2020. szeptember 3., csütörtök

Mit kell tudni a pajzsmirigyről?


                    Mit kell tudni a pajzsmirigyről?


A pajzsmirigy az anyagcserénk szempontjából létfontosságú hormonokat termel,nem meglepő tehát,hogy problémái elterjedtnek számítanak:átlagosan húszból egy embert érinthet.A legfontosabb tudnivalók erről a szervünkről-dióhéjban.
Ez a pici szervünk-tömege mindössze 20-40 gramm között mozog-a legfontosabb hormontermelő mirigyeink egyike.A két lebenyből álló pillangó szerv a nyakunk területén,a torok alatt,a gége és a légcső előtt található,a lebenyei oldalra és felfelé nyúlnak.
Úgynevezett belső elválasztású mirigy,tehát az itt termelődő hormonok közvetlenül a véráramba kerülnek.Három hormont termel:a tiroxin(tetrajód-tironin,T4) és a trijód-trionin(T3) mellett kalcitonint.Míg az előző kettő általános hatású hormon,a szervezet számos folyamatában szerepet játszik(például növelik a sejtek oxigénfelhasználását és a fehérjék képződését),az utóbbi a kalcium beépülését segíti a csontokba.
A pajzsmirigy normál esetben szinte észrevehetetlen,nem látható és csak gyakorlott kéz tudja kitapintani.Problémás esetben azonban megnagyobbodhat,ezt az orvosok már korai stádiumban könnyen észreveszik,később viszont akár avatatlan szemnek is feltűnő lehet a méret változás.A pajzsmirigy alul-vagy túlműködése esetén testsúlyváltozást,hajhullást,magas vérnyomást,pulzus problémákat,vagy akár depressziót is tapasztalhatunk magunkon.
Magyarország teljes területe jódhiányosnak számít,és mivel ez az ásványi anyag elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez,hazánkban sokan küzdenek a pajzsmirigy nem megfelelő működésével.

Tudta-e?
-A pajzsmirigy mérete és súlya egészséges esetekben nem változik az életkorral.
-A nők pajzsmirigye általában nagyobbak,mint a férfiaké.
-Az egyik legjobb vérellátású szervünk,a vért két artériából kapja.
-A pajzsmirigy által termelt hormonok az idegrendszer működésétől kezdve a haj vagy a bőr állapotáig nagyon sok mindenben szerepet játszanak.
-Betegségek esetén megváltozhat a pajzsmirigy mérete, általában nagyobb lesz.Ez azonban nem feltétlenül jelenti,hogy több hormont is termel,sőt akár ennek az ellenkezője is igaz lehet.

https://elektivmedical.hu/tudastar/pajzsmirigy-vizsgalat

Forrás: Gyöngy patika 2020.szeptember.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése