2017. szeptember 9., szombat

Palántázzon olcsón és egyszerűen!


                                             Palántázzon olcsón és egyszerűen!


Azt  tervezi,hogy nyáron kilószámra szedi saját paradicsomát-paprikáját?
Akkor hamarosan neki kell futnia a palántázásnak.



Február végén,március elején vethetjük el a paradicsom,a paprika,a korai fejes és kelkáposzta vagy éppen a padlizsán magjait.Természetesen nem a hideg kertben.Nevezzük ki konyhánk egyik sarkát palántanevelő kiskertnek,és döntsük el,milyen edénykékben növekszenek majd zöldségpalántáink.
A talajnak vásároljunk direkt palántáknak való földet vagy hozzunk be kerti földet és keverjük némi komposzttal.A magot olyan edénybe vessük,amelyben a földréteg vastagsága legalább 6 centi.
Az összes palántanevelő eljárásnál fontos,hogy a magok kelésig meleg helyen legyenek,öntözzük őket folyamatosan és takarjuk le őket üveglappal vagy újságpapírral.Így biztosan nem szárad ki a talaj felső rétege.Amint előbújnak,már  világosság is kell palántáinknak vagyis ettől fogva káros a takarás.
A paradicsom-,paprika-és padlizsánpalántákat 8 hét után,a káposztaféléket 6 hét után ültethetjük ki a kertbe.Ám előtte szükséges legalább két hét,amikor az erkélyünk vagy a teraszunk napos részén hozzászokhatnak a kinti körülményekhez.És ebben az időszakban a hűvös éjszakákon még ne maradjanak kint a szabadban!

                                    Miben nevelje?


Mutatunk 3 olcsó,könnyen elkészíthető és palánták nevelésre tökéletes szerkezetet.

1-,WC-papír guriga.A hengerek végét négy helyen bevágjuk és behajtjuk.Máris kész a gurigánk alja.Egy magasabb falú műanyag edénybe sorakoztatjuk őket,és máris kanalazhatjuk bele a földet,majd vethetünk is!A zöldségmagvakat 1 centinél ne tegyük mélyebbre!Hetek múlva,a meleg tavaszban gurigával együtt-a földben majd lebomlik-,vagy abból ügyesen kitolva ültethetjük a kerti talajba a palántákat.

2-,Tojástartó és tojáshéj.Az üres tojáshéjra szúrjunk,a tojástartóra vágjunk lyukakat,hogy távozhasson majd a felesleges öntözővíz.Ezután töltsük fel földdel és vessük bele a magokat.Mindkettő mutatós palántanevelő,ám nem elég mély,így  a benne kikelő pici palántákat pár hét után át kell tűzdelni cserépbe vagy műanyag pohárba.

3-,Tejfölös pohár.A pohárkák aljára üssünk vízelvezető rést.Kavicságyra állítva a páratartalmat is szabályozhatjuk.A megerősödött palánták gyökerei nem sérülnek kiültetéskor,mert a műanyag pohárból pár mozdulattal ki tudjuk varázsolni a földlabdát.

Forrás: Kiskegyed 2017.február 7.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése