2015. november 10., kedd

Márton-napra meghízik a liba.



                                    Márton-napra meghízik a liba.



A libahús fogyasztása egész Európában elterjedt.Márton-nap környékén sok helyütt és sokféleképpen készítenek libaételeket.A régi,karácsonyt megelőző böjt előtti utolsó nagy lakoma ideje is pont Márton-nap környékére esett.A böjtre készülők ilyenkor még egyszer belaktak,hogy jobban bírják a karácsonyig tartó időszak megpróbáltatásait.
A liba már az ókori Rómában,Apicius idején is kedvelt hús volt,s a zsidó konyha is kifejezetten kedveli.A rómaiak annak idején rájöttek,hogy a liba etetésével befolyásolhatják a húsának ízét,így gyakorta adtak az állatoknak bort,illetve szárított fügét,ezzel készítve elő a minél zamatosabb húsokat.Bárhogyan is,Márton-nap közeledtével a jó húsbab lévő libák asztalra kerülhetnek.Manapság sincs másképp,az újborért és a libáért felelős szent neve napján közeledtével füstölődnek a combok,készül a sólé,és ez a libaevészet ki is tart karácsonyig.
A liba húsa ízletes,jól illenek hozzá a karakteres fűszerek ( kakukkfű,zsálya ),a fokhagyma,a hagyma.

                                    Combját,mellét.
A liba igen jól hasznosítható jószág.Bár leggyakrabban a mellehúsát és a combját fogyasztják,de aprólékból,sőt még a nyakbőréből is készíthetünk különféle ételeket.Nálunk a libát leggyakrabban egyben sütik,illetve sült libacombot készítenek.Nagyon kedvelt a liba hájából készített tepertő és zsír.
A libából sokszor készül leves.Általában a csontos részeket főzik meg levesalapnak,de nagyon jó a levesbe a belsőség és a nyak is.A liba mája külön ínyencségnek számít.A magyar konyhában hagyományos étel a párolt káposztával kínált sült libacomb.
Régebben füstöléssel tartósították a levágott állat húsát.Ezek a húsok kerültek a sólébe,a ludaskásába,a ricsetbe. A liba vásárlásnál figyeljünk rá,hogy hibátlan bőrű,zsíros példányt vegyünk.A Márton-napi liba az időjárást is megjósolja.Ha a mellcsontja fehér,akkor havas télre lehet számítani,ha barna,akkor enyhe,saras tél következik.Ha Márton-napon havazik,akkor sok hó hullik a télen,ám ha ezen a napon fagy,akkor enyhe lesz az idő.

                                   Töltött libamell.
Hozzávalók:1 libamell,1 zsemle,1 vöröshagyma,1 csokor petrezselyem,1 db tojás,1 evőkanál liszt,só,bors.
A liba melléről a bőrt lehúzzuk,félretesszük.A húst finomra összevágjuk.A zsemlét vízbe áztatjuk,közben a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk,és zsírban megpirítjuk.Az eddigieket összekeverjük,és hozzáadunk még sót,borsot,1 tojást és 1 evőkanál lisztet.A keveréket a mellcsontra téve a bőrrel lefedjük.A tepsibe kevés vizet öntünk,beletesszük a libamellet,majd zsírral locsolgatva megsütjük.

                               Liba brassói.
Hozzávalók:1 libamell,2 comb,60 dkg burgonya,25 dkg savanyú káposzta,1 dl tejföl,2 vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma,só,bors.
A libahúst fokhagymával megtűzdeljük,sóval,borssal bedörzsöljük.Tepsiben megsütjük.A burgonyát és a hagymát karikázzuk.A hús mellet félig megsütjük.A savanyú káposztát megpároljuk.A húst és a hagymás burgonyát a tepsiből kivesszük.A visszamaradt zsiradék felét leöntjük.A többit elkeverjük a tejföllel.Tűzálló tálba tesszük a burgonyát,hagymát,káposztát,libahúst.Leöntjük a tejfölös szafttal.Ropogósra sütjük.

                                Almában sütve.
Hozzávalók:20 dkg hízott libamáj,8 szép alma,5 tojás,3 kávéskanál calvados,3 dl tej,diónyi vaj,só,őrölt bors.
Az almák kalapját levágjuk,majd kivájjuk a belsejét úgy,hogy 1 cm hús maradjon.Vajat teszünk az üregekbe,sózzuk,borsozzuk,és elősütjük az almákat a sütőben.A májat fölkockázzuk.A tejet felforraljuk,hozzáadjuk a májat,2-3 percig még a tűzön hagyjuk,majd lehúzzuk.Turmixba pürésítjük,hozzáadjuk a tojásokat és a calvadost.Az almákat szűrőn keresztül megtöltjük a keverékkel.A sütőben megsütjük.

Forrás: TVR Újág 2015.november 9-15.      46.Hét.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése