2016. február 16., kedd

Krumpli:nincs élet nélküle.


                                Krumpli:nincs élet nélküle.




Olcsó,jó ízű,sokáig eltartható,mindig van otthon,sokféleképpen felhasználható.Kedvező élettani tulajdonságainak köszönhetően akár krumplin is lehetne élni,főként,ha ízletesen,változatosan készítjük.
Sütőben,olajban,tepsiben sütve,főzve,burgonyapüréként;paprikás krumpli,rakott krumpli,rösti,sztrapacska,burgonyasaláta,tócsni,gnocchi formájában-és még hosszan lehetne folytatni a sort,hogyan is készítjük a burgonyát,kolomprét,pityókát.A világ szinte minden sarkában találunk népszerű burgonyás fogást.A krumpli sülhet ropogósra,főhet krémesre,lehet előétel,főétel,és desszerthez is felhasználható.
Szinte minden fűszer illik hozzá.
Ha leves lesz belőle,majoránna,babérlevél a társa,a magyaros krumplis fogásokból pedig nem hiányozhat a paprika.Ha köretként,rakottként készül,a petrezselyem,a rozmaring,a fokhagyma remekül harmonizál vele.
Szinte minden zöldségféle kombinálható.Csak a fantáziánkon és ízlésünkön múlik,hogyan tálaljuk.

                         Melyikből mi?
Rakott ételekhez a rózsaszínes héjú,kevésbé lisztes,nem szétfövő típusok az ideálisak ( nálunk a rózsaburgonya a leg elterjedtebb.).Pürékhez,tésztákhoz,sült krumplihoz,chipshez a sárga héjú,úgynevezett szétfövő vagy lisztes fajták tökéletesek.A zamatos kifliburgonyából készülnek a legjobb saláták,de egytálételekhez is remek ez a fajta.
A héjában sült,forrón áttört krumpliból gnocchi,krumpligombóc vagy krumplis pogácsa készíthető.Persze a lángosról vagy a hagyományos burgonyás tésztából készülő,szilvával,barackkal vagy lekvárral töltött gombócról sem szabad megfeledkezni.
A burgonya jótékony összetevőit leginkább akkor őrzi meg,ha héjastól sütjük vagy főzzük.Ha kevés az idő,és pürét készítünk,kockázzuk fel,és főzzük meg sós vízben.Krémlevesekhez is így érdemes használni,de a burgonyakrémleves is remek választás lehet 1-1 hideg napra.
A főtt,összetört burgonyával leveseket,főzelékeket is könnyedén sűríthetünk,így elhagyható a liszt ezekből a fogásokból.

                                         Puffancs.
Hozzávalók:50 dkg burgonya,2 evőkanál vaj,3 evőkanál liszt,1 teáskanál sütőpor,szerecsendió.
A fölkockázott burgonyát puhára főzzük,leszűrjük.Összetörjük,majd elkeverjük a vajjal,2 evőkanál liszttel,szerecsendióval,sóval,borssal ízesítjük.Összedolgozzuk.A tésztát körülbelül 1,5 cm vastagra kinyújtjuk,és 4 cm-es pogácsaszaggatóval 12 pogácsát szaggatunk belőle.Felforrósítunk 1 bevonatos serpenyőt,és a puffancsokat mindkét oldaláról megsütjük.Azonnal tálaljuk.Joghurtos mártással,de édesen,lekvárral is kínálhatjuk.

                                                        Zöldséges comb.
Hozzávalók:8 db csirkecomb,só,őrölt bors,1 evőkanál ketchup,2 evőkanál étolaj,1 teáskanál őrölt pirospaprika,3 kg krumpli,5 db sárgarépa,3 db fehérrépa,8 gerezd fokhagyma,1 fej vöröshagyma.
A csirkecombokat a hozzávalókból összekevert fűszeres páccal bekenjük.A krumplit feldaraboljuk,a répát és a gyökeret felkarikázzuk és kizsírozott hőálló edénybe tesszük.A zöldségféléket enyhén megsózzuk,feldarabolt hagymát,fokhagymát tesszük a tetejére.A csirkecombokat bőrével felfelé ráfektetjük.Lefóliázva sütjük 20 percig,a fóliát levéve készre pirítjuk.

                                       Krumplileves.
Hozzávalók:30 dkg burgonya,10 dkg füstölt szalonna,40 dkg kukorica,1 evőkanál olaj, 5 dl tejszín,1 evőkanál vágott petrezselyem.
A burgonyát meghámozzuk,megmossuk,kis kockákra vágjuk.A szalonnát is felkockázzuk.Felforrósítjuk az olajat,és zsírjára pirítjuk benne a szalonnát.Hozzáadjuk a burgonyát,megsózzuk,és körülbelül 10 percig pároljuk.Vizet öntünk hozzá,és addig főzzük,amíg a burgonya megpuhul.Belekeverjük a kukoricát a tejszínt és még 5 percig forraljuk.Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük.

Forrás:TVR ÚJSÁG 2016.február 15-21.      7.Hét.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése