2016. február 29., hétfő

Böjt-40 nap húsvétig.


                                           Böjt-40 nap húsvétig.


böjt az érzéki élvezetek,különösen a táplálkozás korlátozását jelenti.Eredetileg vallási fogalom.Az önkéntes megvonás napjaiban-heteiben az energiát nem az élelmiszerekből,hanem testünk táplálékraktárából nyerjük.Már a perzsák,az egyiptomiak,a görögök,sőt az indiánok is ismerték a böjt,azaz a lelki elmélyüléshez vezető utat.
A nagyobb vallási böjtöt tavasszal és ősszel vannak,egybeesnek az egészségügyi szempontból ajánlott időszakokkal.A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánatot,az áldozathozatalt és a megtisztulást szolgálja.Ebben az időszakban nem főztek,sütöttek állati eredetű zsiradékkal:a nagyböjt kezdete  előtt a kamrába tettek mindent,amire 40 napig nem volt szükségük ( zsíros edényeket,szalonnát stb ).
Naponta kétszer ettek:ebédre levest,böjtös pitét.Vacsorára olajos káposztát,savanyú paprikát,diót és mézet.A hagyományos böjt étrendben helyet kapott még sokféle főzelék,aszalt gyümölcs,tojás-és halétel.
Böjti időszak alatt tilos volt mulatságokat tartani.

Az egészségéért.
Az ókorban Hippokratész ( de a keleti ájurvéda medicina is )fontos öngyógyító módszernek tartotta a böjtöt,ami azonban a gyógyszertan fejlődésével háttérbe szorult.A böjt terápiát csak a reneszánsz idejében fedezték fel újra;Paracelsus ( 1493-1541 ) a legjobb természetes gyógymódnak tartotta.A 20.században elterjedt sokféle böjt ( léböjt,salátaböjt,tejsavókúra stb ),nem vallási eredetű,hanem egészségügyi szempontok szerint alakult.Tavaszelőt sokakat gyötőrt fáradság.A téli,nehezebb ételek energiaigényes emésztése,a vitamin és mozgáshiányos élet fáradttá,kedvetlenné tesz.Szükségünk van a megújulásra.
Jellegzetes böjti ételnek számított a cibereleves,a korpából készült savanyú leves,a tej leves,a túrós vagy mákos csikmák ( házi,gyúrt tészta,amelyet kinyújtás után csíkokra vágnak,frissen,forrásban lévő vízben kifőznek,majd cukrozott,darált mákkal megszórva fogyasztanak ),az aszalt gyümölcs,a tojás,a többféle halétel és a sóban főtt bab vagy a paprikás lepény.

Rakott palacsinta:
Hozzávalók:25 dkg liszt,3 db tojás,3 dl tej,2 dl szódavíz,só,1 evőkanál cukor.
A sütéshez étolaj.A töltelékhez:1 kg tehéntúró,10 dkg mazsola,20 dkg kristálycukor,tejföl,4 db tojássárgája,2 db citrom reszelt héja,2 csomag vaníliás cukor.
A hozzávalókból vastagabb palacsintákat sütünk.A mazsolát beáztatjuk.A túrót áttörjük,elkeverjük a tojások sárgájával,a cukorral,a vaníliás cukorral,a reszelt citromhéjjal és a lecsepegtetett mazsolával.Ha száraz,adhatunk hozzá tejfölt.A palacsintákat megkenjük,és rétegezzük.Reszelt csokival díszítjük.

Krumplis pogácsa.
Hozzávalók:2 dkg élesztő,2 dl tej,60 dkg liszt,20 dkg zsír,só,ízlés szerint,1 kávéskanál cukor,kevés őrölt bors,30 dkg főtt áttört kihűtött burgonya.
A lisztet tálba szitáljuk,a közepében mélyedést alakítunk,beleöntjük a meglangyosított tejet,majd a tejbe belemorzsoljuk az élesztőt,hozzáadjuk a cukrot,kevés lisztet,10-15 percig pihentetjük.Hozzáadjuk a zsírt,sót és borsot,és kemény tésztát gyúrunk.Kinyújtjuk,kiszaggatjuk,és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a pogácsákat.Hagyjuk duplájára kelni.A pogácsák tetejét megkenjük felvert tojással,megszórjuk szezámmaggal,és 180 celsius-fokra előmelegített sütőben kb: 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Cibereleves:
Hozzávalók:1 dl tejföl,1 dl tej,4-5 gerezd fokhagyma,fél citrom,1 evőkanál liszt.
Másfél liter vizet felteszünk főni,hozzáadjuk a vágott vagy zúzott fokhagymát,és felforraljuk.Behabarjuk egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel,fél citrom levével ízesítjük savanykásra,majd kis lángon átmelegítjük.Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Forrás: TVR ÚJSÁG 2016.február 29-március 6.   9.Hét.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése