2016. február 13., szombat

Bámia: meleg kedvelő,de nálunk is ígéretes.


                               Bámia: meleg kedvelő,de nálunk is ígéretes.



Kedves bácskai hobbikertészek a koleszterin szegény étrend kapcsán kérték,hogy ismertessük az okra nevű zöldséget.Mint elmondták,Boszniában zarándokúton járva,Medugorje és a Neretva folyó deltája környékén,éttermekben és szállásadóiknál fogyasztottak ilyet.Ott a Balkánon bámia a neve.Rendszerint tepsiben lerakva sütik paradicsommal,vagy kirántva,de lecsót és pörköltet is készítenek belőle.Termése kinézésre emlékeztet a paprikára,bár húsának és magvainak az íze inkább olyan mint a cukkinié és a zöldborsóé.
A vetőmag csomagolásán ez olvasható:Bámia-Okra-Bhindi-Abelmoschus esculentus-Hibiscus esculentus.
Egyéves félfás szubtrópusi növény,egy a mályvafélék közül,bár rendszertani besorolás szerint a hibiszkuszokkal rokon.Kertészeti szempontból a hüvelyesekhez sorolják,mert szinte azonos a talajigényük és az ültetési idejük.Jó vízáteresztő,homokkal kevert kerti földbe érdemes szabadba vetni május második felében,istállótrágyával dúsított komposztban gazdag laza szerkezetű földbe.
Olyannyira meleg igényes,hogy 21 Celsius-fok alatti hőmérsékleten ki sem csíráznak a magvai.Gyökérzete rendkívül sérülékeny,így ne próbáljuk átültetni ( palántázni )! Ne tartsuk túl nyirkosan.Szára és levélzete gyorsan nő.Virága látványos,bár csak egy éjszaka nyílik,majd miután elvirágzott,gyorsan fejlődő termése napok alatt kizöldül.Július végétől folyamatosan terem,egy-egy tövön 10-14 darab is.Akkor érdemes szedni,amikor még egészen friss,legfeljebb 6-10 napos.Érdemes két-három tövön beérlelni a termést,hogy szeptember elején magot foghassunk a következő idényre.Óvatosan,kesztyűvel szedjük,mert az egész növényt olyan szőr borítja,amely allergiát okozhat.

Forrás: TVR ÚJSÁG 2016.február 15-21.     7.Hét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése