2016. október 19., szerda

Csemegekukoricát minden fogásban.


                                       Csemegekukoricát minden fogásban.Az inkák termesztették először,Észak-Amerikába is rajtuk keresztül jutott el a kukorica.Három fajtáját fogyasztjuk:a pattogatni való kukoricát,a csemegekukoricát,és a bébikukoricát.A kukoricaszemek keményítőt tartalmaznak,amelyet nemcsak a gasztronómiában,de a gyógyszeriparban is felhasználnak.
A zöldborsóhoz hasonlóan a kukoricából is gyorsan elillan a cukor,de ha még frissen lefagyasztják,hónapok múlva is élvezhető a nyárutót idéző édes íze.Készülhet belőle leves vagy krémleves.Kitűnő vendégváró fogás a kukoricasaláta,amelyet más finomságokkal is kombinálhatunk:almával és sajttal.A friss vagy egy kicsit előfőzött kukorica ízletes grillen megsütve,akár fűszerekkel megbolondítva,sőt baconbe is tekerhető sütés előtt.A csöves kukoricáról télen sem kell lemondani,a nagy áruházak mélyhűtő-pultjaiban megtalálható februárban is.A bébikukorica igazi ínyencség.Sós lében eltéve konzervként vagy fagyasztott zöldségkeverékekben találkozhatunk vele.

                               Csupa haszon.
A szaráraz kukorica őrleményéből készült dara és liszt sok ételünk alapja.Régebben a szegények fő tápláléka volt a puliszka vagy a kukoricamálé,ma már az egészségtudatos és lisztérzékeny táplálkozásban is fontos szerepet játszik,sőt olaszos változata,a polenta sok divatos vendéglő étlapján megtalálható.A kukorica jól érvényesül desszertekben,amelyek elsősorban kukoricadarából készülnek.A kukorica csírájából olajat sajtolnak,amelyek nemcsak nagyon finom,de egészséges is.
A kukorica kalória tartalma meglehetősen magas,350 kcal/100 gramm.Zsírban,szénhidrátban és fehérjékben is gazdag.Vitaminokat és ásványi sókat is nagy mennyiségben tartalmaz.A kukoricát a vese gyógynövényének is tartják.Nagyon sok gyógyító tulajdonsággal bír a kukoricabajusz,amely nem más mint a növény bibeszára.A kukoricabajuszt szárítják és gyógyteákban használják fel.A kukorica fogyasztása jó hatással van a szív-és érrendszeri megbetegedésekre,és még az emlékezőtehetséget is serkenti.

http://www.nosalty.hu/alapanyag/csemegekukorica

Forrás: TVR Újság:2016.október 10-16.     41.Hét.
Vessek csemegekukoricát?Nagy előnye, hogy folyamatosan vethető április közepétől július végéig.
Sortávolsága 70 cm, tőtávolsága 40 cm legyen és a magok legalább 4 cm mélyen kerüljenek a talajba. Fészekbe vessük és egy fészekbe 3-4 szem mag kerüljön; ha valamennyi kicsírázik, akkor két tő maradjon meg.
Csemegekukorica
Egy-egy tőről két, legfeljebb három csőtermésre számíthatunk. Ezeket akkor kell betakarítani, amikor a cső végén levő bajusz elhervad és a szemek – körömmel behasítva – tejes nedvet engednek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése