2013. december 17., kedd

Jut is,marad is.



A gyógynövények tárolása.
A gyógynövények számtalan értékes és hasznos tulajdonságot rejtenek magukban,amellyel hozzájárulhatnak testi és lelki panaszok orvoslásához,vagy a gyógykezelések kiegészítő terápiái lehetnek.Bár ezek a sajátosságok az évnek 1-1 adott szakaszában alkalmazhatók-az adott növénytől függően-,a növények helyes tárolásával ez az időszak megnyújtható.Így a gyógynövények jótékony hatásai egész évben élvezhetők.

Begyűjtés:
A növények hatóanyagainak minősége már az első lépésen,vagyis a begyűjtésen is múlik.Az elsődleges szempont,amelyet ajánlott figyelembe venni,a növények állapota.Akkor kell gyűjteni,amikor a szedni kívánt növény rész a legjobb állapotban van.Például virágzás idején,érés idején,vagy éppen a levelek lehullása után.A gyökereket például tavasszal vagy ősszel,a leveleket és a virágokat a virágzás kezdetétől érdemes összeszedni.
Másik fontos szempont a növény egészsége:csak egész,hibátlan növényi részeket ajánlatos begyűjteni.
Itt figyelembe kell venni a gyűjtés helyét is,hiszen országutak vagy szeméttelepek mellett nem érdemes gyógynövények után kutatni.
A leszedett növényeket papír-vagy vászontasakokba ajánlott tenni,mert műanyag vagy nejlonzacskóban hamar elrohadnak.Lehetőleg napsütéses időben,inkább délután kutassuk fel a gyógynövényeket,hogy a reggeli pára és harmat biztosan felszáradjon a növényi részekről.Így megelőzhető a túl hamar bekövetkező rothadás.
Szárítás.
A szárítás tulajdonképpen a gyógynövények konzerválása.Ennek 3 lehetősége van.A vastagabb,nedvesebb növényi részek száríthatók napon,hiszen ezáltal gyorsabban és nagyobb mennyiségű nedvesség távozik a leszedett részekről.Ide sorolható például azok a növények,amelyeknek a gyökere vagy a kérge tartalmazza az értékes hatóanyagokat.Másik lehetséges mód a meleg,de árnyékos környezetben való szárítás.Ez történhet padláson,vagy tető alatt is.Ide tartoznak például a zöld,vagy más színes növényi részek.Harmadik lehetséges variáció pedig a tűzön való konzerválás.Ez lehet szabadban,de elvégezhető otthon,a sütőben is.Fontos,hogy a hőmérséklet sose haladja meg a 35 fokot.Így tartósítható például a kakukkfű.
Raktározás.
A konzerválás után már csak a helyes tárolás van hátra.A szárított növényeket érdemes porrá őrölni vagy darabosra aprítani,hogy később könnyebben felhasználhatók legyenek.Az illóolaj-tartalmú növényeket jobb egészben tárolni,mivel az aprítás felgyorsíthatja a hatóanyagok lebomlását.A gyógynövényeket óvni kell a nedvességtől,illetve ajánlott figyelni arra,hogy minél kevesebb oxigénnel találkozzanak a növényi részek.Ennek érdekében zárható és nem átlátszó edényekben vagy dobozokban őrizzük meg azokat.A fenti trükkök betartásával a gyógynövények értékes tulajdonságai egész évben élvezhetők,amikor csak szükség van rájuk.

Forrás: Pingvin Magazin 2013.november 16.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése