2014. április 10., csütörtök

Húsvéti finomságok a világ körül.



                                                          Húsvéti finomságok a világ körül.





Az új élet szimbóluma,a tojás szinte mindenütt főszerepet kap.Mellette ott a zsidó pészahból átvett bárány,az egyszerűsödés jegyében meghonosodott-mára már klasszikusnak számító-sonka,illetve az édeskés péksütemények.
Az édes péksütemények szinte az egész világon jellemzik a húsvétot.
Olaszországban galambformára mintázott kalácsot.
Spanyolországban tipikus húsvétvasárnapi menü a sült bárány és a crema catalana,illetve a húsvétkor szinte minden pékségben kapható,olívaolajjal készült édes péksütemény,a torrija.Nem beszélhetünk egységes spanyol húsvéti menüről.
Katalóniában a la mona de Pascua nevű tojásfehérjében gazdag mandulás süteményt sütik.
Kasztília és Leon környékének a hornazo a jellemző.A tésztát ehhez hússal,kolbásszal és tojással töltik de sok helyen készítik mandulával és ánizzsal.

                                   Édes és sós.
Angliában az anyák napján is gyakorta készített simnel torta,valamint a hot cross buns kerül az asztalra.Utóbbit a régi angolszászoktól ered,akik a tavasz istennője tiszteletére sütötték ezt az édeskés zsömlét,de az édes cukorkereszt a tészta tetején manapság már a keresztény húsvétra emlékeztet.A középkor óta ismert simnel gyümölcsökben és marcipánban gazdag torta.
Amerikában legszívesebben mézes sült sonkát esznek húsvétkor,mellé sok-sok zöldséget,tojást.A hot cross buns zsemle errefelé is kedvelt,hagyományos nagypénteki sütemény.Amerikában és Kanadában kedvelik a peepset,a mályvacukorból formált húsvéti figurákat.
Lengyelországban a sonka,a kalács és a tojás mellett a zurek ( savanyú krumplileves ) is része a húsvéti menünek.
Franciaországban levendulával,mézzel,provence - i fűszerekkel megbolondított báránycomb kerül az asztalra,de kedvelt étel a bárányragu is.
Németországban nagypéntek este halat esznek.Vasárnap bárány kerül az asztalra..

                                      Hot cross buns.

Hozzávalók:45 dkg finomliszt,1,4 dkg száraz élesztő,5 dkg cukor,10 dkg mazsola,1 kávéskanál fahéj,fél-fél kávéskanál őrölt szegfűszeg és őrölt szerecsendió,1 tojás,5 dkg vaj,1,7 deci meleg tej.
Elkészítés:A liszthez adjuk az élesztőt,a cukrot.Jönnek a fűszerek,a tej és a tojás,só és a mazsola.A tésztát kidolgozzuk,pihenni hagyjuk.Egyforma darabokból zsemlét görgetünk.Sütőpapíros tepsibe ültetjük,kelesztés után a sütőbe toljuk.A mázhoz két evőkanál lisztet elkeverünk két evőkanál porcukorral és vízzel.Keresztet teszünk a zsömlékre,a sütőben rászárítjuk.

                                  Sonkaleves

Hozzávalók:40 dkg nyers füstölt sonka,50 dkg leveszöldség,1 vöröshagyma,1 deci száraz vörösbor,1 deci tejföl,1 deci tejszín,1 púpozott teáskanál liszt.
Elkészítés:A füstölt húst egy éjszakára beáztatjuk.Másnap két liter vízben feltesszük főni.Amikor a sonka megfő,hűlni hagyjuk,majd felkockázzuk.A sonkalében föltesszük főni a megtísztított és hasábokra vágott leveszöldséget,a hagymát és a sonkakockákat.Ha a zöldség is megfőtt,akkor a lisztet simára keverjük a borral,a tejföllel és a tejszínnel,és a forrásban lévő levest behabarjuk.

                                   Húsvéti kenyér

Hozzávalók:25 dkg főtt sonka,4 főtt tojás,4 ecetes uborka,1 kisebb piros kaliforniai paprika,3 deci tatármártás,2,5 deci víz,2,5 dkg zselatin,1 leveskocka.
Elkészítés:Lábasba öntünk 1 deci hideg vizet,beletesszük a zselatint.Összekeverjük az apró kockákra vágott sonkát,tojást,uborkát és paprikát a tatármártással.A maradék 1,5 deci vízben felforraljuk a leveskockát,és ráöntjük a zselatinra.Belekeverjük a majonézes masszába.Kibélelünk fóliával 1 őzgerincformát,belesimítjuk a keveréket,és hűtőbe tesszük 5 órára.Végül kiborítjuk,felszeleteljük.

Forrás:TV újság 2014.április 14-20 / 16. hét /




                                  Hogyan termesszünk sáfrányos szeklicét?





Ezt a nálunk pórsáfrány,bogáncssáfrány,parasztsáfrány,magyar pirosító vagy olajözön,illetve szaflór néven is ismert csöves virágot levesek és mártások,borok,sajtok,sütemények színezésére használják.
Narancsszínű bibéi és szirmai adják az enyhe aromájú,kesernyés fűszert,amelyből két színt nyerhetünk.Meleg vízben oldva szaflórsárga,zsírban vagy olajban oldva pedig szaflorvörös ( láng vörös )természetes,élelmiszerek festésére alkalmas színt kapunk.Magvaiból színtelen, íztelen,a napraforgóéhoz hasonló olajat sajtolnak ( hideg sajtolással ),amit salátaolajként,sütésre,majonéz készítésére használhatunk fel.
Egyébként a sáfrányos szeklicének gyógyhatás is van.Virágának főzetét a népi gyógyászatban erős,fulladásos köhögés ellen használják.Olaja egészségjavító telítetlen zsírsavakban gazdag,lassítja az érelmeszesedést.
Hazánkban bárhol termeszthető.Termőtalajban nem válogat,bár a gyenge homokos és a pangó vizet nem kedveli.Szárazságtűrő növényről van szó,terem,jól takar,kitűnően hasznosítja a tápanyagokat.Sok káliumot vesz fel.Hazánkban három szántóföldi,kerti fajtája van termesztésben:a Pannónia ( virágért ) ,a Budakalászi és a Gila pedig olajmagváért.Optimális vetésideje április eleje-dereka.Első virágjait július elején bontja ki,ám a virágzás 35-40 napig is elhúzódik.A kezdetben citromsárga,éretten narancsszínű,majd lángvörös virágát kézzel kell lecsipdesni 3-4 naponként.Szirmait a bibéivel együtt kiterítve szárítsuk,és 10-12 százalékos nedvesség tartalommal tároljuk.

Forrás:TV újság 2014.április 14-20 / 16. hét /




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése