2015. december 7., hétfő

Csokoládé az édes csábítás.                                                         Csokoládé az édes csábítás.
Ki nem érzett még ellenállhatatlan vágyat egy csokiszelet vagy néhány szem bonbon iránt?
Kevesen tudják:ez az ellenállhatatlan vágy nemcsak fizikai,hanem ,,szellemi étvágy",kívánságot is jelent.Ez utóbbit egy testazonos hormon,a szerotonin hiánya váltja ki.A hiány oka lelki eredetű is lehet,de akkor is jelentkezhet,ha kevés szénhidrátot fogyasztunk.
Ősszel és télen,a fényhiányos,borongós időszakban fokozottan jelentkezik a csokoládé iránti vágy,hiszen a szerotonin valóban ,,boldogsághormon".Mindenféle ésszerű magyarázat ellenére a csokoládé iránti vágy mégiscsak elsősorban lelki eredetű.Hiszen az a tulajdonsága,ahogyan szétolvad a szánkban,sajátosan édes íze semmilyen más élelmiszerhez nem hasonlítható.
Alig hihető,mégis igaz:a csokoládé segít a szívbetegségek megelőzésében!
Keserű anyagai,az úgynevezett polifenolok elsősorban a kakaóbab csíraleveleiben találhatók,ám a termés feldolgozása után megmaradnak a kakaóban,csokoládéban is.A polifenolok megakadályozzák a vérben a trombociták egyesülését.Az összeragadt vértestecskékből képződik a véralvadék,ami miatt károsodnak az erek,és nő a szív-és érrendszeri betegségek kockázata.A kakaó és a csokoládé fogyasztása tehát csökkenti ezt a veszélyt,de természetesen ez nem elegendő indok arra,hogy nyakló nélkül fogyasszuk!-figyelmeztetnek a szakértők.
Ha pusztán az egészségügyi szempontokat nézzük,egy normál,10 dekás táblának egy hétig ki kell tartania!Ténykérdés,hogy a csokoládénak magas a zsírtartalma,tehát aki túl sokat eszik belőle,többet árt vele,mint amennyit használ.
A polifenoloknak más jó tulajdonságuk is van:csökkentik a ,,rossz" koleszterin,az LDL vérzsírok oxigénnel való reakcióját.Végeredményben ez az úgynevezett oxidált LDL koleszterin okozza az érelmeszesedést,ami később szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez vezethet.Ezt a reakciót a kakaópor fogyasztása mérsékli.
Hogy mennyi az optimális mennyiség?Egy bizonyos:minél magasabb a csokoládé kakaótartalma,annál hatásosabb.Ezért aztán a ( hasznossági ) sorban leghátul kullognak a különféle tortabevonók,utánuk a tejcsokoládék következnek,míg a legértékesebbek a legalább 70 százalékos kakaótartalmú csokoládék.

                                               Dél-Amerikából jött.
Dél-Amerika őslakói több mint háromezer éve ismerik,sőt termesztik a kakaófát.A köztudatban mégis az aztékok találmányaként él tovább,pedig ők valójában a 14.századtól termesztették.Az aztékok a pörkölt vagy pirított kakaóbabból lisztté őrölt kukorica,vanília,cayenne bors,némi só és víz hozzáadásával készítették fűszeres,a mai ízlés számára igen különös ünnepi italukat,a csokoládét.
A mexikói csokoládéital előbb a dél-amerikai kontinensen,majd Európában is elterjedt.A 16.században rendszerint porrá őrölt kakaóporból,ánizsból,szegfűszegből és fahéjból kevert kakaómasszát szállítottak hajókon Európába.A kakaó fogyasztása az öreg kontinensen először a 16.századi spanyol arisztokráciája körében lett igen kedvelt,rövidesen aztán Európa-szerte elterjedt.

Forrás: TVR Újság 2015.december 14.-20.          51.Hét.

                                                        Házi tejcsokoládé.Hozzávalók: 25 dkg tejpor,
                     10 dkg kakaó,
                     1/2 kg kristálycukor,
                     10 dkg vaj.

A tejport és a kakaót összekeverjük.A cukrot 2 dl vízzel lassan forraljuk 10 percig állandóan keverve.Levéve a tűzről még 2 percig keverjük.Hozzáadjuk a porhoz,4-5 percig erőteljesen keverjük,majd beletesszük a vajat és tovább keverjük,amíg elolvad.Egy tároló edénybe vagy tepsibe vékonyan megvajazott zsírpapírt teszünk,erre öntjük a masszát.Másnap kész vágható.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése