Csicseriborsó-sokoldalú hüvelyes.
A csicseriborsó az egyik legmellőzöttebb hüvelyes,pedig finom,tápláló,egészséges és számtalan fogást készíthetünk belőle.Nem csak vegetáriánusoknak való,de ők különösen szeretik,mert fehérjében különösen gazdag zöldségféle.Belőle készül a humusz,a falafel,de nagyon finom salátákban,currykban,levesekben is.Lisztjéből lepények készülnek szerte a világon.Három világrészen mintegy 10 millió hektáron termesztik.Afrikában,Latin-Amerikában és Indiában az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás.
A csicseriborsó a krémlevesek kellemes alapja.Jól illik a sütőtökhöz,a krumplihoz,a sárgarépához vagy a paszternákhoz.A tartalmasabb zöldség-vagy ragulevesekhez is adhatunk 1-1 konzervnyi,lecsöpögtetett csicseriborsót.A salátákba is keverhetünk egy-két maroknyit.Tehetjük rakott ételbe,töltelékbe.A darált csicseriborsóból készített,fűszeres pogácsát ehetjük magában vagy zöldségekkel,pitába töltve,humusz vagy tahini kíséretében.
Csak praktikusan!
A csicseriborsó rosttartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére,illetve kezelésére.Rendszeres fogyasztása következtében csökkenthető a vér koleszterinszintje,ezáltal a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a veszélye.Kutatások igazolják,hogy pektintartalma révén lassítja az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést,a cukorbetegek számára is kedvelt növény.Fehérjetartalmának köszönhetően fogyasztják sportolók,idősek.Alacsony zsír-és magas rosttartalma kedvező fogyókúrázóknak.
A csicseriborsónak hosszú a főzési ideje ( ha konzervben vesszük,a főzéssel nem kell vesződni,de ez nem a legolcsóbb megoldás ).A száraz csicseriborsót legalább egy napig kell áztatni.Átmosás után 2-4,de akár 6 órán át is főzhetjük,amíg megpuhul.Érdemes forró sós vízben áztatni,esetleg néhány kávéskanál szódabikarbónát hozzáadni az áztatóvízhez.Nagyobb adagokból főzés után le is lehet fagyasztani,és később így adagolni a zöldséglevesekbe,salátákba.
http://www.nosalty.hu/alapanyag/csicseriborso
Forrás: TVR Újság 2016.szeptember 19-25. 38.Hét.
Beteg a fokhagyma-vetésforgót neki!
Egyik kedves olvasónk panaszkodott,hogy idén beteg,penészes,rothadó a fokhagymája.Ilyen még nem volt,tette hozzá,pedig évtizedek óta termeszti,mind az őszit,,mind pedig a tavaszit.Mindig a saját,gerezdekre szedett fokhagymáját dugatja el.
Sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról,hogy minden monokultúrában előbb vagy utóbb felüti a fejét valamilyen betegség.Ha évekig ugyanabba a parcellába dugatjuk az amúgy ellenálló hagymát vagy fokhagymát,akkor megjelennek az adott növényre jellemző kártevők és kórokozók.Ebben a konkrét esetben az történt,hogy immár 8 éve egymás után minden tavasszal és minden ősszel,vegyes veteményese van a gazdának.Vasúti talpfák közé szorítva dombágyást emelt,amelyben hagymát,répát,petrezselymet,fokhagymát és földiepret termeszt.Gondosan ügyel arra,hogy az egymás szomszédságait jól tűrő növények kerüljenek össze.Sajnos a fokhagymával együtt,a földieper is hajlamossá vált a rothadásra,pedig épp oly jól tűrik és védik egymást,mint a vöröshagyma és a sárgarépa.
Tudni kell,hogy a dombágyás talaja éppúgy ,,kifárad",elszaporodnak benne a kórokozó gombák és baktériumok,mint minden más kerti ágyásban,annak ellenére,hogy vegyesen 4-6 féle zöldséget termesztünk egyszerre.Dombágyás esetén hosszában kell különválasztani 4 részre a termőfelületet.Az első részben a fokhagymát kombinálni földieperrel.Azután a következő évben a fokhagymát céklával,uborkával,paradicsommal társítsuk.Ezt az utóbbi kombinációt a harmadik évben tegyük át a harmadik,majd a negyedik ágyásba.A földiepernek sem árt,ha három év elteltével odébb rakjuk,esetleg együtt a fokhagymával.
Király László írása.
http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/voros-es-fokhagymaval-a-betegsegek-ellen
Forrás:TVR Újság 2016.szeptember 19.-25. 38.Hét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése