2018. július 10., kedd

Facebook-Fiókot is örökölhetünk?


              Facebook-Fiókot is örökölhetünk?Lakást,antik bútort,ékszert és egyéb relikviákat az emberek zöme már örökölt.No de Facebook-fiókot?.Nyilván lényegesen kevesebben.Pedig ezt is lehet!
A legnagyobb közösségi szolgáltató több opciót is kínál a legrosszabb esetre a virtuális személyiségünket illetően.
Fiók törlése:Persze mindenki dönthet úgyis:nem engedi,hogy halála után bárki is emlékoldalt hozzon létre a számára,inkább végleg törlődjön a fiókja.
Ehhez a következő lépéseket kell tenni:
1.Kattintani a Facebook bármelyik lapján jobb oldalt,felül található ikonra,és kiválasztani a beállítások menüpontot.
2.A bal oldali menüben kattintani a biztonságpontra.
3.Kiválasztani a hagyatéki kapcsolattartó pontot;itt a ,,fiók törlése" alatt található négyzetet kell bejelölni.
Miért fontos mindez?
Ha a fiók tulajdonosa nem választott ki hagyatéki kapcsolattartót,az emlékoldallá nyilvánítás kérését követően a fiókot nem fogja aktív módon gondozni senki sem.
Mire nem jogosult a kapcsolattartó?
-Nem léphet a fiókba.
-Nem tud korábbi bejegyzéseket,fényképeket vagy más,az idővonalon megosztott dolgokat eltávolítani vagy megváltoztatni.
-Nem olvashatja el az üzeneteket.
-Nem tud eltávolítani egyetlen ismerőst sem.

Csak 18.éven felüliek jelölhetnek ki hagyatéki kapcsolattartót!

A leggyakrabban használt funkció az ,,Emlékoldallá"alakítás.
Főbb jellemzői:
-Az adatlapon a személy neve mellett megjelenik az emlékére szó.
-A fiók adatvédelmi beállításaitól függően van lehetőség az ismerőseinek,hogy az emlékoldallá alakított idővonalon megosszák az emlékeiket.
-Az elhunyt által megosztott tartalmak (fényképek,bejegyzések)megmaradnak a Facebookon,és láthatóak azok számára,akikkel eredetileg meg volt osztva.
-Az emlékoldallá alakított adatlapok nem jelennek meg olyan nyilvános helyeken,mint a ,,Kit ismerhetek?"funkció,a hirdetésekben és a születésnapi emlékeztetőkben.
-Az emlékoldallá alakítás megakadályozza,hogy bárki bejelentkezzen a fiókba.
Az emlék őre-a hagyatéki kapcsolattartó.
Az emlékoldallá alakított Facebook-fiókba meglehet adni egy úgynevezett ,,hagyatéki kapcsolattartót",aki az emlékek őreként funkcionál a továbbiakban.Rá hagyjuk a bejegyzéseinket,és ő dönthet az életünk során megosztott tartalmak jövőbeli sorsáról is.Ezt a személyt saját magunk is kijelölhetjük előre,de egy hirtelen bekövetkezett tragédia esetén bármely családtagunk kérvényezheti ezt a jogosultságot.
Milyen infót kérnek?
1.Először is a ,,Kihunyt el?"menüpont alatt fel lehet tüntetni annak a családtagnak a nevét,akinek profilját emlékoldallá szeretnénk alakítani.
2.Meg kell adni azt is,mikor vesztették el a hozzátartozót.
3.A visszaélések elkerülése végett a Facebook lehetőséget ad arra,hogy feltöltsék a halálesetet igazoló dokumentumot is.Ez nem kötelező;csak segít az oldal munkatársainak a kérés elbírálásában.

                                  Fontos!

Az emlékoldallá alakított fiók kezelését kizárólag a fiók tulajdonosa által kiválasztott hagyatéki kapcsolattartó végezheti.A hagyatéki kapcsolattartónak a következő műveletekre van lehetősége.
-Rögzített bejegyzést írhat az adatlapra (például utolsó üzenetet oszthat meg,vagy tájékoztatást adhat a gyászszertartásról).
-Válaszolhat az új ismerősnek jelölésekre (régi ismerősökére vagy olyan családtagokéra,akik még nem voltak A Facebookon).
-Frissítheti a profilképet és a borítóképet.
Arra is lehetőséget kap,hogy egy másolatot letöltsön mindazokról a tartalmakról,amelyeket a Facebookon megosztozott az elhunyt.

Forrás:Meglepetés 2017.Március 2.   XXII. évfolyam 9.szám
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése