2013. október 30., szerda

Közeleg a hideg idő.

A téli időszakra mind lelkileg,mind fizikailag fel kell készülni.
Érezhetően rövidülnek a nappalok,amely rányomja bélyegét az ember hangulatára.Bár az óraállítással reggel nyerünk egy órát,cserébe sokan már sötétben indulnak haza a munkahelyről.A tél végére a magyarok nagy többsége például D-vitamin-hiánnyal küzd,ezért érdemes odafigyelni,mit és mennyit eszünk.
Bár nyáron az emberek nagy része változatosan étkezik,ahogy közeleg a rossz idő,úgy fogynak el,vagy éppen olyan mértékben drágulnak a friss zöldségek,gyümölcsök,hogy egyre kevesebb magyar családnak jut belőlük az asztalra.Ennek következménye,hogy több,a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamin kiürül a szervezetből,s ez megbetegedésekhez vezetnek.Érdekes,hogy sokan még mindig ragaszkodnak ahhoz a szemlélethez,hogy télen zsíros ételeket kell fogyasztani.Ennek a helytelen elképzelésnek az oka a régi időkre nyúlik vissza,amikor egy-két pluszkiló a nagy hidegben tényleg segíthetett elkerülni például a megfázás.De napjainkban az emberek többsége meleg lakásban él,és jól fűtött munkahelyen dolgozik,ezért nem indokolt télre zsírt raktározni.
A vitaminhiányos állapot kialakulásáért felelős lehet a helytelenül kialakított diéta is,sok ember télen,tavasz kezdetén kezd fogyókúrába,hogy megszabaduljon a felesleges kilóktól.Természetesen ez a nézet is érthető,hiszen mindenki szeretne fess lenni,amikor újból beköszönt a jó idő,de nem szabad az egészség rovására drasztikus fogyókúrába kezdeni.A szénhidrátok és zsírok fogyasztásának csökkentésén alapuló,gondosan összeválogatott étrenddel,és rendszeres testmozgással ajánlott a testsúlyt fokozatos csökkentése.
Komoly problémákat okozhat a D- vitamin hiánya,ennek a vitaminnak az elsődleges szerepe a kalcium-és a foszforanyagcserében van,de a bőr az izmok,az immunrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen.Az aktív D-vitamint a szervezetünk állítja elő több lépésben,amelyből az első a bőrben napfény hatására történik meg.A rossz időben egyre kevesebb napsütés éri bőrünket,amely viszonylag gyorsan vitaminhiányos állapot kialakulásához vezethet.Ma Magyarországon az orvosi ajánlás téli időszakban napi 2000 egység D-vitamin bevitele,amely elsősorban a csontritkulást hivatott megelőzni,de egyben a megfázás elkerülésében is segít,mivel erősíti az immunrendszert.
Sok D-vitamint tartalmaz a tej,tejtermékek,máj,tojás,valamint vény nélkül is lehet kapni kalcium-és D-vitamin-tartalmú készítményeket,ezek alkalmazása előtt kérjük ki háziorvosunk tanácsát.
A természetes fény hiánya,a rövid nappalok akár időszakos levertség,rosszabb esetben depresszió kialakulásához is vezethet.Ennek megelőzésére ajánlott a mindennapi-lehetőleg szabadban végzett-testmozgás,például egy jó félórás séta,valamint megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

Jó tudni,hogy nemcsak nyáron,télen is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása.Például a bőr hidratáltságának,ebből eredően szépségének megőrzéséhez is szükség van átlagosan napi 2 liter folyadék bevitelére.A téli időszakban kevésbé jellemző,hogy az ember megszomjazik,ezért tudatosan oda kell figyelni,hogy eleget igyunk,leginkább vizet,vagy nem túl cukros teát,gyógyteát.
A nyers zöldségek és gyümölcsök rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak,amelyek nagy része hőkezelés során károsodhat,elveszhet az ételekből.
Ezért javasolt nyers formában való fogyasztásuk,de előtte ügyeljünk a gondos tisztításra,folyóvíz alatt alaposan mossuk meg a zöldséget,gyümölcsöt,hiszen számtalan kórokozók,vegyi anyag kerülhet azok felszínére a termelés és a szállítás során.Immunrendszerünk erősítése szempontjából legfontosabb a megfelelő C-vitamin-bevitel,ehhez csipkebogyó,citrusfélék,paprika,saláta-és káposztafélék rendszeres fogyasztása szükséges.Mivel ez vízben oldódó vitamin,nem raktározódik a szervezetbe,a felesleg kiürül a vizelettel,így nem lehet túladagolni,bátran fogyaszthatjuk a felsorolt ételeket.
Ismert a mondás,hogy naponta egy alma az orvost távol tartja.
Persze a helyzet nem ilyen egyszerű,de a lényeg,hogy mindennap együnk gyümölcsöt,ez sok megbetegedés kockázatát csökkentheti.
Természetesen az állati eredetű ételeket sem szabad nélkülözni.A húsok,amellett,hogy jó fehérjeforrások,nagy mennyiségben tartalmaznak B-vitamint,ásványi anyagokat ( nátrium,kálium ),vasat,cinket.Halak,belsőségek fogyasztását-mint például a máj-is érdemes előnyben részesíteni,amelyekben a fentiek mellett bőséges mennyiségű D-és A-vitamin található.
És nem maradhatnak el az olajos magvak,a teljes kiőrlésű gabonafélék sem,amelyek bőséges növényi fehérje-,zsír-,ásványi anyag-és vitaminforrások,az utóbbi két összetevők révén immunrendszerünket támogatják,és csökkenthetik a szervezetünkben dúló gyulladásos folyamatokat.
Ma már sok helyen találkozhatunk jobbnál jobb,orvosok és dietetikusok által összeállított étrendekkel,amelyeket a saját ízlésünkre formálva hozzájuthatunk az összes szükséges tápanyaghoz.Ha a sablonok nem tetszenek,vagy szükségünk van segítségre,bátran keressünk fel egy szakembert!

                             Pingvin Tipp
- A gyógynövények egyes összetevői megváltozhatnak,jótékony hatásuk semlegesítődhet,ha fémmel érintkeznek,ezért a gyógyteák készítésekor ne használjunk fémszűrőt,-edényt,-kanalat.

Forrás:Pingvin Magazin 2013.október 26.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése