegyük 7-10 napra vízbe, a föntiekhez hasonlóan napi két vízcserével pihentessük. A dió ilyenkor megbarnul, ám elveszíti kesernyés ízét. Mikor letelt a tíz nap, szűrjük le és a diót vágjuk össze. Egy lábasban, vászontasakba vagy teatojásba rakott fahéjjal, szegfűszeggel kezdjük főzni, és egészen addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg teljesen puhára fő.
Ezt követően botmixerrel dolgozzuk át! Másik edényben forraljunk egy liter vizet, a cukorral, vaníliás cukorral, citromsavval, a citrom levével és a lereszelt héjával. Folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrű sziruppá és adjuk hozzá a felkockázott almát, így főzzük puhára. Keverjük a diópéphez és még egy negyedórát együtt is forraljuk. Sterilizált üvegeinket forró lekvárral töltsük meg, és fejtetőre állítva száraz dunsztban hűtsük ki. Felbontást követően gyorsan romlik, ezért inkább kisebb üvegekkel dolgozzunk és bontás után hűtőben tároljuk.
Jó étvágyat!
Forrás: gasztroangyal.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése