2016. február 1., hétfő

Tudósok,hírességek.Film-szinház-muzsika.                                   Egész életében az állatok nagy barátja volt.               
                                                          Konrad Lorenz Osztrák tudós.

,,Egészen kicsi voltam,a betűket sem ismertem,amikor esténként Nils Holgersson utazásait olvasták fel nekem és  én ettől kezdve vadlúd szerettem volna lenni.Mivel kiderült,hogy ez lehetetlen,azzal is megelégedtem  volna,ha van egy vadludam.Amikor ez a vágyam is reménytelennek bizonyult,házi kacsákkal is beértem."
Így ír önéletrajzában Konrad Lorenz,a modern etológia megalapítója.
Konrad Lorenz magatartás-kutatással foglalkozó Osztrák tudós,a műveit nálunk is sokan ismerik és szeretik ( Ember és kutya;Salamon király gyűrűje;A civilizált emberiség nyolc halálos bűne;A nyári lúd etológiája ).
1903.november 7. - én született Altenbergben.Amint az a fenti idézetből is látható,már kisgyerekkorában különös érdeklődéssel fordult az állatok felé;kutyák,macskák,rovarok,halak,madarak,nyulak és majmok viselkedési szokásait tanulmányozta-összehasonlító etológiai felfedezéseit tízéves korától precízen feljegyezte naplójába-,így nem meglepő,hogy középiskolái elvégzése után állattani és őslénytani tanulmányokra készült.Orvos édesapja kívánságára azonban a New York - i Columbia Egyetem orvosi fakultására iratkozott be.Orvosi tanulmányait zoológiával és ortnológiával kiegészítve Bécsben fejezte be 1928 - ban.
Altenbergi házának már akkoriban furcsa lakói voltak:a különböző négylábúak társaságában récék,csókák.Erről az időszakról szóló írásaiban idill bontakozik ki.Gondoljunk csak arra,amikor a kiskacsák anyjukként követik őt,és totyognak utána a tóparton-mit sem tudva arról,hogy ők most az imprinting ( bevésődés ) tanulmányozásának főszereplői.
Harmincnégy évesen a bécsi egyetem előadója lett,majd három évvel később a königsbergi egyetem pszichológusa tanszékét vezette.Ám 1941 - ben besorozzák,és a következő év tavaszán az orosz frontra,majd szinte azonnal hadifogságba került.Négy év fogság után,mint írja, ,,egy könyv kéziratával és egy madárral "tért haza.
Tudományos pályája ettől kezdve rendkívül sikeres volt,különböző etológiai intézeteket vezetett,majd kinevezték a -számára létrehozott-Marx Planck Összehasonlító Magatartáskutató Központ igazgatójává.1973 - ban megosztva elnyerte az orvosi és pszichológiai Nobel-díjat.1981 - ben megalakította a Konrad Lorenz intézetet Bécsben.85 éves korában,otthonában érte a halál.
Konrad Lorenznek,akit a ,,zöld mozgalom atyjának"is tekintünk,nemcsak az etológia területén kifejtett úttörő munkásságáért lehetünk hálásak,hanem ma már több generáció természet iránti érdeklődését felkeltő könyveiért is.


http://www.konradlorenz.hu/


Forrás: TVR ÚJSÁG 2016.január 25-31.    4. Hét.

                            Maga volt a szépség,finomság,elegancia.
Audrey Hepburn bájos volt és elragadó.

Edda van Heemstra Hepburn Ruston,vagy,ahogy az egész világ ismeri:Audrey Hepburn tündöklő csillag volt korának sztárjai között.És a mosolya!
Tanítani kellene a színiakadémián-már ha tanítani lehetne ilyesmit.
Audery Hepburn 1929.május 4.-én született Belgiumban,Apja,a kalandor angol életművész,néhány évvel később elhagyta családját,és a kis Audrey anyjával,a holland származású bárónővel és két mostoha bátyjával a nagyapjához költözött,Arnhembe.Audrey az ottani konzervatórium növendéke lett,balettozni tanult,szabadidejében pedig festegetett.Ám 1940-ben a németek bevonultak Hollandiába,és a náciellenes család,mivel aktívan részt vett az ellenállásban,bujkálni kényszerült.,,Anna Frank naplója nem olvasmány számomra.Az életem"-mondta később,a nehéz időkre visszaemlékzve Hepburn.
A háború után,tizenhét évesen tánctanulmányait Londonban folytatta.Ám amikor kiderült,hogy magassága ( 178 cm ) miatt nem lehet prímabalerina,úgy döntött,színészként próbál szerencsét.Először egy  holland nyelvlecke-filmben játszott,majd zenés színházakban lépett fel.Karrierjében fordulópontot jelentett,amikor a Monte Carlo Boby forgatásán a francia  írónő,Colette meglátta.Felkérte a Gigi című darabja címszerepére.1951 novemberében New Yorkban volt a bemutató,hat hónapos Broadway-sikersorozat következett.
Secret People a címe első jelentősebb filmjének,amelyben a táncosnő szerepében tánctudását is csillogtathatta.Első amerikai filmje a Római vakáció,amelyben első sztárszerepét,Anna hercegnőt játszotta.Wyler,a rendező szerint ,,Mindaz megvan benne,amit keresek:báj,ártatlanság és tehetség.Egyszerűen elbűvölő!".Partnere,Gregory Peck sem tudott varázsának ellenállni,és noha tagadták,romantikus szálak szövődnek közöttük a forgatás alatt,a film pedig Oscar-díjat hozott Hepburnnek.Később még négyszer jelölték Oscarra.Filmjei-Sabrina,Háború és béke,Álom luxuskivitelben,My Fair Lady,Várj,míg sötét lesz-sikerfilmek lettek.
Háromszor ment férjhez,első férje,Sean nevű fiának apja Mel Ferrer,a Háború és béke Andrej hercege;Luca fiának apja a harmadik férje,Anrea Dotti olasz pszichiáter.
Életének utolsó  éveiben az ENSZ jószolgálati nagyköveteként járta a világ ínség sújtotta országait.Hatvanhárom éves korában betegedett meg rákban,és 1993.január 20-án svájci otthonában hunyt el.Végakaratát teljesítve vagyonának nagy részét a világ éhező gyermekeinek javára fordították.Szobra az UNICEF New York-i székháza előtt áll.

Forrás: TVR ÚJSÁG 2016.február 1-7.   5.Hét.                                               Az ezotéria magyar nagyasszonya.                                   
                               Szepes Mária 99 évig élt.

Szepes Mária ,,komédiás" családba született 1908 - ban,anyja primadonna volt,apja alapította meg az Astra filmgyárat,ő rendezte a Havi 200 fix című filmet,fivére színész,író.Így aztán nem meglepő,hogy Szepes Mária ( akkor még Papír Mária ) már kétévesen a színpadon,tizenhét évesen balettvizsgát tett.
Majd kereskedelmi érettségit szerzett,irodalmat,pszichológiát hallgatott.Kíváncsisága folyamatos tanulásra,tanulmányai körének bővítésére ösztönözte.Férje,Szepes Béla,is polihisztor volt:képzőművész,többszörös atléta-és síbajnok,olimpiai ezüstérmes,újságíró,sportkarikatúrista.Ő volt az első és egyetlen férfi Szepes Mária életében,56 évig éltek együtt.Egy gyermekük született,aki hét hónapos korában meghalt.
Szepes Mária a kisfia halála után kezdte el írni különös sorsú,különös könyvét,A vörös oroszlánt.A mű novellának indult,végül hatévi munka után izgalmas regény lett,története több évszázadon ível át,és egy olyan világba vezeti az olvasót,amely több a hétköznapi világnál.A könyv 40 évig volt tiltólistán.Megjelent azonban Németországban,majd hála az írónő barátjának,az ugyancsak nemkívánatos szerzőnek Hamvas Bélának,a könyv Amerikába is eljutott,ahol 1984-ben adták ki.Még ugyanabban az évben,meghúzva bár és sci-finek eladva,itthon is megjelenhetett.Az 58 ezer példányban kiadott könyv pillanatok alatt elfogyott,s azóta több kiadásban is olvashatták a karma,az alkímia és a reinkarnáció iránt érdeklődő olvasók.
Az ötvenes évekbe ezt álmodni sem lehetett.Mivel a könyv a nem létező Orsi Máriára-ezt az álnevet használta az írónő-vetett csak rossz fényt,Szepes Mária sikeres szerzővé válhatott,mégpedig a Pöttyös Panni kalandjaival.Közben-összesen 30 éven át-írta és érlelte regényfolyamát,a Raquel hét tanítványát.
Szepes Mária megtanítja olvasóját önmaga megismerésének nélkülözhetetlenségét,az adás örömére,a belső szabadság megőrzésének fontosságára,az álmok üzenetének megértésére és arra,hogy merjen önmaga lenni,és töltse be,amire született.Jó tanárként tanításának szellemében élt és dolgozott.Hosszú élet adatott meg neki,99 évesen hagyta el földi létet.Egyik utolsó interjújában így nyilatkozott:,,Tíz évre való örökség rejlik még nálam,amit megtaláltok,ha már nem leszek itt.Mert fontos,hogy az üzenetek,amelyek az én agyamon át életre keltek,eljussanak azokhoz,akiknek szükségük van rájuk e zavaros,veszte felé rohanó világban.És tudnotok kell,hogy halál nincs.Az életet kell túlélni."

Forrás: TVR ÚJSÁG 2016.április 4-10.    14. Hét
                                    Selye János 


Selye János igazán tudta,hogy mi a stressz.
Selye János szerint ,,A stressz az élet sava-borsa."
Stressz nélkül nincs íze az életnek.Akkor mikor,miért,milyen stressz a káros?.Milyen összefüggés van a munka,a stressz és az öregedés között?.Mindezekre választ kapunk,ha elolvassuk Selye Életünk és a stressz és Stressz distressz nélkül című műveit.
A kutatásaival és könyveivel világhírűvé vált tudós tipikusan a Monarchia gyermeke volt.Bécsben született ( 1907.január 26. ),magyar apa és osztrák anya házasságából,gyermekéveit Komáromban töltötte.Felnőttként világpolgár lett,egyetemi tanulmányait Párizsban,Rómában és Prágában végezte,orvosi oklevelet és kémiai doktorátust szerzett,anyanyelvi szinten írt,olvasott és beszélt 4 nyelven,és még 6 nyelven adott elő.Az elsők között kezdte tudományosan vizsgálni a test és a lélek kapcsolatát,és általa vált ismertté a stressz fogalma ( A stressz szót korábban is ismerte már a tudomány,de ő adott új jelentőséget neki,és büszke volt rá,hogy minden nyelvben átvették,sehol sem találtak megfelelőbb kifejezést. )
Kísérleteihez Kanada biztosított lehetőséget,de laboratóriumában ott is magyarokkal vette körül magát.A kutatás volt az élete,napi 12 órát dolgozott.Kitűnő tanár volt,az arra érdemes növendékeit mindenben segítette.Egyik rendkívül jó tulajdonsága volt,hogy elfogadta vitapartnerei érveit.Az Álomtól a felfedezésig című könyvében leírta a kutatás csínját-bínját,módszertanát,szépségeit és buktatóit-jórészt saját példáján keresztül.
Selye igazi reneszánsz típusú tudós volt,akit minden érdekelt,és mindenről átgondolt véleménye volt.
Gondolatai,kutatási eredményei halála után 25 évvel is értékállóak,sőt egyre inkább aktuálisak,mert ugyan az orvostudomány fejlődésével a fertőző betegségek jelentősen háttérbe szorulnak,a daganatos betegségek is  korábban felismerhetők és sikeresebben kezelhetők,ám a stressz miatti betegségek egyre szaporodnak-a kiváltó okokkal együtt.
Selye Jánost akkor is jelentős tudósnak tarthatnánk,ha nem a stresszelmélet kidolgozását,hanem a szív-és érrendszeri betegségek,a gyulladások,az öregedés kutatási területén elért eredményeit vennénk figyelembe.
Érdekes,hogy éppúgy,mint Freud,ő sem kapott Nobel-díjat.
Intézetének kapuja fölött kőbe vésve ez a felirat olvasható:
,,Sem témád fontossága,sem műszereid teljesítménye,sem tudásod nagysága,sem terveid pontossága nem pótolhatják gondolataid eredetiségét és megfigyelésed élességét".
Ő birtokában volt ez utóbbi két képességnek.Végezetül még jegyezzük meg,hogy nem a stressz öl meg minket,hanem az,ahogyan kezeljük. 
                                      
                                                                                          ( scherter )


Forrás: TVR ÚJSÁG 2016.április 11-17.    15.Hét.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése