2015. november 9., hétfő

A belsőséget nem mindenki szereti.



                                                   A belsőséget nem mindenki szereti.





A leggyakrabban felhasznált belsőség a máj.Gyorsan elkészíthető,a magyar konyha igen sokféle fogást ismer belőle.Előételnek,főételnek egyaránt kitűnő,sütve,rántva vagy raguban tálalva.Népszerű a zúza,általában levesbe,pörköltbe kerül.A főtt csontvelőt általában fűszerezett formában,pirítóson fogyasztjuk.A velős ételekhez az állatok agyvelejét használják-rántva vagy vesével keverve,pacallal elkészítve.
Magyarországon a pacalból szinte biztosan pacalpörköltet főznek.
A szárnyasok szívéből leggyakrabban pörkölt készül,vagy a többi aprólékkal levest főznek belőle.A nagyobb állatok ( bárány,borjú,vadak ) szívéből főzhetünk pörköltet,de vadas alapanyaga is lehet.A belsőséget közül közkedvelt a borjú-vagy marhanyelv,amelyet hidegkonyhai készítményekhez szokás felhasználni.Remek előétel készíthető belőle,de rántva,párizsiasan kisütve,főzve,mártással is kínálható.Az állati vér hurkába kerül illetve a disznóvágás reggelén hagymás sült vérként kínálják.

                                      Csupa érték.
A belsőség az egyik legmegosztóbb alapanyag.A gyűjtőfogalom alá tartozó,nem színhús ételek köre sokakban ellenérzéseket vált ki,míg vannak,akik kifejezetten kedvelik ezeket.Pedig a belsőségek igen régóta az emberiség javát szolgálják.
Már az ókorban is fogyasztottak vért,nemcsak a kolbászokban és hurkákban,hanem levesekben,ragukban is megtalálható volt a vér.A nomád törzsek számára tökéletes energiaforrás.
Jó tudni,melyik belsőségből,hogyan profitál az elfogyasztója.Az agyvelő kitűnő forrása a B12-vitaminnak és a niacinnak.A májban található A-vitamin,riboflavin és B12-vitamin,valamint vas és niacin,folsav,B6-vitamin és cink.A nyelv nagy mennyiségű nátriumot tartalmazhat,a birkanyelv kitűnő B12-vitamin-forrás.A szív kitűnő fehérje-,riboflavin-,niacin és B12-vitamin-forrás,továbbá tartalmaz vasat és cinket.A vese értékes riboflavint és B12-vitamint tartalmaz,fajtától függően kitűnő vagy értékes vas-és niacin forrás,és megfelelő tiamin,-cink,-valamint folsav forrás.

                                         Zsemle rántva.
Hozzávalók:50 dkg sertésvelő,2 fej vörös hagyma,2 gerezd fokhagyma,2 evőkanál libazsír,1 dl száraz fehérbor,4 db szikkadt zsemle szeletelve,petrezselyem,só,bors,babérlevél,tej,liszt,tojás,zsemlemorzsa.
A velőt sós,babérlevéllel ízesített vízben megfőzzük,lehártyázzuk,feldaraboljuk.A zsíron üvegesre pirítjuk a hagymát és a fokhagymát,beleadjuk a velőt,meghintjük petrezselyemmel,összesütjük.A zsemleszeletek egyik felét tejbe mártjuk,megkenjük a velővel,ráborítunk egy másik zsemleszeletet a tejbe mártott oldalával,bepanírozzuk,és olajban kisütjük.

                           Májas  tekercs.
Hozzávalók:1 csomag leveles tészta,30 dkg csirkemáj,2 fej vöröshagyma,1 evőkanál olaj,majoránna,bors,tojás.
A májat megtisztítjuk,apróra daraboljuk.A hagymát szintén felaprítjuk,majd olajon megdinszteljük,rádobjuk a májat,a fűszereket,és nyolc percig sütjük.A leveles tésztát kinyújtjuk,és ráhalmozzuk a májat.Feltekerjük majd tojással megkenjük.180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt pirosra sütjük.Szeletelve tálaljuk.Váratlan vendég,ha betoppan,ez hamar elkészül,salátával akár vacsorára is kitűnő.

                            Pacalpörkölt.
Hozzávalók:1 kg előfőzött pacal,3 gerezd fokhagyma,5 dkg zsír,1 fej vöröshagyma,pirospaprika,1 friss zöldpaprika,frissen őrölt fekete bors,só.
A zsíron a finomra vágott hagymát megpirítjuk.Hozzáadjuk a fokhagymát is.Majd az edényt lehúzzuk a tűzről,a hagymára hintjük a pirospaprikát.Hozzáadjuk a csíkokra vágott pacalt,kis vizet öntünk rá,megsózzuk.Amikor már majdnem kész,borssal fűszerezzük,és hozzáadjuk a karikákra szelt zöldpaprikát.Kis lángon főzzük,amíg teljesen meg nem puhul.Főtt krumplival kínáljuk..

Forrás: TVR Újság 2015.november 2-8.       45.Hét.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése