2014. február 22., szombat

Feldobó falatok.

Az öreg esték legjobb ellenszere,ha boldoggá esszük magunkat.
Ez persze nem azt jelenti,hogy tele kell tömni a gyomrunkat! Csak olyan élelmiszereket kell fogyasztanunk,amelyek fokozzák a boldogsághormon,az endorfin termelődését.
Az endorfin az agyban termelődik,fehérje jellegű,hormon-tartalmú vegyület.Fokozza az örömérzést,csökkenti a fájdalmat.




Tej: A benne lévő triptofán nevű aminosav fokozza a boldogító és nyugtató hatású szerotonin termelést.Nemcsak a tej,hanem a magvak és a szárnyasok is gazdagok triptofánban...
Lágy sajtok: Csak néhány falatot ehet belőle büntetlenül-ennyi az egészséges.A soktól viszont stresszelni fog!
Füstöl húskészítmények: Főleg a pasik vigasztalják magukat 1-1 karika füstölt kolbásszal.Magyarázata:a füstöléssel kijövő ízek szintén fokozzák az endorfin termelődését.
Máj: Gazdag B6 - vitaminban,amelynek segítségével a fenil-alaninból dopamin,illetve felpörgető adrenalin lesz.
Pulyka: Rengeteg fenil-alanint tartalmaz.Az agyban ez az aminosav alakul át hangulat javító dopaminná.Orvos-kutatók szerint a fenil-alanin a legjobb természetes antidepresszáns.
Halak:az olajos halakból hozzájuthatunk a létfontosságú és boldogító Omega - 3 zsírsavakhoz.
Kel: Gazdag folsavban.És akinek sikerül magasan tartani a folsavszintjét,azt biztosan elkerüli a depi.Ezt egy,a köztudottan depressziós finneknél végzett követéses vizsgálat is alátámasztotta...
Élőflórás tejtermék:Karbantartja az emésztést,ami szintén szükséges az ellazuláshoz.A joghurt,főleg ha kevés friss gyümölcsöt is tesz bele,kiválóan helyettesítheti az édesség utáni vágyat.
Müzli:Megemeli a szerotonin-szintet,és sokáig laktat.Így nem lesz farkaséhes és persze durcás két étkezés között.Mivel alacsony a glikémiás indexe,így a vércukor szintjét nem emeli meg gyorsan és drasztikusan,megemésztése sem okoz fáradságot.
Dió:Tele van szelénnel,ami szintén nélkülözhetetlen a jókedvhez.Naponta félmaréknyi dió már biztosítja a napi szelénigényt.
Élesztős sütik: Az élesztő is endorfint termel.Gondolta volna?Ez az oka,hogy sokan a friss,finom kenyérrel vigasztalják magukat!
Kávé:Koffeinje felpörgeti az anyagcserét és mérsékli az álmosító adenozin termelődését.Az amfetaminhoz hasonlóan stimulálja az agy örömközpontját.
Csokoládé:szintén serkenti a boldogsághormonok termelődését.
Vörösbor:Az alkohol szintén endorfint termel.Ha vacsora után ( és nem helyette ) iszik 1-1 pohár vörösbort,csak felszabadult lesz,és nem alkoholista!


Forrás:Kiskegyed 2013.november 12. / 46.szám /




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése