2019. szeptember 14., szombat

A béka és a holló.-,Magyar népmese.


                                 A béka és a holló: magyar népmese.


Békát fogott a holló,csőrébe kapta,s felrepült vele egy háztetőre.Amint a zsákmányával letelepedett a tető szélén,a béka hangosan kuncogni kezdett.
-Mit nevetsz,Béka öcsém?-kérdezte a holló
-Semmi,semmi,kedves Holló nővér
-válaszolta a béka-,szóra sem érdemes,csak azon nevettem,hogy milyen szerencsém van.Az apám ugyan is itt lakik,éppen ezen a tetőn.Rendkívül erős,roppant haragos természetű ember.Bizonyosan bosszút állna azon aki bántani merészelne engem.
A holló bizony nem nagyon örült e szavaknak,s jobbnak látta,ha biztonságosabb helyen  fogyasztja el zsákmányát.Átröppent hát a tető másik oldalára,az esőcsatorna mellé.Itt pihent pár pillanatig,s már éppen neki akart kezdeni a lakomának,amikor észrevette,hogy a béka megint jóízűen kuncog.
-Hát most mit nevetsz,Béka öcsém?-kérdezte.
-Semmi,semmi,kedves Holló nővér,szóra sem érdemes-válaszolt a béka-,csak eszembe jutott,hogy a nagybácsim,aki az apámnál is erősebb,éppen ezen a helyen éldegél.Aligha vinné el szárazon,aki engem bántani merne.
A holló most már nagyon megijedt,s elhatározta,hogy elrepül a tetőről.Így is tett.Csőrébe kapta zsákmányát,s a közeli kút kávájára szállt,s ott letette.Már éppen neki akart kezdeni az evésnek,amikor a béka megszólalt:-Amint látom,kedves Holló nővér,nagyon tompa a csőröd.Nem kellene megélesítened,mielőtt enni kezdesz?Nézd csak ott azt a követ!Pompásan megfenhetnéd rajta!
A holló megfogadta a tanácsot,a kőhöz reppent,fenni kezdte a csőrét.Amint egy pillanatra hátat fordított a kútnak,a béka nagyot ugrott,s eltűnt a mély vízben.A holló csak akkor vette észre,hogy a béka eltűnt,amikor már jól megfente a csőrét.Visszareppent a kútkávára,ide nézett,oda nézett,jobbra-balra forgatta a fejét,de a békát csak nem látta sehol.Végül megsejtette,hogy alighanem a kútban van,s kiáltozni kezdett:-Béka öcsém,kedves Béka öcsém,már megijedtem,hogy elvesztél!Jó éles a csőröm,gyere ki,hadd egyelek meg!
-Ó,de sajnálom,kedves Holló nővér-válaszolta a béka-,képzeld csak,nem tudok felmászni a kút oldalára.Gyere le értem,ha meg akarsz enni!-szólt,majd lemerült a mély víz fenekére.

Forrás: Pingvin magazin:2019.Augusztus 24.  X I.évfolyam 12.szám.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése