2013. október 26., szombat

Sütőtök:ételnek és dísznek.

Messziről virítanak a narancssárga színben pompázó,különféle formájú és nagyságú sütőtökök a zöldséges standokon.Kisebb rokonai dekorációs kellékként a nagyobb példányok azonban kiváló konyhai alapanyagként szolgálhatnak.
A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart.Ebből a vitaminokban gazdag zöldségből nemcsak desszerteket,de leveseket,köreteket is készíthetünk.A sütőtök vásárlásánál vigyázzunk arra,hogy a felülete hibátlan legyen,a héja ép.
Akárcsak a paprika és a paradicsom,a sütőtök is az Újvilágból indult hódító útjára,pontosabban Közép-és Dél-Amerikából:az indiánok kedvelt eledele volt.Sok száz éve Európa szerte ismert és kedvelt zöldség.Hazánkban is régóta termelik,általában a kukoricásban volt a helye.A második világháború után néptápláléknak számított.A legjobb ízű sütőtök Nagydobos és környékén terem,ahol minden évben dínomdánommal egybekötött sütőtökünnepet is tartanak.
                                        Élettani előnyei.
A sütőtök régen a nép gyógyászatban máj-és vesebetegségek esetén alkalmazták,kiváló hashajtó és béltisztító,égési sérülések gyógyítására borogatásként használták,de a magja állítólag még a köszvényt is csökkenti.A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere:tüdőgyulladás,felfázás,légúti megbetegedések,köhögés esetén hasznos.Erősíti az immunrendszert,és rákmegelőző hatású.Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.
A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban;sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról,ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul.C-és E-vitamin-forrás,a magja magnéziumot,káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetnek.Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék.Szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló.Száz gramm sütőtök energiatartalma csupán 336 kJ ( 80 kcal ),ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában.Előnye,hogy jó eltartható ( de csak nyersen! ),és az sem árt neki,ha megcsípi a dér,sőt! Ekkor lesz igazán finom és édes.
Forrás:TV újság 2013.október 28-november 3.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése