2015. július 16., csütörtök

Mi minden terem a hazai ,bolgár kertben"



                                             Mi minden terem a hazai ,,bolgár kertben"




Lecsó,gyuvecs,ajvár,pindzsur-ezek mind nálunk is kedvelt török vagy inkább balkáni köretek.Alapja mindegyiknek a friss paradicsom,a paprika,a padlizsán,valamint az új vörös és fokhagyma.Egykor ezeket a bolgárkertészek tették az asztalunkra.
Valamennyien hallhattunk már a bolgárkertészetről.
Kevesen tudják,hogy hozzánk a 18.-19.században érkeztek tömegesen.Öntözéses kertgazdálkodásukról voltak híresek.Veteményesüket folyók,patakok közelében,az ártéren alakították ki úgy,hogy az ágyások közé akkor és annyi vizet engedtek,amennyire szükségük volt.
Valójában az 5-6 ezer éves mezopotámiai és későbbi római kori,majd török kert művelés hagyományait ápolták.
Ezt hagyományozták át ránk.Valódi tündérkertjeik voltak.Titkuk abban rejlik,hogy a havat és a tavaszi esővizet magasabban fekvő tározókban gyűjtötték össze.Perzselhetett a nap hét ágra,náluk mindig volt hajtatott,friss,egészséges,hatalmas méretű zöldség.Maguk szelektálták a növényeket,és állították elő a szaporítóanyagot.Okunk van feltételezni,hogy fehér és a zöld húsú étkezési paprikát,a törökparadicsomot,a lugasparadicsomot,egyes uborkafajtákat,tököket,dinnyéket,számos ma is ismert fejes-és kelkáposztát,a mángoldot,a karalábét is ők nemesítették.Soha,nem öntözték a lombot,hanem a gyökérhez engedték a vizet.Cseles módszerekkel tartották távol a kártevőket,gyógynövény kivonatokkal védekeztek a gombabetegségek ellen.Folyamatosan palántáztak,hordták a szerves trágyát,és szorgalmasan árkoltak.Mesterei voltak a talajtakarásnak és a fagyok elleni sikeres védekezésnek.Ma ez közismert,mégsem alkalmazzuk tömegesen.Átalakult ez a gazdálkodási forma is.Kiszorította a jóval költségesebb fóliás termesztési mód. Nagy kár.

Forrás: TVR Újság 2015.július 20-26.   30. Hét.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése