2016. augusztus 31., szerda

Kaktuszfüge.

   Kóstoljon meg valami újat és különlegeset:Kaktuszfüge.Kaktuszfügék a mexikói Zacatecaspiacán
Kép;Wikipédia.

A kaktuszfüge egy színes virágú,hegyes tüskékkel borított,lapos levelekkel rendelkező,ehető kaktuszfajta.
A kaktuszfüge virágaiból idővel gumóalakú gyümölcsök formálódnak,melyek íze leginkább a kiviére hasonlít,levelét zöldségként,a zöldbabhoz hasonló módon szokták fogyasztani.
A gyümölcsét nyersen is fogyaszthatjuk:vágjuk fel hosszában és válasszuk el a héját a belsejétől egy villával.
Kecskesajttal tökéletes elegyet alkot és kiváló mártás is  készíthető belőle.

Forrás: Tesco Lief :2016/35.Tesco akciós újság, online katalógus


kaktuszfügelófüge vagy tuna a fügekaktusz (Opuntia sp.) termése. Többnyire élénk- vagy bíborvörös, ritkábban sárgás árnyalatú.
A kaktuszfüge manapság tuna néven kerül világszerte a piacra. A hosszúkás, ovális, ritkábban gömbölyű vagy körte alakú, 5-7 cm-es, ősszel érő termések a szártagok peremén ülnek, mintha sok kis színes madár telepedett volna rájuk. A zöldes alapszín mellett sárga, narancssárga, rózsaszín, piros, lila, lilásbordó és gesztenyebarna színben pompázhatnak.
A kaktuszfügének három színváltozata ismertebb: a fehér, a sárga és a bordó húsú. A hús lédús, fényesen áttetsző, kellemesen savanykás ízű, de nem illatos. Üdítő hatású gyümölcs, gyakori kísérője a mediterrán étkezéseknek. A friss fogyasztás mellett szárítva (aszalva), sörbetnek és leveknek, befőtteknek dolgozzák fel. Mexikóban a kukorica és tequila agave mellett alapvető táplálék. Tunatermelő régiók: Mexikó, Szicília, Chile, Brazília és Észak-Afrika. A gyümölcsről gondosan letakarítják a horgasszőröket és a töviseket, majd nyersen vagy szárítva fogyasztják. Íze leginkább a görögdinnyére emlékeztet, állaga kocsonyás. Kemény, fekete magjai nem ehetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése