2020. május 7., csütörtök

HOKKAIDO KENYÉR TANGZHONG - EGY ALTERNATÍV KENYÉRSÜTÉSI MÓDSZER

HOKKAIDO KENYÉR TANGZHONG - EGY ALTERNATÍV KENYÉRSÜTÉSI MÓDSZER

Hogy micsoda mivel? :) Jogos a kérdés, és hidd el érdemes megismerned a választ is, majd pedig lelkesen kipróbálni! Hidd el, nem fogod megbánni, sőt, ezentúl csak ilyen kenyeret akarsz majd enni. Ilyen vajpuha kenyeret még biztosan nem ettél!

Hokkaido kenyér | gizi-receptjei.blogspot.com

Tangzhong hozzávalói:

2 dkg liszt 1 dl tej
A hideg tejjel keverjük simára a lisztet, majd állandó keverés mellett, főzzük olyan sűrűre mintha puding lenne.
Ezután hűtsük ki teljesen, mielőtt felhasználnánk.
Tipp:
Az elkészült Tangzhong-ot pl. jól zárható dobozba 2-3 napig a hűtőben tárolhatjuk mielőtt felhasználnánk kenyér, vagy kalács sütésnél. Felhasználás előtt, szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni.
A Tangzhong egy régi ázsiai módszer "tésztadoktornak" is nevezik, de akár vizes rántásnak is hívják. Nagyon puha állaga lesz tőle a kenyérnek, és a kalácsnak. A kalács sokkal foszlósabb lesz. Eredetileg liszt és víz keveréke, de a víz helyett tejjel is készülhet.

Hozzávalók a Hokkaido kenyérhez:

(Én 25x10x7 cm-es teflonos sütőformában sütöttem.)
  • 30 dkg liszt (Nagyi titka búzaliszt)
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztő (v. 7 gramm szárított)
  • 1 tk só
  • 1 db tojás (nagy)
  • 2,5 dkg puha vaj
  • Tangzhong kihűtve
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A keverőtálba tegyük bele a felfuttatott élesztőt, a kissé felvert tojás, szitáljuk rá a sóval összekevert lisztet, majd adjuk hozzá a teljesen kihűlt Tangzhongot is.
Ezután a robotgép dagasztó karjával, közepes fordulaton kb. 5 percig dagasszuk a tésztát.

Ezután csipkedjük hozzá a puha vajat, és dagasszuk tovább pár percig, hogy szép sima állagú tésztát kapjunk. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát. 
A kelesztőtálat vékonyan kenjük ki olajjal, helyezzük bele a megdagasztott tésztát, majd meleg helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd osszuk el 4 részre.
Ezután egyesével nyújtsuk ki a tésztát olyan szélesre mint amekkora a forma amiben majd sütjük, és kb. 20 cm hosszúra.
Ezután tekerjük fel, majd helyezzük bele az előzőleg kivajazott, és lisztezett sütőformába. (a formát pl. sütőpapírral is kibélelhetjük, majd a papírt kenjük meg vékonyan puha vajjal)
Amikor mind a négy tésztát a formába helyeztük, takarjuk le konyharuhával, és 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le felvert egész tojással.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára. 
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A tésztája a Tangzhong-nak köszönhetően légiesen könnyű, és nagyon finom. Több napig friss és olyan puha marad, mintha akkor sütöttük volna. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése