2016. február 16., kedd

Babapiskóta egyszerűen nagyszerűen.


                                          Babapiskóta egyszerűen nagyszerűen.




A babapiskóta piemontei kekszkülönlegesség.Több néven is felbukkan a gasztronómia történetében:a középkorban savoiradiként találkozhatunk vele.Nevét az olasz királyi családról,a Savoyaikról kapta.A kultúrtörténeti írások szerint az angolszász ladyfinger elnevezést annak köszönheti a piskóta,hogy a kisült példányokról hölgyek ujjára lehet asszociálni,bár az esetek nagy többségében a babapiskóta mérete egy jól  megtermett súlyemelő ujjával vetekszik.
A piemonti tartomány közelsége és a királyi udvarban történő  debütálás után a franciáknál is hamar megvetette a lábát a babapiskóta.Olyannyira,hogy Diderot Enciklopédiájában a Charlotte tortánál kifejezetten ez a keksz szerepel,mint alapanyag.
Franciaország után jött Anglia,pontosabban az olaszoknál időző Keats,akit megihletett a likőrbe,borba mártható édesség.A minimális alapanyagból,sütőpor,illetve élesztő nélkül készülő sütemény a zsidóknál is kedvelt,főleg a húsvéti időszakban készítik.

                                     Mire használjuk?
A babapiskóta nagyon jó alapanyag többféle desszertnek,igazi valója akkor tárul elénk,ha hagyjuk,hogy magába szívjon némi nedvességet.Ilyenkor eltűnik a fűrészporos jellege,és a helyét átveszi valami omlósan finom,könnyű,mámorítóan krémes állag.
Ha pohárkrémhez használjuk,akkor is meg lehet egy kicsit locsolni valamilyen,a krémmel harmonizáló sziruppal,likőrrel,de ha van ideje állni a hűtőben és a krém állaga is elég lágy,akkor nem nagyon kell előkezelni.
Az olaszoknál gyakorta adják zuppa ingleséhez vagy zabaglionéhoz,de tiramisut is készíthetünk poharakba porciózva a felhasználásával.Ha gyors desszertre vágyunk,akkor egy kevés babapiskótából kis pudinggal,gyümölccsel és esetleg gyümölcspálinkával vagy likőrrel remek dolgokat készíthetünk.
A babapiskóta azonban hivatalosan is több sütemény alapanyaga,ilyen a már korábban említett Charlotte,a tiramisu,illetve a firenzei eredetű Zucotto,aminek a formáját állítólag a firenzei dóm kupolája ihlette.

                                                Kávés alagút.

Hozzávalók:12 szelethez:
10 dkg vegyes aszalt gyümölcs
2 dl tejszín
25 dkg tehéntúró (vagy rikotta)
10 dkg porcukor
1 tasak expressz zselatin fix
2-3 dl gyenge feketekávé
1 evőkanál cukor
30 db babapiskóta

Elkészítés: 
Az aszalt gyümölcsöket apróra összevágjuk. Egy 30x10 cm-es téglalap alakú formát kibélelünk frissen tartó fóliával. A túrót áttörjük, kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket. A tejszínt 

A kávéban feloldjuk a cukrot, egyesével megmártjuk benne a piskótákat (ne áztassuk el), és kirakjuk vele a forma alját és két oldalát. Betöltjük a krémet, elsimítjuk, és a maradék, kávéba mártott piskótával lezárjuk. Megnyomkodjuk. 

Pihentetjük 2-3 órán át, de akár egy éjszakán át is. 

Tálaláskor deszkára kiborítjuk, eltávolítjuk a fóliát és felszeleteljük. Ízlés szerint bevonhatjuk csokoládémázzal!


                                                  Cseh krémes.
Hozzávalók:

HOZZÁVALÓK

  • Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 1 dkg szalalkáli
  • 1 evőkanál kakaó
  • 8,5 dl tej
  • 26 db babapiskóta
  • 1/2 dl rum vagy 1 rumaroma
  • 4 evőkanál grízes liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg tortabevonó csokoládé
  • 3 evőkanál étolaj
    Elkészítés: A lisztet, a zsírt, 10 dkg porcukrot, a tojást, a szalalkálit és a kakaót kevés tejjel összegyúrjuk. 25x35-ös tepsi hátán 2 lapot sütünk belőle 180 fokon, kb. 7 perc alatt.
    A krémhez 3 dl tejet a grízes liszttel és a vaníliás cukorral sűrű péppé főzzük, kihűtjük. A margarint 20 dkg porcukorral jól kikeverjük. A 2 krémet összedolgozzuk.
    Az egyik lapot megkenjük a krém felével, erre sorba rakosgatjuk a rumos tejbe áztatott babapiskótát /vigyázzunk, a piskóta ne nagyon ázzon el!/, elegyengetjük rajta a maradék krémet, majd befedjük a második lappal.
    A mázhoz felolvasztjuk a csokoládét, amibe belekeverjük az étolajat, majd bevonjuk a sütemény tetejét. Pár órát hagyjuk állni, hogy megpuhuljon a süteményünk, utána hűtőben tárolható.
                                                        Hamis tiramisu.
    Hozzávalók:   
    • 40 darab babapiskóta
    • 4 dl feketekávé
    • 1,5 dl rum
    • 25 dkg natúr vajkrém
    • 17 dkg kristálycukor
    • 3 tojás
    • 3,3 dl habtejszín
    Elkészítés: A vajkrémet jól kikeverem a cukorral. A tejszínt habbá verem, egyesével hozzáadom a tojások sárgáját, a cukros vajat, és az egészet a tojások habbá vert fehérjéhez keverem óvatosan.
    Egy mély tálba váltva sorozom az alábbiakat: rumos feketekávéba mártogatott babapiskótát (szépen kibélelem a tál alját, erre egy réteg krém jön, majd megint piskóta. Tetejére krém kerüljön.
    Fél napra hűtőbe teszem, ez idő
    alatt a piskóta átpuhul, összeáll a krémmel. A tetejét kakaóporral megszórom.
    Forrás:TVR ÚJSÁG 2016.február 8-14.         6.Hét.
                                                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése