Napi egy alma a doktort távol tartja.
Az alma egyike a legfontosabb gyümölcseinknek.Nemcsak azért,mert vitamint és nyomelemet tartalmaz,és hosszú eltarthatósága miatt még januárban is élvezhetjük az őszi termést,hanem mert hazánk honos finomsága.
Az alma jótékony hatása már régóta ismert.Fogyasztása segíti az emésztést,ami leginkább a rosttartalmának köszönhető.Ennek egyharmadát a pektin adja,amely javítja az anyagcserét,savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak .A székrekedés és hasmenés egyaránt orvosolható vele.Megköti a bélben a rákkeltő ( carcinogén )anyagokat,így csökkenti a vastagbéldaganatok kialakulásának kockázatát.
Fontos a koleszterin elleni harcban,és cukorbetegség esetén is kiváló hatású,mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását.A légutak tisztításával a gyulladás leküzdésében játszik szerepet.A gyomorpanaszokon és a vérszegénységen túl az alma jó a fejfájásra,illetve elengedhetetlen része minden diétának.
Szeletben,reszelve.
Az almát fogyaszthatjuk magában,de főzni sütni is kiváló.Az almás ételeknek se szeri,se száma.
Nálunk általában édességekben jelenik meg az alma.Nagyanyáink almakompótja mellett az almás desszertek is klasszikusnak számítanak.Az alma azonban húsok mellé is adhatók,sőt,nagyon finom levesek készíthetők belőle.Az alma harmonizál a klasszikus süteményfűszerekkel ( vanília,fahéj,szegfűszeg ),de a karakteresebb,keleti ízvilággal is remekül megfér.A kardamom vagy a curry is ízesítője lehet egy tejszínes,kissé édeskés almaszósznak,ami húsokhoz kiváló.
Az alma pitén kívül az alma nagyon jó a különféle kevert tésztákba,muffinokba,de karamellizált almaszeleteket tehetünk leveles tésztára vagy piskótára,esetleg készíthetünk belőle almás krémest,vagy használhatjuk egy jó flódni töltelékének.Almával jól lazíthatók a különféle édes töltelékek is.Az alma szeletekre vágva palacsinta tésztával bundázható,vagy édes borban főzve desszert gyanánt vagy hús mellé kínálható.
Forrás: TVR újság 2016.szeptember 12-18. 37.hét
Higgyünk a szigorú ellenőrzésnek!
Nem feltétlenül szennyezett és ártalmas minden friss zöldség és gyümölcs,ami nem ellenőrzött ( bio-vagy öko ) termelésből származik.Inkább bízzunk a hataiban,azon belül pedig a kiskertből származó konyhakerti veteményekben,mint a külföldi,az Európai Unión kívüli nagy gazdaságok tömegcikkeiben.Bizonyítékként álljon itt az EFSA ( Európai Élelmiszer biztonsági Hatóság )2015.évi jelentésének részlete:,,A Magyarországon vett minták 46,8 százaléka tartalmazott vegyszermaradékokat a határérték alatt, 1,5% pedig a határérték fölött".
Egészen pontosan a 2072 zöldség-,gyümölcs-,gabona-és más növényi mintának több mint a fele megfelelt az előírásoknak,kevesebb,mint a felénél volt tűrhető vegyi szennyezés,és 24 mintában volt egészségkárosító vegyszer.Ugyanezt az arányt igazolják a korábbi jelentések is,2009-től 2011-ig összesen 54 esetben találtak veszélyes vagy tiltott vegyi szennyezést a friss növényi élelmiszerekben.Leginkább az uborka,a paprika,a fejes saláta,a retek,a csemegeszőlő,a köszméte,a szilva,a földieper,a citrom,a narancs és a grapefruit héja volt aggasztó mértékben szennyezett.A jelentésből ugyan nem derül ki,a gyakorlott vásárló azonban a csomagolásból ellenőrizni tudja,hogy például a paprika marokkói vagy jordániai-e.Mert kiderült,hogy az említett közel-keleti országokból behozott üvegházi zöldségek ( télen a saláta,a retek,a paprika ),valamint az indiai csemegeszőlő volt a megengedett mérték felett permetezve olyan szerekkel,amelyek az EU - ban már nem engedélyezettek.
Megbízhatók és garantáltan GMO - mentesek a privát védjegyek is,amilyenek a közismert német Demeter,Naturland,BioAustria,BioSuisse vagy a hatai Biokultúra.
Király László írása.
Forrás: TVR Újság 2016.szeptember 12-18. 37.Hét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése