2013. november 1., péntek

Kollagén varázsa.

A természetes fehérje.
Mindenki szeretne szép,egészséges és fiatal maradni,amíg csak lehet.Nem is gondolnánk,hogy mindezért egy aprócska fehérje felelős,amelynek szinten tartásával a szervezetünk sok probléma és megbetegedés elkerülhető.A kollagén a test és a lélek fiatalságának őre.Egy olyan természetes fehérje,amely a test kötőszöveteinek legfontosabb alkotóeleme.Biztosítja a szövetek és a szervek rugalmasságát,hajlékonyságát és ellenálló képességét.Nagy része a bőr irharétegében termelődik.
Ez a fehérje létfontosságú alkotóeleme a belső szerveknek,a csontoknak és az izmoknak,az ízületeknek és a porcoknak,illetve a bőrnek,a hajnak és a körmöknek is.Tulajdonképpen egy rostos hálót alkot az egész testben-zselatinszerű kötőanyag-,és a sejtek megújulását és egészségét biztosítja.
Alapvetően 5 csoportja különböztethető meg a kollagénmolekuláknak,amelyek más és más feladatokat látnak el a test különböző területein.Az egyes típus kollagén a csontok fő alkotóeleme,de felelős a bőr,az érrendszer,az inak és a szalagok megfelelő állapotáért is.
A kettes típusú fehérjék a porcok nélkülözhetetlen összetevői,emellett a szem szerkezeti felépítése is sokban múlik jelenlétükön.
A hármas típusú általában az egyessel karöltve van jelen.Apró rostok alkotják,amelyek elsősorban a sejtek hajlékonyságáért felelősek.
A négyes típusú kollagén a belső szervekben van jelen.
Az ötös típusú pedig a haj és a placenta ( méhlepény ) megfelelő állapotát biztosítja.
A kollagén hiánya a szervezetben az öregedés első jeleit,illetve bizonyos betegségek kialakulását eredményezheti.Ezeknek a fehérjéknek a termelődése az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken.Ez általában 20 és 25 éves kor között tapasztalható,onnantól kezdve pedig folyamatosan lassul.
Ez tetten érhető a test számos területén.Hiányának következtében például a bőr kevesebb vizet képes raktározni,emiatt rugalmatlanná és szárazzá válik,megjelennek az első ráncok és egyéb bőrhibák is.Az izmok és az inak veszítenek hajlékonyságukból ez pedig ízületi problémákhoz és a mozgásban való korlátozottsághoz vezethet,ráadásul az esetek nagy többségében intenzív fájdalom is jelentkezik.A haj és a körmök töredezetté és sérülékennyé válnak.Termelődését a szervezetben tovább lassítják bizonyos külső tényezők is,például a dohányzás,a fokozott koffein-és alkoholfogyasztás,illetve a vitaminokban és ásványi anyagokban szegény táplálkozás is.Ráadásul a túl sok stressz és a fizikai megerőltetések is csökkenthetik a mennyiséget.

Napjainkban számos módszer áll a páciensek rendelkezésére a kollagén termelődésének fokozására.
Az egyénenként megfelelő módszerről mindenképpen konzultáljon szakemberrel,akit a kollagénhiány által érintett terület alapján választhat ki - bőrgyógyász,reumatológus vagy éppen ortopédszakorvos.

                             Pingvin Tipp
-A ránctalanító krémek alkalmazását már a 20 - as években ajánlott elkezdeni,hogy lelassuljanak a kollagénmolekulák termelődésének mérséklődése. 
- A kollagén mennyisége a szervezetben étrend   kiegészítő tablettákkal is növelhető.

     Forrás: Pingvin Magazin 2013.október 26.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése