2013. december 16., hétfő

A vese medence gyulladás.


Még ma is súlyos betegség.
A vesemedence-gyulladást túlnyomó többségben baktériumok váltják ki,de más kórokozók is szerepet játszanak a kialakulásában.Mindkét nemnél és bármely életkorban előfordulhat,de nőknél gyakoribb.A gyulladásos folyamat sokszor az egész vizeletkiválasztó rendszert érintheti.
A vesemedence-gyulladásnak több morfológiai megjelenése ismert,amelynek során a folyamat a veséket és a körülöttük lévő kötőszöveteket is érintheti.
A vesemedence-gyulladás kialakulásának két fő módja létezik.
Az egyik az úgynevezett felszálló terjedés útján létrejövő betegség.Ilyenkor a meglévő vizeletkiválasztó csatornán keresztül felfelé történő terjedéssel alakul ki a gyulladás.
A másik az,amikor a véráramban lévő baktériumok telepednek meg a vesében,és ezek váltják ki a betegséget.Előbbi esetben a húgyvezeték legalsó szakaszában természetes módon is megtalálható kórokozók nem mosódnak ki a vizelettel,és a vizelet pangása miatt könnyedén feljutnak a hólyagba,onnan pedig a vesékhez.A második esetben pedig a vér,illetve a nyirokkeringés útján kerülnek baktériumok a vesemedencébe.
A betegségnek két fajtája ismert,az akut és a krónikus gyulladás.
Akut esetben a tünetek típusosak,hirtelen lépnek fel.Ilyenkor deréktáji fájdalom és magas láz jelentkezik,amely nagyfokú elesettséggel társul.
A krónikus vesemedence-gyulladás hónapokig,évekig,vagy akár évtizedekig eltarthat.Kezdődhet eleve krónikusan,de gyakoribb eset,amikor az akut szak nem gyógyul tökéletesen,és átmegy krónikus formába.Sokszor fenntartó ok is észlelhető:fejlődési rendellenesség vagy egy meglévő betegség,például vesekő,hólyagproblémák, stb. 
A krónikus formában az erős deréktáji fájdalom vagy láz nem szükségszerű,néha tünetszegényen zajlik le a betegség.
A betegség az esetek nagy többségében a már említett magas lázzal erős deréktáji fájdalommal jár.Ehhez hányinger és hányás is társulhat.Az urológiai fertőzéses problémákban szenvedőknél gyakoriak az alsó húgyúti fertőzésekre jellemző tünetek is,például a gyakori és fájdalmas vizelés.Jelentkezhetnek a húgyvezetékben fellépő görcsös rohamok is.Kónikus esetben levertség,szédülés és hasfájás is tapasztalható.És mindehhez legtöbbször magas vérnyomás társul.
Fontos tünet lehet még a gennyes vizelet-és baktériumürítés,amely vizeletvizsgálatból mutatható ki.
Az akut gyulladás megfelelő kezeléssel általában nyomtalanul elmúlik.
Krónikus esetben sajnálatos módon hosszadalmas a gyógyulás,amely rendszeres szakorvosi ellenőrzést igényel.
Mivel létfontosságú szervekről van szó,bárminemű probléma jelentkezésénél érdemes urológus szakorvoshoz fordulni.
Az idejében megkezdett kezelés gyorsabb gyógyulást eredményez,és csökkenti az esetlegesen fellépő szövődmények kialakulásának kockázatát.
Akut gyulladásnál,láz esetén fontos az ágynyugalom is,amelyet a mai rohanó világban sokszor megspórolnak a betegek,ezáltal kitéve magukat a szövődmények és a krónikus forma kialakulásának.
Tudta-e?
A vizelet ürülésének zavarai vagy a vizelet gyakori visszatartása sokszor veseproblémák kialakulásához vezethet.
A bő folyadékbevitelnek köszönhetően gyorsabban és hatékonyabban ürülnek ki a szervezetből a kórokozók.
Fiatalkorban lezajlott vesemedence-gyulladások sokszor felelősek az időskori hipertóniáért.

Forrás:Pingvin Magazin 2013.november 16.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése